9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 3:18

Α.Αριστοτέλους: Επιδιωξη να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για παιδιά εγκλωβισμένων

Ο αγώνας των εγκλωβισμένων αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια επιβίωσης με στόχο την επιστροφή σε ομαλές συνθήκες διαβίωσης, είπε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, στον χαιρετισμό της σε εκδήλωση για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά, την Παρασκευή στο ΡΙΚ. Η επιδίωξη, ανέφερε, είναι οι δράσεις και τα προγράμματα για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και για τους νέους, να εντατικοποιηθούν.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση “Οδύσσεια” στον ΘΟΚ το πρωί και στη συνέχεια να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Όπως είπε η κ. Αριστοτέλους, η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας “για να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά, μια σειρά από αγαθά κυρίως άυλα, όπως η εμπειρία που έζησαν σήμερα, η πρόσβαση στον πολιτισμό και η επικοινωνία, που στερούνται ζώντας σε συνθήκες κατοχής”.

“Σήμερα, εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά ηλικίας 5 έως 22 χρονών, παιδιά και νεαροί, νεαρές που φοιτούν στα σχολεία μας στα κατεχόμενα, επανεγκατασταθέντα παιδιά που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας και φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, μπορούν να απολαύσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους μαθητές μας που φοιτούν και διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές”, είπε, σημειώνοντας ότι η παρακολούθηση μιας εκπαιδευτικής παράστασης, φαντάζει στα μάτια των παιδιών που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, ως κάτι απλό και αυτονόητο, σε αντίθεση με τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά. Για αυτό, είπε, στο πρόγραμμα της ημέρας εντάχθηκε και η παρακολούθηση εκπαιδευτικής θεατρικής παράστασης στον ΘΟΚ, με το έργο «Οδύσσεια».

Χαρακτήρισε ως “Σειρήνες και Κύκλωπες” αυτούς που εργάζονται και στοχεύουν την εκδίωξη των εγκλωβισμένων από τα κατεχόμενα χωριά. “Οι μάχες που δόθηκαν από τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς σας, αλλά και οι μάχες που εσείς καλείστε καθημερινά να δώσετε, έχουν ένα τελικό προορισμό”, είπε, σημειώνοντας ότι η “δική μας Ιθάκη δεν είναι τίποτε άλλο πέραν από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας”.

“Μόνο όταν στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Θέρισσο, στον Άγιο Ανδρόνικο, στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, δεν θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αλλά Κύπριοι πολίτες, μιας ελεύθερης και ενωμένης πατρίδας” θα επιτευχθεί ο στόχος, είπε.

Αναφερόμενη στα παιδιά, είπε ότι οι δυσκολίες που βίωσαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, θα πρέπει να αποτελούν φάρο στη ζωή τους και θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι που καταφέρνουν να επιβιώνουν κάτω από τις συνθήκες μιας κατεχόμενης πατρίδας.

“Ο αγώνας των εγκλωβισμένων μας αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια επιβίωσης με στόχο την επιστροφή. Την επιστροφή των προσφύγων μας αλλά και την επιστροφή των εγκλωβισμένων μας σε ομαλές συνθήκες διαβίωσης”, είπε η κ. Αριστοτέλους.

Αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων του Γραφείου της για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά. Συγκεκριμένα, είπε ότι η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις που αναπτύχθηκαν εδώ και ενάμιση χρόνο, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για στήριξη των ευάλωτων ομάδων των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων παιδιών, με βάση το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η επιδίωξη, σημείωσε, είναι αυτές οι δράσεις και τα διάφορα προγράμματα για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και για τους νέους, να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, σε μια προσπάθεια να προσφερθεί το ελάχιστο δυνατόν σε σχέση με το τι προσφέρουν αυτά τα παιδιά στην Κυπριακή Πολιτεία. Είναι φανερό ότι απουσίαζαν τέτοιες ευκαιρίες και δράσεις, “με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν σε αδράνεια και αποκλεισμένα από δραστηριότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται στα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές”, σημείωσε.

Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων, την επαφή τους με τον πολιτισμό, την προσωπική τους ανάπτυξη, την κοινωνικοποίηση τους. “Νιώθουμε την υποχρέωση και δεσμευόμαστε να εργαστούμε ακόμη περισσότερο, για να διασφαλίσουμε σε αυτά τα παιδιά, ευκαιρίες και εμπειρίες που θα λειτουργήσουν ως διαβατήρια στη μετέπειτα ζωή τους”, είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, εντάσσονται οι πρόσφατες αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση επιδόματος επανεγκατασταθέντα φοιτητή, για επέκταση της παραχώρησης χριστουγεννιάτικου επιδόματος στα επανεγκατασταθέντα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία στα κατεχόμενα χωριά, η αναθεώρηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης, το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας για αντικατάσταση θερμοσιφώνων.

“Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται στις δράσεις μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, όπως επίσης η βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των προϊόντων που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μας, η αναθεώρηση του προγράμματος σίτισης των παιδιών στο Ολοήμερο Σχολείο, η εν εξελίξει διαδικασία για αγορά δύο λεωφορείων για τη μεταφορά τους, η διευκόλυνση της μετακίνησης των παιδιών μας στα κατεχόμενα με το άνοιγμα τρίτης λωρίδας στο Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, οι ευκαιρίες μάθησης μέσω της συνεργασίας που αναπτύξαμε με Πανεπιστήμια στις ελεύθερες περιοχές, όπως είναι η παροχή υποτροφιών και η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και η διοργάνωση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και άλλα”, ανέφερε.

Η Άννα Αριστοτέλους ευχαρίστησε την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τον ΘΟΚ και το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνση του ΡΙΚ για τη φιλοξενία και τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!