Περιεκτική και παραγωγική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου την συνάντηση που ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κόμματος, είχαν με την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ και την ομάδα της.
Σε δηλώσεις μετά από την συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, ο Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι συζήτησαν για το μακρύ αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017, την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για τις θέσεις που έχει το ΑΚΕΛ για το πως αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, είπε. Η θέση του ΑΚΕΛ, συνέχισε, περιλαμβάνει 4 σημεία: Πρώτον, πρέπει να μείνουμε όλοι συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ΗΕ. «Αυτό είναι αναγκαίο από την στιγμή που η Τουρκία, η τουρκική πλευρά προσπαθούν να καταργήσουν αυτή την συμφωνημένη βάση λύσης και να πάμε σε λογικές δύο κρατών. Λογικές που είναι απορριπτέες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Δεύτερον, συνέχισε, εξήγησαν στην κ. Ολγκίν την ανάγκη γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ανάγκη να διαπραγματευτούμε επί του πλαισίου Γκουτέρες. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά εδώ και δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, εκφράζεται μέσα στις συγκλίσεις. Και στο πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, υπάρχει πάρα πολύ δουλειά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Το τρίτο σημείο, δήλωσε, αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, δημιουργώντας κίνητρα για να πεισθεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτά τα κίνητρα ασφαλώς, δεν παραβιάζουν κόκκινες μας γραμμές, ούτε και δημιουργούν αντικίνητρα προς την Τουρκία». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την θετική ατζέντα, με επίκεντρο τα ζητήματα της ενέργειας.
Το τέταρτο σημείο, συνέχισε, αφορά στην ανάγκη η ΚΔ μονομερώς να λαμβάνει μέτρα προς όφελος της τ/κ κοινότητας για να πεισθεί ότι η ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται και έχει την πολιτική βούληση να λύσει το κυπριακό και μαζί «στο πλαίσιο του επανενωμένου κράτους να συνδιαχειριζόμαστε τις τύχες του τόπου μας».
Το ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ του, θα συνεχίσει να είναι σε επαφή τόσο με τα ΗΕ, όσο και με όλους τους σημαντικούς παίκτες στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς εάν άκουσε κάτι ενδιαφέρον από την κ. Ολγκίν σε σχέση με το πως θα προχωρήσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ίδια η κ. Ολγκίν θα αποφασίσει σε κάποια στιγμή.
Στην ερώτηση εάν θα ξανασυναντηθούν μαζί της, είπε ότι δεν ανέφεραν κάτι σχετικό, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε επαφή με τα ΗΕ σε διάφορα επίπεδα. Ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε, γνωρίζει την διαχρονική στάση και την δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, όπως και ότι το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που έχει ισχυρούς δεσμούς με την τ/κ κοινότητα «κι αυτό μετρά πάρα πολύ».
Ερωτηθείς εάν μίλησαν για την τ/κ κοινότητα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για την δράση που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ προς την τ/κ κοινότητα, για τις σχέσεις που έχουν με τ/κ κόμματα, οργανώσεις και κινήματα και για τις ομάδες εργασίες που δημιούργησαν με το ΡΤΚ με στόχο να αποφασίσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις προς την κατεύθυνση των δύο κοινοτήτων με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προς όφελος της ανάγκης της συνέχισης του αγώνα για λύση του Κυπριακού.
Στην ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κ. Ολγκίν, είπε ότι γι’ αυτά θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι κάτι που χειρίζεται ο ΟΗΕ ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έχει ενημέρωση για το τι συζήτησαν η κ. Ολγκίν και ο ΠτΔ.