Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε τη Δευτέρα ότι η οριστικοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο είναι όσο ποτέ ορατή και κάλεσε όλους να υπερβούν την ψευδαίσθηση ασφαλείας που δημιουργεί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974.
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις μαύρες επετείους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι 50 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974 εξέπεμψε “ένα ηχηρό μήνυμα κινδύνου από το βήμα της Βουλής: βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σημείο όπου η οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι όσο ποτέ ορατή. Πρέπει να σπεύσουμε να εμποδίσουμε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη. Πρέπει να υπερβούμε την ψευδαίσθηση ασφαλείας που δημιουργεί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974”, ανέφερε.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το επταετές αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017 για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ στις εκθέσεις του αμφισβητεί την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από μέρους των δύο πλευρών για λύση. Οι όποιες πρωτοβουλίες, ορόσημα και προσπάθειες εξήγγειλε ο Πρόεδρος δεν απέδωσαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρά τις προσπάθειες της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ολγκίν, κανένα σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει διαπιστωθεί, πρόσθεσε.
Είναι επιτακτική ανάγκη “η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από μέρους μας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία για να πειστεί να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις και να περιληφθούν θέματα τα οποία είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Τουρκίας. Ένα από αυτά είναι το θέμα της Ενέργειας στην Κύπρο και την περιοχή μας, είπε, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει σχετική πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020.
Παράλληλα είπε ότι η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί από μέρους της ε/κ πλευράς θα πρέπει να συνοδεύεται από την ξεκάθαρη τοποθέτησή μας ότι παραμένουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις.
Επιβάλλεται, επίσης, πρόσθεσε, να στραφούμε αποφασιστικά προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να προσπαθήσουμε με πολιτικές προς όφελός της να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε πως “εσείς έχετε την ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να βρεθείτε ενώπιον του εφιαλτικού σεναρίου να συνδέσετε την προεδρία σας με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Στο χέρι σας είναι να αξιοποιήσετε αυτή τη βοήθεια”.
Αναφερόμενος στις μαύρες επετείους, είπε ότι 50 χρόνια ολοκληρώνονται φέτος από το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Πρόσθεσε ότι οι τραγικές βιωματικές εμπειρίες παραχωρούν τη θέση τους στις αναμνήσεις που κι αυτές, με το πέρασμα των χρόνων, αργοσβήνουν και φεύγουν.
Είναι ηθική δέσμευση και προς όλους όσοι υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας και ιδιαίτερα προς τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους αιχμάλωτους, τους ανάπηρους και τους τραυματίες του άνισου και προδομένου αγώνα.
Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός για διχοτόμηση της Κύπρου δεν θα υλοποιείτο αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι συνεργάτες στο εσωτερικό. Αυτό τον ρόλο διαδραμάτισαν η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’, ανέφερε.