Οι τράπεζες, πλέον και οι εταιρείες διαχείρισης και εξαγοράς πιστώσεων, αποτελούν κράτος εν κράτει, είπε ο Βουλευτής του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε ομιλία του κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025.
«Πώς αλλιώς άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί ένας τομέας, ο οποίος δικαιούται να εκποιεί περιουσίες, χωρίς καν ο ιδιοκτήτης να μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά το οφειλόμενο υπόλοιπο του δανείου του πριν χάσει το σπίτι του; Ένας τομέας, ο οποίος ενώ τρέχει το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, εξακολουθεί να στέλνει ειδοποιήσεις πλειστηριασμού, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε ενώπιον της Βουλής ότι δεν θα το κάνει και παρά το γεγονός ότι εισήξαμε ρητή νομοθετική πρόνοια ότι ενόσω εκκρεμεί η εξέταση αίτησης ή ένστασης για ένταξη στο λόγω σχέδιο δεν μπορεί να εκποιείται η πρώτη κατοικία», πρόσθεσε.
«Ένας τομέας, ο οποίος δημιούργησε για δεύτερη φορά σοβαρή κρίση, όσον αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί και μνημείο ασέβειας προς την ίδια την Βουλή των Αντιπροσώπων», σημείωσε.
Όπως είπε, με τόσες δεήσεις και παρακάλια προς τις τράπεζες, ίσως θα πρέπει να αναγνωριστούν ως θρησκεία.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι στην Κύπρο του σήμερα οι τράπεζες μπορούν να κοιμούνται ήσυχες, διότι έχουν άγρυπνους φρουρούς που προστατεύουν τα συμφέροντά τους, τόσο εντός όσο και εκτός αυτού του σώματος.
«Είναι οι ίδιοι που την ώρα που καταψηφιζόταν η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση μόλις 5% στα υπερκέρδη €2,5 δις των τραπεζών (τα οποία προήλθαν από την αύξηση των επιτοκίων), ψήφιζαν να αυξηθεί ο φόρος στοιχήματος. Με λίγα λόγια να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων που αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους τους με βάση τα σχέδια αποπληρωμής που συμφωνήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι στρέβλωση της αγοράς για αυτούς, ούτε λαϊκισμός. Είναι ο ρεαλισμός τους και η αντίληψή τους για την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.