11.8 C
Nicosia
Σάββατο 19 Απριλίου 2025 | 3:29

Γιενί Ντουζέν: Ο έλεγχος κατεχομένων στην Άγκυρα μέσω νέας «συμφωνίας»

Η νέα «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2025», που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, μεταβιβάζει ουσιαστικά κρίσιμες “διοικητικές αρμοδιότητες” των κατεχομένων στην Άγκυρα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Αν και παρουσιάζεται ως πακέτο οικονομικής στήριξης, η “συμφωνία” λειτουργεί ως ένα έγγραφο που ενισχύει σημαντικά την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, παραχωρώντας της εκτεταμένο έλεγχο, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τη «Γιενί Ντουζέν», στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα χορηγήσει συνολικά 21 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (19 δισ. ως επιχορήγηση και 2 δισ. ως δάνειο). Ωστόσο, η διαχείριση και ο τρόπος διάθεσης αυτών των πόρων θα τελούν υπό τον πλήρη και άμεσο έλεγχο της Άγκυρας, μέσω ειδικών συντονιστικών μηχανισμών (συντονιστικό γραφείο κυπριακών υποθέσεων και γραφείο οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης). Κάθε οικονομική πράξη, από τα παραστατικά δαπανών έως τις “άδειες” για προσλήψεις, θα απαιτεί έγκριση από τουρκικές υπηρεσίες και όχι από τις τοπικές «αρχές», αναφέρεται.

Η συμφωνία επιβάλλει επίσης αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις στον «δημόσιο τομέα» για το 2025, θέτοντας όριο στον αριθμό των νέων υπαλλήλων και απαιτώντας την έγκριση της Άγκυρας για το πού, πότε και γιατί θα γίνουν προσλήψεις. Ακόμη και η καταβολή μισθών και κοινωνικών δαπανών θα εξαρτάται από λεπτομερείς αναφορές προς την Τουρκία, αναφέρεται. Ενδεικτικό των προτεραιοτήτων είναι ότι από τα 19 δισ. της επιχορήγησης, τα 6,6 δισ. κατευθύνονται σε αμυντικές δαπάνες, αφήνοντας σημαντικά μικρότερα ποσά για παιδεία, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, σημειώνεται.

Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρεωτική «εναρμόνιση» της τοπικής «νομοθεσίας» με την τουρκική σε πολλούς τομείς, όπως “ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημόσιες συμβάσεις”, με την Άγκυρα να ορίζει τα χρονοδιαγράμματα και να ελέγχει την εφαρμογή. Σύμφωνα με το τ/κ δημοσίευμα, τα «όργανα» της τ/κ “διοίκησης” ουσιαστικά δεν θα έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων για τη χρήση των πόρων, περιοριζόμενα σε ρόλο απλής ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!