15.8 C
Nicosia
Παρασκευή 18 Απριλίου 2025 | 0:09

Για πρώτη φορά σε συνέδριο του οργανισμού CALRAs το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας συμμετείχε για πρώτη φορά, από τη σύστασή του, στο ετήσιο συνέδριο του Commonwealth Association of Law Reform Agencies (CALRAs), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Απριλίου 2025 στη Μάλτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συμμετοχή εμπίπτει στον στόχο της ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών με αντίστοιχους θεσμούς άλλων κρατών, τα οποία διαθέτουν παρόμοια νομικά συστήματα και συγκρίσιμες θεσμικές δομές.

Όπως αναφέρεται, ο οργανισμός CALRAs, ο οποίος ιδρύθηκε το 2003, στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων των μελών του στον τομέα της νομοθετικής αναθεώρησης. Παρότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας δεν είναι ακόμη μέλος του CALRAs, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ένταξής του, με στόχο τη θεσμική ενδυνάμωση του ρόλου του μέσω της συνεχούς επαφής με διεθνείς πρακτικές και της δυνατότητας συμμετοχής σε κοινές δράσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το CALRAs απαρτίζεται από καταξιωμένους φορείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Law Commission of England and Wales, το Jersey Law Commission, το Malawi Law Commission, το New Zealand Law Commission, το Nigeria Law Reform Commission, το Scottish Law Commission και το Victorian Law Reform Commission της Αυστραλίας. Επιπλέον, το CALRAs παρέχει τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση σε μικρότερα κράτη που επιδιώκουν την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους αντίστοιχων οργανισμών από άλλες χώρες, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το ρυθμιστικό και λειτουργικό τους πλαίσιο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις επιτυχημένες πρακτικές και συνεργασίες που έχουν υιοθετήσει στον τομέα της αναθεώρησης της νομοθεσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η ύπαρξη εξειδικευμένης νομοθεσίας επί της οποίας βασίζονται και λειτουργούν οι θεσμοί σε άλλες χώρες, καθώς και η στενή συνεργασία τους με θεσμούς όπως ο Γενικός Εισαγγελέας και το Κοινοβούλιο. Η συστηματική ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών θα συμβάλουν στην εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του θεσμού, καθώς και στην αναβάθμιση των διαδικασιών νομοθετικής αναθεώρησης και στην Κύπρο, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συνέδριο συγκέντρωσε υψηλόβαθμους εκπροσώπους από δεκάδες χώρες της Κοινοπολιτείας, με παρουσιάσεις από ηγετικά πρόσωπα του τομέα, όπως οι επικεφαλής των αντίστοιχων φορέων αναθεώρησης της νομοθεσίας της Αυστραλίας, Ιρλανδίας, Αγγλίας και Ουαλίας, Σκωτίας, αλλά και μικρών κρατών όπως των Νήσων Κέιμαν, του Ζανζιμπάρ και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Αξιοσημείωτες ήταν και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας, ενώ το ενδιαφέρον κορυφώθηκε με την παρουσίαση του Καθηγητή Richard Susskind για τη σχέση Τεχνητής Νοημοσύνης και Δικαίου.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου συμμετείχε ως συντονίστρια σε θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Working with the legal profession and academia», η οποία εστίασε στη συνεργασία μεταξύ φορέων νομοθετικής αναθεώρησης, της νομικής κοινότητας και του ακαδημαϊκού χώρου. Η εν λόγω θεματική, η οποία συνάδει πλήρως με τις προτεραιότητες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, ανέδειξε τη σημασία της πολυεπίπεδης συνεργασίας για την ποιοτική αναβάθμιση του νομοθετικού έργου, ενώ οι προσεγγίσεις και οι εμπειρίες άλλων κρατών προσέφεραν πολύτιμες ιδέες για τη διεύρυνση και ενίσχυση των συνεργειών του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με εθνικούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!