16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 13:01

Αρχιεπίσκοπος: Σφάλμα η αποδοχή των νέων τουρκικών προϋποθέσεων για επανέναρξη διαλόγου

Μέσα στον ορυμαγδό των συγκρούσεων στην περιοχή μας και στις αναβαθμιζόμενες απαιτήσεις της κατοχικής δύναμης, θεωρούμε ότι είναι σφάλμα η αποδοχή των νέων τουρκικών προϋποθέσεων για επανέναρξη διαλόγου για επίλυση του προβλήματός μας, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Β΄, απευθύνοντας παράλληλα «αγωνιώδη έκκληση» προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας να ακούσει, «όσο είναι καιρός», τη φωνή της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν επιδιώκει διάλογο. Επιδιώκει επιβολή των απαράδεκτων θέσεων της στην πλευρά μας», αναφέρει ο Μακαριώτατος, σε εγκύκλιο του που διαβάστηκε το Σάββατο κατά την Ακολουθία της Αναστάσεως, και προσθέτει ότι «χρέος μας είναι να περιφρουρήσουμε την τιμή και την εθνική αξιοπρέπειά μας και να ανακτήσουμε την ελευθερία της πατρίδας μας».

Στην εγκύκλιο του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι «η χαρά της Αναστάσεως επισκιάζεται βαριά, φέτος, από τη θλιβερή επέτειο των πενήντα ετών από της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τα συνεχιζόμενα δεινά της κατοχής, καθώς και τις διαγραφόμενες ζοφερές προοπτικές του εθνικού μας θέματος», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το μήνυμα της Αναστάσεως ενισχύει και χαλυβδώνει τη θέλησή μας για αγώνα».

«Αν τα 50 χρόνια της κατοχής για κάποιους άλλους φαίνονται πολλά, οι Έλληνες, που μετρούμε τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια στον τόπο αυτό, έχουμε άλλη μονάδα μέτρησης του χρόνου, πολύ μεγαλύτερη από το βιολογικό όριο μιάς γενεάς. Ζήσαμε κι άλλες μεγαλύτερες, σε χρονική διάρκεια, κατοχές», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «τη σκυτάλη που πήραμε από τον Τεύκρο και τον Αγαπήνορα, τον Ευαγόρα και τον Ονήσιλλο, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Νεόφυτο, τον Αυξεντίου και τον Μάτση θα την παραδώσουμε οπωσδήποτε στις επόμενες γενιές, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί».

Αναφέρει ότι «για όσο χρόνο η μισή πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή και η υπόλοιπη κινδυνεύει, δεν έχουμε το δικαίωμα επανάπαυσης και ολιγωρίας».

«Οφείλουμε, υπό τις περιστάσεις, όσο οδυνηρό και ανεπιθύμητο κι αν είναι για μας, να περιφρουρήσουμε, επί του παρόντος, ο,τι κατέχουμε, κυρίως την κρατική μας υπόσταση, και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον λαό μας», αναφέρει και προσθέτει ότι «είμαστε ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιούμαστε κι εμείς ο,τι απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναφέρει στην εγκύκλιο του ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας, δίνοντας το μήνυμα ότι όχι μόνο κάθε προσπάθεια επέκτασης της κατοχής θα έχει μεγάλο κόστος για τον εχθρό, αλλά και ότι δεν  θα αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και ότι θα εργαζόμαστε συνεχώς για αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου».

Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία του αγώνα μας, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «την κοινή δράση Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα μέτωπα για την προώθηση του εθνικού μας θέματος».

«Και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσσοβο, που  λήφθηκε με ελληνική εισήγηση», ενώ επιτείνονται «οι φόβοι μας για επαλήθευση των φημών ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε εισήγηση της Τουρκίας, όπως το Κυπριακό μη επηρεάσει την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων», προσθέτει.

Απευθύνοντας «αγωνιώδη έκκληση προς την Κυβέρνηση της Μητρός Πατρίδος», ο Αρχιεπίσκοπος την καλεί να ακούσει «όσο είναι καιρός, τη φωνή μας».

«Κρατηθήκαμε για αιώνες στη γη των πατέρων μας με πολλές θυσίες και ποταμούς αιμάτων. Φαίνεται, όμως, πως οι καιροί άλλαξαν κι αν δεν ενεργήσουμε αμέσως και με τρόπο αποτελεσματικό, φοβούμαστε ότι σε λίγο ως Ελληνισμός θα ’μαστε παρελθοντική αναφορά για την Κύπρο», αναφέρει και διερωτάται κατά πόσον η Ελλάδα αντέχει «μιάν τέτοια καταδίκη της Ιστορίας».

Ο Μακαριώτατο αναφέρει επίσης ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα» και προσθέτει πως «η υπερτρισχιλιετής ελληνική παρουσία μας στην Κύπρο, όμως, μας δίνει το δικαίωμα να απαιτούμε τη συμπαράταξη ολόκληρου του Έθνους».

Αναφέρει επίσης ότι «όση κι αν είναι η αθυμία των καιρών και όσο κι αν οι κίνδυνοι που απειλούν την πατρίδα μας είναι εξαιρετικά μεγάλοι, καλούμαστε σήμερα από την Εκκλησία να ‘προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι τω προιόντι Χριστώ εκ του μνήματος’ και να ‘συνεορτάσωμεν ταίς φιλεόρτοις τάξεσι’».

«Πανηγυρίζοντας την Ανάσταση του Χριστού, δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και δεν παραθεωρούμε τους κινδύνους», αλλά «τους αξιολογούμε υπό το πρίσμα της νέας βιοτής, την οποίαν εισήγαγε στον κόσμο ο Αναστάς Κύριος», αναφέρει και προσθέτει ότι «υπερβαίνουμε τον σταυρό· δεν παραμένουμε στον τάφο· αναμένουμε με βεβαιότητα και εργαζόμαστε για την Ανάσταση».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρει ότι «με τη βάσιμη ελπίδα για την τελική κατίσχυση του δικαίου μας, απευθύνουμε τον αναστάσιμο χαιρετισμό και τις πατρικές ευχές μας προς όλους, ιδιαίτερα τους εμπερίστατους: τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοουμένους και τους συγγενείς τους, τους ασθενείς και όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!