7.8 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Ιανουάριος 2025 | 22:10

Γεν.Εισαγγελέας: Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής

Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής, ανέφερε την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Γιώργος Σαββίδης, στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση των νεοεγγραφέντων Δικηγόρων στο Ανώτατο Δικαστήριο, προσθετοντας ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με βάση επιθυμίες τρίτων, αλλά η κάθε απόφαση επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και των προνοιών του Συντάγματος και των νόμων.

Η ένταξη των νέων δικηγόρων στο επάγγελμα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της επαγγελματικής σας δημιουργίας και είναι η στιγμή για αυτούς να θέσουν, υπό ένα άλλο πρίσμα πλέον, νέους στόχους, νέες προκλήσεις, νέες «Ιθάκες», ανέφερε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι σε ένα πεδίο ανταγωνιστικό και με μεγάλες απαιτήσεις, καλούνται πλέον να εργαστούν με πείσμα, μεθοδικότητα, επιμονή και σύνεση για καθιέρωση, για ανέλιξη, για διάκριση, δεικνύοντας παράλληλα καθ’ όλη την επαγγελματική τους πορεία σεβασμό προς τις προκλήσεις, τις επιτυχίες, αλλά και τον ανταγωνισμό.

«Σεβασμό προς τους θεσμούς του Κράτους, προς τα δικαστήρια και τους λειτουργούς τους, προς τους συναδέλφους σας, προς τους αντιδίκους σας, προς τους πελάτες σας και τη δεοντολογία των δικηγόρων, προς τον ίδιο σας τον εαυτό, χωρίς να ξεχνάτε πως η “ανθρωπιά” και η δεοντολογική και προσωπική ηθική είναι που προσδίδουν περιεχόμενο στο όποιο επαγγελματικό κεφάλαιο», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους δείχνει την παιδεία τους.

«Μείνετε πιστοί στις αρχές σας. Το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός. Προτεραιότητα έχει η ηθική και η ακεραιότητα. Αυτές να είναι ο θεμελιός της πορείας και της επιτυχίας σας. Όχι οι τυχόν συγκυριακές σκοπιμότητες και οι “Σειρήνες” του εύκολου και του άνομου. Διότι το επάγγελμα που επιλέξατε να ασκείτε, το επάγγελμά μας, είναι πρωτίστως λειτούργημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο, την αλήθεια και τη νομιμότητα και ως τέτοιο είναι που κρίνεται καθημερινά εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών, αντανακλώντας την ποιότητα της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας του τόπου», συμπλήρωσε σχετικά.

Είπε επίσης ότι δυσκολίες σίγουρα θα βρεθούν στον δρόμο των νέων δικηγόρων, τους κάλεσε ωστόσο να μην τις επιτρέψουν να τους πτοήσουν, «γιατί ο καθένας από εσάς έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα, μέσα από τον τρόπο σκέψης, το ήθος και τη συμπεριφορά του, να επηρεάζει δημιουργικά και ωφέλιμα τη ζωή τη δική του, των γύρω του και της κοινωνίας».

Αναφερόμενος εν συνεχεία σε πρόσφατο χαιρετισμό του σε διεθνές συνέδριο εις μνήμην του Αλέκου Μαρκίδη με θέμα τους νομικούς περιορισμούς βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων για προστασία της δημοκρατίας από εξτρεμιστικές συμπεριφορές (militant democracy) είπε ότι οι σοβαρές απειλές που δέχεται η δημοκρατία στις μέρες μας ποσώς συνίστανται στα συμβατικά παραδοσιακά μέσα, αλλά σε πρακτικές που πυροδοτούν έναν φανατισμό εκπορευόμενο από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση, τα λαϊκά δικαστήρια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τον άκρατο λαϊκισμό του όχλου.

«Ενός όχλου που παρότι εκπαιδευτικά παιδευμένος, δύσκολα εντούτοις θα ξεχωρίσει το θεμιτό από το αθέμιτο και το ορθολογιστικό από το παράλογο, και που πάντοτε -κατ’ επίκληση του ονόματος της δημοκρατίας- θα θεωρεί ως ενάσκηση του δημοκρατικού του δικαιώματος την ευκολία να δικάζει και να καταδικάζει αίφνης και ανέξοδα, να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, να στιγματίζει και να συνθλίβει χωρίς αιδώ την αξιοπρέπεια και την υπόληψη οποιονδήποτε δεν εισακούει ή υπακούει στα δικά του αυθαίρετα και ποικιλόμορφα σταθμά του “δίκαιου και ορθού”. Αυτή η συμπεριφορά, δεν είναι δημοκρατία. Είναι απειλή στη δημοκρατία», σημείωσε σχετικά.

Συμπλήρωσε ακολούθως ότι η δημοκρατία και η διαφάνεια δεν είναι όροι λευκής επιταγής όπου τα δικαιώματα δεν συνυπάρχουν με υποχρεώσεις και υπενθύμισε μία πολύ σημαντική, όπως είπε, συνθήκη για το δικηγορικό επάγγελμα, «ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής».

«Σε ένα Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με βάση επιθυμίες τρίτων. Η κάθε απόφαση επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και των προνοιών του Συντάγματος και των νόμων. Και η ανθρωπότητα και κυρίως η Ευρώπη, έχυσε πολύ αίμα για να επιτύχει αυτό που σήμερα ονομάζουμε Δημοκρατία και διάκριση εξουσιών. Εύχομαι ολόψυχα η σταδιοδρομία σας να είναι λαμπρή και γόνιμη», κατέληξε ο κ. Σαββίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!