7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 11:07

Γενί Ντουζέν: Δεν ξέρουν πού βρίσκονται 4.000-10.000 φοιτητές στα κατεχόμενα

Υπάρχουν 4.000 – 10.000 άτομα με το καθεστώς του φοιτητή στα κατεχόμενα που το «τμήμα μετανάστευσης» δεν γνωρίζει πού βρίσκονται, όπως φάνηκε από έρευνα που έκανε «διερευνητική επιτροπή της βουλής» μετά το σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία και την διαφθορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σήμερα πρωτοσέλιδα στα ευρήματα αυτής της έρευνας μέσω έκθεσης που παρουσίασε χθες στη «βουλή» το αντιπολιτευόμενο ΡΤΚ, καθώς η «αντιπρόεδρος» της εν λόγω «επιτροπής» είναι η «βουλευτής» του κόμματος, Σιλά Ουσάρ Ιντζιρλί.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν επέκρινε κατά την διάρκεια της διάσκεψης Τύπου την «κυβέρνηση», αναφέροντας ότι έχουν βαριά πολιτική ευθύνη εκείνοι που μετέτρεψαν τους τομείς της εκπαίδευσης αλλά και του κόστους ζωής σε τέλμα κι αυτή η πολιτική ευθύνη απαιτεί την παραίτησή τους.

Η κ. Ιντζιρλί αναφερόμενη στην ανώτατη εκπαίδευση και το «ανώτατο συμβούλιο αξιολόγησης και πιστοποίησης ανώτατης εκπαίδευσης» γνωστού ως «YÖDAK» είπε ότι διαπίστωσαν πως το «YÖDAK» δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του και δεν υπήρχε επικοινωνία με το «υπουργείο παιδείας». «Υπάρχουν ανάμεσα στις 80.000 και 110.000 φοιτητές. Σύμφωνα με το τμήμα μετανάστευσης, ο αριθμός των φοιτητών που δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται κυμαίνεται μεταξύ 4.000 – 10.000», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι φοιτητές στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων προέρχονται από το ψευδοκράτος, την Τουρκία και άλλες χώρες.

«Όμως σύμφωνα με το γραφείο μετανάστευσης, ο αριθμός των φοιτητών από την Τουρκία και των διεθνών φοιτητών είναι 61.534 ενεργοί και 3.874 παθητικοί. Με αυτούς τους αριθμούς προκύπτει ένας αριθμός μεταξύ των 75.000 και των 84.000 φοιτητών. Σύμφωνα πάλι με το γραφείο μετανάστευσης, ο αριθμός των φοιτητών που δεν είναι γνωστό που βρίσκονται πλησιάζει τις 4.000. Σε μερικές των συναντήσεων είδαμε ότι αυτός ο αριθμός διευρύνεται μέχρι και τις 10.000».

Σύμφωνα με την κ. Ιντζριλί, ένα άλλο γεγονός και πρόβλημα είναι η μεταγραφή των φοιτητών ανάμεσα στα «πανεπιστήμια» χωρίς έλεγχο και κριτήρια. Είπε ότι αυτό είναι σημαντικό διότι δυσχεραίνει την παρακολούθηση του θέματος.

Αναφερόμενη στα ευρήματα σε σχέση με τα «εκπαιδευτικά ιδρύματα» που υπάρχουν στα κατεχόμενα, η κ. Ιντζιρλί σημείωσε ότι ανέρχονται στα 39 λέγοντας ότι το «υπουργείο παιδείας» δίδει άδεια σε αυτά τα «ιδρύματα» και καθορίζει τον αριθμό των φοιτητών τους.

Ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν 12.000 κενές θέσεις και σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος μετανάστευσης», ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι 4.691 και των ανενεργών 5.520. «Δηλαδή το δημιούργημά τους είναι οι ανενεργοί φοιτητές και δεν είναι γνωστό που βρίσκονται», πρόσθεσε.

Στη δική του παρέμβαση για το θέμα, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, είπε πως «αν δώσεις προκαταρκτική άδεια να ανοίξουν 36 πανεπιστήμια, δεν θα μπορείς να τα ελέγχεις». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 23 ενεργά «πανεπιστήμια» και ο αριθμός των ενεργών φοιτητών κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 110.000. «Οι διοικούντες αυτή τη χώρα μιλούν με βάση τέτοια διαφορά αριθμών; Αναφερόμαστε σε διαφορά 30.000 ατόμων», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!