16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 13:11

Γέφυρα μεταξύ των διαφόρων μερών στη Μέση Ανατολή η Κύπρος, λέει ο Μπετέλ (βίντεο)

Η Κύπρος είναι γέφυρα μεταξύ των διαφόρων μερών στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με φιλικές χώρες, προσπαθώντας να στείλει τα σωστά μηνύματα στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπετέλ εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε μια ειρηνική διαπραγμάτευση, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο».

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι μιλούσαν μετά από συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, ανέφεραν επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επενδύσεων και συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κόμπος καλωσόρισε τον ομόλογό του στην Κύπρο,  προσθέτοντας ότι σύντομα οι δύο χώρες θα γιορτάσουν τα 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επενδύσεων προς αμοιβαίο όφελος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο πρέπει να εργαστούν πάνω στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και ότι θα εξετάσουν τρόπους για να γίνει αυτό πρακτικά εφαρμόσιμο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε το Λουξεμβούργο για τη «σταθερή στάση αρχών», μια θέση, όπως είπε, που «καθοδηγείται από το δημόσιο διεθνές δίκαιο και ευθυγραμμίζεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα ίδια τα ψηφίσματα».

Είπε επίσης ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ως κράτη μέλη της ΕΕ, που αμφότερα προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερη παρουσία από το γεωγραφικό ή πληθυσμιακό μέγεθός τους, εκφράζοντας παράλληλα την κοινή τους πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί να παραμείνουν πλήρως προσηλωμένοι στις αξίες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρούν δεδομένα όσα έχουν επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια. «Οι απειλές υπάρχουν, οι προκλήσεις παραμένουν», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Κόμπος είπε ότι συζήτησε με τον ομόλογό του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου, όπως σημείωσε, οι εξελίξεις επιδεινώνονται, με σοβαρές συνέπειες από περαιτέρω κλιμάκωση, είτε αυτή αφορά το Λίβανο είτε τη Γάζα, είτε ακόμη και τη Δυτική Όχθη.

«Ζητάμε για άλλη μια φορά την απελευθέρωση των ομήρων, την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Η διπλωματία πρέπει να επικρατήσει πριν χαθούν κι άλλες αθώες ζωές. Η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με φιλικές χώρες προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να στείλει τα σωστά μηνύματα», είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπέτελ θα επισκεφθεί την περιοχή τις επόμενες ώρες, «μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να στείλουμε αυτά τα πολύ σαφή μηνύματα».

Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή απόφαση της ισραηλινής Κνεσέτ για την UNRWA, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία του ΟΗΕ «απαραίτητη και εξαιρετικά πολύτιμη σε όλους τους τομείς, στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία», προσθέτοντας ότι το έργο που είναι εντεταλμένη να επιτελεί, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είναι αναγκαίο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχιστεί.

Κλείνοντας, είπε ότι επιβεβαίωσαν τη δέσμευση και την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, «πάντοτε σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπετέλ δήλωσε ότι η επίσκεψή του αποτελεί ένα μήνυμα όχι μόνο των πολιτικών, φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και των κοινών αξιών, «του κοινού στόχου να μην είμαστε ίσως οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ή σε πληθυσμό, αλλά να είμαστε αυτοί που ακούνε, προσπαθούν να καταλάβουν, προτείνουν, μεσολαβούν και είναι εκεί».

«Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονές μας, αλλά μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας και σε αυτό είμαστε δυνατοί», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του αργότερα σε συζήτηση με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ότι χρειάζονται πάντα συζητήσεις με τους πολίτες όπου θα επεξηγείται γιατί η Ευρώπη είναι τόσο σημαντική, προσθέτοντας ότι το Λουξεμβούργο γνωρίζει ότι μέσω της πολυμέρειας και της συνεργασίας γινόμαστε ισχυρότεροι.

«Γιορτάζοντας 20 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ, αλλά και 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι σημαντικό να δούμε και με το Εμπορικό μας Επιμελητήριο και το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου αν υπάρχει ενδιαφέρον αυτές να αναπτυχθούν περισσότερο και να έχουμε περισσότερες ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών», σχολίασε για τις διμερείς σχέσεις.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μπετέλ είπε ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη εδώ και 50 χρόνια και ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του. «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική διαπραγμάτευση, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι η ραχοκοκαλιά της διεθνούς κοινότητας. Γνωρίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι πάντα η πιο εύκολη λύση, αλλά είναι το μέρος όπου πρέπει να λαμβάνουν χώρα αυτές τις συζητήσεις, όπως επίσης και η εφαρμογή των λύσεων που έχουμε», σημείωσε.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξή της στη Μέση Ανατολή. «Είστε πιο κοντά από εμάς, αλλά είστε και η γέφυρα μεταξύ των διαφόρων μερών», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για τη δήλωση του κ. Κόμπου για την UNRWA.

