27.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 15:06

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Κυβέρνηση και Υπουργεία να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Έκκληση προς την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα στο Δημαρχείο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας που περιλαμβάνει επισκέψεις σε όλους τους Δήμους, τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων. Ακόμα είπε ότι θα έχουν συναντήσεις και με συνδικαλιστικές οργανώσεις για να καλύψουν όλα τα ζητήματα που συναποτελούν το θέμα μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς, συνέχισε «παρά τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που είχαμε σε επιμέρους και άλλα ζητήματα της μεταρρύθμισης, στηρίξαμε τη μεταρρύθμιση και συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε. Και επειδή η μεταρρύθμιση πρέπει να πετύχει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην πετύχει γιατί τα διακυβεύματα και τα στοιχήματα είναι πολλά».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή την εκστρατεία συζητούμε με τους πρωταγωνιστές της εφαρμογής, τους Δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια, τους ΕΟΑ και άλλους, με στόχο να δούμε πού δουλεύει η μεταρρύθμιση, πού υπάρχουν προβλήματα, τι χρειάζεται να γίνει, ποιες διορθώσεις και προσαρμογές» χρειάζονται για να μπορέσει να πετύχει.

«Για μας επιτυχία της μεταρρύθμισης σημαίνει αποτελεσματικά τοπική αυτοδιοίκηση που να παρέχει υπηρεσίες γρήγορες στον πολίτη» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου «αν ο πολίτης νιώσει ότι πραγματικά στηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του προσφέρει ό,τι έχει ανάγκη, τότε θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Από τις πρώτες επαφές που έχουμε κάνει, συνέχισε «έχουμε διαπιστώσει προβλήματα που είναι κοινά σχεδόν για όλους τους Δήμους και όλους τους ΕΟΑ αλλά και για συμπλέγματα Κοινοτήτων αφού σήμερα είχαμε συνάντηση με το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Δεκέλειας».

Αναφερόμενος στα προβλήματα είπε ότι «το πρώτο και μεγάλο ζήτημα είναι η στελέχωση. Πέραν από το γεγονός ότι πολλά τμήματα έτσι κι αλλιώς ήταν υποστελεχωμένα από πριν, τώρα με τις μεταθέσεις, τις τοποθετήσεις, τις υπηρεσίες, αρμοδιότητες και εξουσίες έτσι όπως έχουν γίνει, έχουν προκληθεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και αυτό πρέπει να το λύσει το κεντρικό κράτος» εξήγησε.

Πρέπει, ανέφερε «να κινηθεί γρήγορα το κεντρικό κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία, επειδή χωρίς επαρκή στελέχωση δεν μπορούν να αναπτύξουν τη δράση τους οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα είναι εκεί. Ακόμα έχουν δοθεί ευθύνες στους Δήμους αλλά δεν έχουν μεταφερθεί και τα ανάλογα ποσά» είπε και έδωσε ως παράδειγμα την ευθύνη για τη συντήρηση των δρόμων και το ποσό που έχει επιμεριστεί, λέγοντας πως «είναι τρία εκατομμύρια ευρώ για όλους τους Δήμους». «Δεν χρειάζεται να γίνει σοβαρή μελέτη και εξίσωση για να δούμε ότι τα τρία εκατομμύρια δεν αρκούν» ανέφερε.

Αφού είπε πως υπάρχουν και διάφορα άλλα ζητήματα, σημείωσε πως «όλα αυτά θα τα βάλουμε σε ένα υπόμνημα και θα απευθυνθούμε ξανά στο κεντρικό κράτος και στην Κυβέρνηση, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικός, για να πετύχει η μεταρρύθμιση. Αν δεν λαμβάνονται γρήγορα και έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις και αν δεν στηριχθεί παντοιοτρόπως η μεταρρύθμιση από το κεντρικό κράτος τότε δεν θα πετύχει».

Ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση προς την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών που χειρίζεται τα λεφτά να στηρίξει αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια που γίνεται με τη μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο με τη μεταρρύθμιση».

