Πραγματοποιήθηκε χθες 5 Μαρτίου 2024, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη: “Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ και τα νέα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στήριξης”. O Σύνδεσμος Στήριξης για Άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα / ADHD Cyprus – ΔΕΠΥ Κύπρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Cypronetwork, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας και τα Νέα Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Στήριξης.
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρών ήταν και ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Παύλος Μυλωνάς όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «τέτοιες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια κοινωνία». Πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και συγκλονιστικά. Θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη ως Πολιτεία έτσι ώστε, επιτέλους, να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες νέα παιδιά, να προλάβουμε άλλα παιδιά και να στηρίξουμε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πώς η Βουλή μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως «η Βουλή προσπαθεί να πει τις αλήθειες που κάποτε είναι πικρές» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «χρειαζόμαστε χρήματα και πρέπει να τα βρούμε από κάπου για να στηρίξουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει η Πολιτεία απέναντι στους ανθρώπους της».
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Μαρίνα Γεωργίου έκανε σύντομη αναφορά στον σύνδεσμο και το έργο του καθώς και τους λόγους εκτέλεσης της έρευνας κοινής γνώμης σχετικά με τη ΔΕΠ/Υ.
Ο κ. Χρίστος Μιχαηλίδης ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Cypronetwork και υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι:
- 3 στους 4 γνωρίζουν για την ΔΕΠ/Υ ως διαταραχή.
- 1 στα 7 νοικοκυριά στην Κύπρο γνωρίζουν ότι υπάρχει άτομο με ΔΕΠ/Υ στο οικογενειακό ή στο φιλικό τους περιβάλλον. Από όσους γνωρίζουν για τη ΔΕΠ/Υ, 1 στους 5 έχουν άτομο με ΔΕΠ/Υ στο οικείο τους περιβάλλον.
- 13% μόνο πιστεύουν ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με ΔΕΠ/Υ (Χρίζει περεταίρω έρευνας – ποιοτική έρευνα για την αναγνωσιμότητα των δικαιωμάτων των ατόμων με ΔΕΠ/Υ)
- 3% μόνο απάντησαν ότι το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον βοηθά στην ομαλή ένταξη των ατόμων με ΔΕΠΥ
Εν συνεχεία, η κα. Μαρίνα Γεωργίου μίλησε αναλυτικότερα για τη σημασία των αποτελεσμάτων για το Σύνδεσμο και τα προγράμματα στήριξης για την περίοδο 2024-2026 που εξασφαλίστηκαν και συμπεριλαμβάνουν:
- Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης για τη ΔΕΠ/Υ
- Επιδότηση εργοθεραπειών σε εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου
- Ψυχοεκπαίδευση οικογενειών ατόμων με ΔΕΠ/Υ
- Πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης, ομάδων εφήβων και ενηλίκων με ΔΕΠ/Υ
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Συνδέσμου και τρόπους στήριξης του θα βρείτε στο:
Διεύθυνση: Μυρμιδόνων 6 ,3117, Αγία Φύλα, Λεμεσός, Κύπρος.
Τ.Θ. 3117, Λεμεσός Κύπρος.
Κινητό : +35799416496
Τηλέφωνο : +35722446592
Email : [email protected]