«Χωρίς την UNRWA δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει φαγητό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την UNRWA. Θα συναντήσω τον Πρόεδρο της Κνεσέτ, θα συναντήσω επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών στο Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό στην Παλαιστίνη και θα επισκεφθούμε και την UNRWA. Δεν θα ακυρώσουμε τη συνάντηση με την UNRWA εξαιτίας των αποφάσεων της Κνεσέτ. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αν γνωρίζετε την κατάσταση επί του εδάφους, και για τους Παλαιστίνιους», τόνισε.

«Όταν βλέπουμε τι συμβαίνει όχι τόσο μακριά από εδώ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς ίσως όχι η μεγαλύτερη χώρα μπορεί να είναι χρήσιμη για να κοντά μεγαλύτερες χώρες. Έχουμε προς το παρόν την κατάσταση στην Ουκρανία, επειδή μιλάμε για τη Μέση Ανατολή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση στην Ουκρανία. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της παρουσίας της Βόρειας Κορέας τώρα στην Ουκρανία; Ποια θα είναι η κατάσταση σε πολλές αφρικανικές χώρες; Ποια θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Έχουμε τόσες συγκρούσεις όσες δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό και είναι καθήκον μας ως πολιτικοί να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και να μην προκαλέσουμε νέες», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο Υπουργός κ. Κόμπος είπε ότι οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια και ότι οι δύο χώρες, έχοντας παρόμοια οικονομικά μοντέλα, μπορούν να εντοπίσουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και συνέργειες.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τις πολιτικές σχέσεις των χωρών ως «εξαιρετικές», προσθέτοντας ότι το Λουξεμβούργο υπήρξε «ο πιο συνεπής φίλος τόσο στις Βρυξέλλες όσο και ευρύτερα», καθώς και οι δύο χώρες μοιράζονται βασικές αξίες που λειτουργούν ως πυξίδα, το διεθνές δίκαιο, τον διάλογο, τη διπλωματία και το να κάνουν ό,τι μπορούν σε προβληματικές καταστάσεις και κρίσεις.

«Όλοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν και μερικές φορές οι μικρότερες χώρες μπορούν να έχουν μια συμβολή και μια συνεισφορά που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθός τους», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως μπλοκ για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, ο κ. Μπετέλ είπε ότι δεν υπάρχει κοινό μπλοκ στην ΕΕ όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και ότι η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη σε αυτά τα ζητήματα και δεν έχει κοινή θέση.

«Η Κύπρος και το Λουξεμβούργο είναι ενωμένες γιατί ξέρουμε ότι θέλουμε κατάπαυση του πυρός και λύση δύο κρατών, αλλά η εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή βασίζεται στην ομοφωνία και έτσι η ευρωπαϊκή επιρροή είναι πολύ μικρή επί του εδάφους», συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός, αλλά χρειαζόμαστε επίσης βήματα και από τις δύο πλευρές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επίσης συντονισμός με άλλες χώρες εκτός ΕΕ για να υπάρξει αντίκτυπος στο έδαφος.

«Η ειρήνη στην Παλαιστίνη θα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ, το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο, χρειαζόμαστε και τα δύο», τόνισε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κόμπος είπε ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο που μπορεί όσον αφορά στην παρουσία της και την ικανότητά της να επηρεάσει τη γεωστρατηγική κατάσταση, λόγω του κατακερματισμού ή της απόκλισης εντός των κρατών-μελών της, αλλά μερικές φορές και λόγω διαφωνιών μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΕ δεν έχει την επιρροή που θα έπρεπε και που θα μπορούσε να έχει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ εν τω μεταξύ, σε διμερές επίπεδο, κάθε κράτος μέλος προσπαθεί να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο και αυτό είναι επίσης κάτι σημαντικό. «Προσπαθούμε σε διμερές επίπεδο να επιτύχουμε πράγματα που θα μπορούσαμε ή θα έπρεπε να έχουμε κάνει ως οντότητα, ως ΕΕ», σημείωσε.

«Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία στο αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι ότι χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός, δεν την έχουμε. Χρειαζόμαστε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, δεν την έχουμε στον βαθμό που χρειάζεται. Χρειαζόμαστε την απελευθέρωση των ομήρων, ούτε αυτό το έχουμε. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολο, διότι συμβαίνουν γεγονότα επί του πεδίου που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Δεν πρόκειται απλώς για μια επανάληψη όσων ζήσαμε στο παρελθόν, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», κατέληξε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!