Σε δημόσια δήλωσή του ο πρώην Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Γιαννάκης Παπαδούρης, τοποθετήθηκε με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται στην ολοκλήρωση έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κατόπιν παραπομπής της από τον τέως Γενικό Ελεγκτή, χωρίς να διαπιστωθεί απάτη ή παρατυπία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιαννάκης Παπαδούρης υπενθυμίζει δύο αντίστοιχες υποθέσεις που τον αφορούσαν προσωπικά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδούρης, «ο τέως Γενικός Ελεγκτής, το 2021, κατόπιν ετοιμασίας δύο Ειδικών Εκθέσεων με αρ. ΤΠΟ/01/2021 και ΚΟΑΠ/01/2021 τις παρέπεμψε στην OLAF. Μετά από ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα η OLAF έκλεισε οριστικά και τις δύο υποθέσεις – στις 25 Μαΐου 2023 (ΤΠΟ/01/2021) και στις 29 Μαΐου 2024 (ΚΟΑΠ/01/2021) – χωρίς να διαπιστώσει παρατυπία ή απάτη που να επηρεάζει τα οικονομικά ή άλλα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η OLAF δεν απέδωσε ευθύνη σε κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο και δεν εισηγήθηκε την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το γεγονός αυτό, συνεχίζει, όχι μόνο παραμένει εδώ και καιρό εσκεμμένα αποσιωπημένο αλλά τουναντίον με δημόσιες τοποθετήσεις του ο τέως Γενικός Ελεγκτής εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αναφέρεται σ’ αυτές κατά τρόπο αβάσιμο και παραπλανητικό.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, «οι δύο Ειδικές Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούσαν τη χορήγηση κοινοτικών ενισχύσεων σε έργα στον Καλοπαναγιώτη κατά τις προγραμματικές περιόδους 2004–2021, στο πλαίσιο διαφορετικών Σχεδίων Χορηγιών. Οι Εκθέσεις αυτές συντάχθηκαν, δημοσιοποιήθηκαν και διαβιβάστηκαν στην OLAF από τον τέως Γενικό Ελεγκτή χωρίς να ζητηθούν ή να περιληφθούν σ’ αυτές οι θέσεις του κ. Παπαδούρη και άλλων εμπλεκομένων προσώπων, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες και θεμελιώδεις αρχές ελέγχου. Αξιοσημείωτο δε ότι κατά τη σύνταξη των Ειδικών Εκθέσεων δεν λήφθηκαν υπόψη σημαντικά έγγραφα που περιέχονταν στους διοικητικούς φακέλους, καθώς και αγνοήθηκαν πληροφορίες των καθ’ ύλην αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών».
Όπως προστίθεται, εν αντίθεση με τα ευρήματα των Ειδικών Εκθέσεων του τέως Γενικού Ελεγκτή, η OLAF, αφού αξιολόγησε πλήρως το ίδιο υλικό, διαβουλεύτηκε με τις αρμόδιες αρχές και έλαβε υπόψη τις θέσεις του κ. Παπαδούρη και άλλων εμπλεκομένων, κατέληξε σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα, χωρίς να αποδώσει οποιαδήποτε ευθύνη ή υπόνοια απάτης σε οποιοδήποτε πρόσωπο.
Αναντίλεκτα, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδούρης, «οι παραλείψεις του τέως Γενικού Ελεγκτή κατά την σύνταξη των Ειδικών Εκθέσεων οδήγησαν σε παραπλανητικά και αβάσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο έλεγχος είχε διεξαχθεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων ελέγχου που ο ίδιος ο τέως Γενικός Ελεγκτής συστηματικά επικαλείται».
Περεταίρω, προστίθεται στο σχετική δελτίο τύπου, «θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο τέως Γενικός Ελεγκτής ενήργησε με έκδηλη κακοβουλία και με σκοπό να βλάψει τον κ. Παπαδούρη και όχι να προστατεύσει τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί ο κ. Παπαδούρης είχε καταχωρήσει προηγουμένως για άλλα θέματα στο Δικαστήριο το 2020 εναντίον του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη αγωγή, κάτι που θα έπρεπε κανονικά να οδηγήσει τον τέως Γενικό Ελεγκτή σε απόφαση εξαίρεσης του εαυτού του από οποιαδήποτε ανάμιξη στη διεξαγωγή του ελέγχου και τη σύνταξη των πιο πάνω Ειδικών Εκθέσεων».
