Στη Γενική Εισαγγελία για ετοιμασία του νομικού πλαισίου και των εγγράφων βρίσκεται το θέμα ανάθεσης της μελέτης για το έργο του λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας στο Ταμείο Ανάπτυξης Ιδιωτικής Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
Στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους της Λάρνακας ο κ. Βύρας είπε πως «η πόλη αποδέχθηκε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάθεση, μέσω διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας, στην Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων της Ελλάδας, ενός κρατικού οργανισμού που αποτελεί πυλώνα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), της μελέτης για το μέλλον του λιμανιού, της μαρίνας και του χερσαίου χώρου στη Λάρνακα». Όπως σημείωσε, «το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται για νομοθετική ρύθμιση στη Γενική Εισαγγελία, προκειμένου να ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο και τα απαραίτητα έγγραφα».
Πρόσθεσε ότι για το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας «είμαστε σε επαφή και υπάρχει μια συνεργασία με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά που είχαμε πει, αφού μετά το ναυάγιο της σύμβασης με την εταιρεία ΚΙΤΙΟΝ τα πράγματα δεν είναι εύκολα». Όπως ανέφερε, υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και πρόσθεσε πως «αυτό που κερδίσαμε είναι ότι ένα ποσό γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να υλοποιήσει ο Δήμος διάφορα έργα, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στις προηγούμενες διαδικασίες».
Όπως είπε ο κ. Βύρας, «θα πιέσουμε ούτως ώστε το συντομότερο να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη και σύντομα να είμαστε έτοιμοι για προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για εξεύρεση επενδυτή και γιατί όχι να γίνουν και τα έργα από κρατικές Υπηρεσίες όπως την Αρχή Λιμένων ή με κρατικούς προϋπολογισμούς, αφού θα υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα προς το κράτος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά τίποτε παραπάνω», ενώ ερωτηθείς για το κόστος που ενδεχομένως να υπέστη η Λάρνακα από τη μη υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας, σημείωσε πως «δεν είχαμε σοβαρό κόστος γιατί η ανάπτυξη στη πόλη δεν σταμάτησε με τον τερματισμό του συμβολαίου με την ΚΙΤΙΟΝ”.
Η αναπτυξιακή πορεία της Λάρνακας, συνέχισε “δεν επηρεάστηκε από αυτό το θέμα, αφού η οικοδομική ανάπτυξη προχωρά κανονικά. Για τη πόλη μας το έργο του λιμανιού – μαρίνας είναι μεν πολύ σημαντικό, ωστόσο η πορεία και το μέλλον της Λάρνακας δεν εξαρτάται από αυτό».
Ο Ανδρέας Βύρας στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του τέως Υπουργού Μεταφορών και Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσου, ο οποίος υποστήριξε πως ο Δήμαρχος Λάρνακας δεν αντέδρασε στον βαθμό που έπρεπε για την απώλεια της επένδυσης στο λιμάνι και τη μαρίνα όπως έκανε και με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Παράρτημα το οποίο διεκδικεί και η επαρχία Αμμοχώστου.
Αφού διερωτήθηκε για τις δηλώσεις ενός «πρώην αξιωματούχου του κράτους» ο κ. Βύρας είπε ότι «ο Δήμος Λάρνακας έκανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για το συγκεκριμένο έργο» και πρόσθεσε πως «όταν έρχεται ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευση και λέει πως υπάρχει παράβαση των όρων, όταν έρχεται το Υπουργείο Μεταφορών και λέει πως η σύμβαση παραβιάζεται, διερωτώμαι πώς θα μπορούσαμε να μην δεχθούμε κάτι τέτοιο».
Ταυτόχρονα διερωτήθηκε τι θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος «να δεχθούμε τη παρανομία που εντόπισε ο Γενικός Εισαγγελέας;». Σημείωσε πως εάν ο κ. Καρούσος «αμφισβητεί τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα να βγει να το πει. Εμείς κάναμε τα πάντα για να μην καταρρεύσει η συμφωνία, αλλά δεν έχουμε τη σύμβαση. Κάναμε τα πάντα και για την εγγυητική, αλλά δεν την κατέθεσαν” είπε και διερωτήθηκε κατά πόσον “θα ήταν σοβαρή στάση από εμάς εάν αμφισβητούσαμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».
Ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας της Σχολής Θαλάσσιας Τεχνολογίας, Επιστημών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «αναμένουμε επίσημη απόφαση εντός του μήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σε περίπτωση όμως, «που δεν καταστεί δυνατόν να λειτουργήσει η συγκεκριμένη Σχολή στη Λάρνακα, θα υπάρξει πολύ δυναμική αντίδραση της πόλης, ενώ εάν παρατηρηθεί υπαναχώρηση από την κυβέρνηση τότε αυτή η αντίδραση θα είναι ακραία», σημείωσε.
Είπε ακόμα πως το ΤΕΠΑΚ χρειάζεται επίσημη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσει τις διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για άνοιγμα της σχολής που θα δημιουργηθεί στη περιοχή Μακένζι τον Σεπτέμβριο του 2027.
Οσον αφορά τη λειτουργία σχολών ελληνικών Πανεπιστημίων στη Λάρνακα και κατά πόσον είχε επαφές με Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, ο Δήμαρχος είπε ότι «αρκετές φορές είχαμε συναντήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα με αντιπροσωπείες των δύο Πανεπιστημίων, δηλαδή Καποδιστριακό και Μετσόβιο. Επίσης είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο επικοινωνίας με εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, ωστόσο τα ίδια τα εκπαιδευτήρια πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα δικά τους θέματα, αφού ακόμα δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο».
Όπως εξήγησε, «εσωτερικά τα Πανεπιστήμια πρέπει να δουν ποιες σχολές θα έρθουν στη Λάρνακα, ωστόσο εμείς είμαστε έτοιμοι με τα απαραίτητα κτίρια. Τα Πανεπιστήμια δεν θέλουν να πάνε μόνο σε ένα Δήμο, συζητούν να μεταφερθούν σχολές τους σε διάφορους Δήμους και δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Κύπρου».
Υπάρχει η διάθεση και εάν έρθουν πολλές σχολές διαφόρων ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως είναι τα πλάνα, μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι οι Δήμοι που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Πανεπιστημίων, είπε.
Τόσο η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και αυτή των Πανεπιστημίων, είπε ο κ. Βύρας είναι πως «μπορούν να διανέμουν τις σχολές τους σε διάφορες επαρχίες, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά για όλες τις πόλεις της Κύπρου».
Οσον αφορά ποια Πανεπιστήμια είναι σίγουρο ότι θα έρθουν στη Λάρνακα, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «σιγουριά δεν υπάρχει για τίποτε αλλά είμαστε σε επαφή και με τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αναμένοντας την εξέλιξη των πραγμάτων. Η Λάρνακα δεν θα δεχθεί να αδικηθεί στο θέμα της λειτουργίας στη πόλη σχολών ελληνικών Πανεπιστημίων», κατέληξε.