Αναφερόμενος στον Δήμο Λάρνακας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «λόγω και της καλής δουλειάς που προηγήθηκε και της προεργασίας, τα προβλήματα είναι τα λιγότερα που έχουμε συναντήσει». «Το σύστημα λειτουργεί, έστω και κάτω από πολλή πίεση και με τα γνωστά προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν κάποια αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν και πρώτα από όλα υπάρχει μια υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής. Τα πράγματα είναι ώριμα, η Λάρνακα διαθέτει σχεδόν όλες τις υποδομές και νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει αυτή την προεδρική υπόσχεση».

Ταυτόχρονα ανέφερε πως «υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα για τα οποία είμαστε σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας εντός και εκτός Βουλής για να τα προωθήσουμε για επίλυση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «η σχέση Δήμου με το ΑΚΕΛ είναι μια διαχρονική σχέση, κοινής πορείας, αφού μεγάλοι δήμαρχοι της πόλης όπως ο Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο Αντρέας Μωυσέως προέρχονται από το ΑΚΕΛ. Γενικά είναι καθοριστική η συμβολή του ΑΚΕΛ στην πρόοδο του Δήμου Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «η πορεία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα της μεταρρύθμισης, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το πώς βελτιώνουμε και την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσουμε κάποια ζητήματα για τα οποία θα θέλουμε και τη βοήθεια του ΑΚΕΛ και μέσα από τη Βουλή. Ακόμα συζητήθηκαν ορισμένα μεγάλα ζητήματα όπως τη στήριξη που θέλουμε από το ΑΚΕΛ για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής, για την οποία ήρθε η ώρα να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις».

Όπως είπε ο κ. Βύρας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της ανάπτυξης της περιοχής των πετρελαιοδεξαμενών, της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας και ζητήματα που αφορούν στα δημοτικά διαμερίσματα Λειβαδιών και Ορόκλινης.

Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την συζήτηση που είχε με τον κ. Στεφάνου και «για θέματα της πόλης αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε από το ΑΚΕΛ σε επίπεδο κεντρικού κράτους που θα βοηθήσουν στην ευρύτερη λειτουργία αλλά και στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον συζητήθηκε κάποιο θέμα που χρειάζεται να εξετάσει η Βουλή και για το οποίο δεσμεύτηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε πως «δεν είναι θέμα δέσμευσης. Ο φίλος ο Στέφανος δεν είναι από αυτούς που δεσμεύονται και δεν υλοποιούν αλλά από αυτούς που όταν λένε κάτι, γίνεται». Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι μια σειρά από θέματα «θα πάρουν το δρόμο τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Κυβέρνηση και Υπουργεία να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Έκκληση προς την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε σήμερα ο...

Ετήσια μείωση 16% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο

Κατά 16% μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία...

Ετήσια αύξηση 6,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

Κατά τον μήνα Ιούλιο 2024, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία έφθασε τις 152,7 μονάδες (βάση 2021=100), σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σύγκριση με τον...

Καρμιώτισσα και Απόλλων ανοίγουν την αυλαία της 6ης αγωνιστικής Cyprus League by Stoiximan

Καρμιώτισσα και Απόλλων ανοίγουν απόψε την αυλαία της 6ης αγωνιστικής της Cyprus League by Stoiximan. O αγώνας θα αρχίσει στις 19:00 ενώ της αγωνιστικής ξεχωρίζουν...

ΥΠΑΜ: Ανθρωπιστική και ειρηνευτική η εμπλοκή Κύπρου στη Μ.Ανατολή

Η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Μέση Ανατολή, περιορίζεται στο ανθρωπιστικό και ειρηνευτικό κομμάτι, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας...

Σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου ο ισοβίτης και ο 26χρονος συνεργός του

Σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που θα συνεδριάσει στην Πάφο, στις 22 Οκτωβρίου παραμέμφθηκαν, ο 42χρονος ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους και ο 26χρονος ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!