«Οι Ειδικές Εκθέσεις – με τα αβάσιμα συμπεράσματά τους περί αξιόποινων πράξεων – συντάχθηκαν και αναρτήθηκαν εν πλήρη γνώση του τέως Γενικού Ελεγκτή ότι θα τύγχαναν ευρείας δημοσιότητας και προβολής, τόσο από μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από δημόσια πρόσωπα – και πράγματι, αυτό συνέβη. Ως αποτέλεσμα, η δημοσιοποίησή τους είχε σοβαρές και πολλαπλές συνέπειες αφού στοχοποιήθηκαν άδικα πολίτες και επιχειρήσεις, παραπληροφορήθηκε η κοινή γνώμη, διαστρεβλώθηκε ο δημόσιος διάλογος και επλήγη η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ως αποτέλεσμα, ο κ. Παπαδούρης υπέστη, μεταξύ άλλων, σοβαρή ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητάς του, επλήγη η φήμη του, υπέστη ψυχική ταλαιπωρία και δημόσιο διασυρμό μέσω των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
«Η δημόσια σιωπή των αρμόδιων αρχών, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης των δύο υποθέσεων από την OLAF και η διατήρηση των σχετικών Εκθέσεων αναρτημένων στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας χωρίς καμία προσθήκη ή αναθεώρηση τους, βάση των πορισμάτων της OLAF, παρά τις σχετικές υποδείξεις και ενημερώσεις του κ. Παπαδούρη, διαιωνίζουν την αδικία εις βάρος του ονόματος και της υστεροφημίας του. Η δε απουσία επίσημης ενημέρωσης της Βουλής – στην οποία οι δύο Εκθέσεις αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου και προκάλεσαν δημόσιες δηλώσεις που στρέφονταν ευθέως κατά του κ. Παπαδούρη – δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη βούληση των αρμόδιών για αποκατάσταση της αλήθειας αφού συνεχίζουν να συντηρούν ένα ψευδές αφήγημα περί συνεχιζόμενης “υπό διερεύνηση απάτης”, το οποίο έχει επισήμως καταρρεύσει. Τα απαλλακτικά ευρήματα θα έπρεπε να είναι εξίσου ηχηρά όσο και οι κατηγόριες και όχι τεχνηέντως να παραγνωρίζονται αφήνοντας να πλανώνται στη δημόσια σφαίρα, ανεξαρτήτως της τελικής επίσημης κατάληξης».
Με αφορμή την παρούσα ανακοίνωση, ο κ. Παπαδούρης, δηλώνει ότι με καθαρή συνείδηση τα τελευταία χρόνια, έχει προσφέρει πέραν των 30 εκατομμύριων ευρώ για την αναβίωση του Καλοπαναγιώτη και του Τροόδους, είτε ως δωρεές είτε ως «επιχειρηματικές» πρωτοβουλίες με καθαρά κοινωνικό πρόσημο. Όπως τονίζει, παρά την υπέρμετρη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του, αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και θα συνεχιστούν γιατί στηρίζουν δεκάδες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την τοπική οικονομία και κρατούν το χωριό ζωντανό – πρότυπο ευημερίας και ανάπτυξης.
«Οι δωρεές προς την κοινότητα, η στήριξή στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) και οι όποιες “επενδύσεις” με κοινωνική ανταποδοτικότητα θα συνεχιστούν. Η πραγματική αλλαγή απαιτεί χρόνο, επιμονή και πίστη. Η εφαρμογή της ΕΣΑΟΚ όπως την οραματιστήκαμε μαζί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κοινοτήτων μπορεί να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή πρότυπο βιώσιμης αναβίωσης. Παρά την πικρία και απογοήτευσή μου για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκα, δεν έπαψα να πιστεύω στο όραμα ενός ζωντανού, αναγεννημένου Τροόδους. Υπάρχει προοπτική. Υπάρχει ελπίδα. Και οι άνθρωποι του Τροόδους αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο τους», αναφέρει καταληκτικά.