14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 18:58

Απλοποίηση ελέγχου Πυροσβεστικής σε κέντρα αναψυχής ζητά η Επ. Εμπορίου

Την απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε υποστατικά για έκδοση άδειας λειτουργίας ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, που συζήτησε το θέμα την Τρίτη.

Σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακολουθώντας τη νομοθεσία, ζητά άδεια οικοδομής και επικαιροποιημένα αρχιτεκτονικά σχέδια από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής και των τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να εκδόσει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, το οποίο είναι απαραίτητο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπογράμμισε ότι “η πολλή γραφειοκρατία έπνιξε όλη την τουριστική βιομηχανία και τα κέντρα αναψυχής”, με αποτέλεσμα να κηρύττεται αδιέξοδο από τις υπηρεσίες.

Όπως είπε, δόθηκε ένας χρόνος στην εκτελεστική εξουσία, και πρέπει “επιτέλους οι τρεις Υπουργοί (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Τουρισμού) να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν ποια θα είναι η λύση”.

Πρόσθεσε ότι αποσπασματικές προσεγγίσεις δεν είναι προς όφελος κανενός και δεν μπορούν να δώσουν λύση. “Θα περιμένουμε δύο βδομάδες να μας πουν τι χρειάζεται. Εμείς εκφράσαμε την ετοιμότητά μας, αν χρειάζεται κάτι από πλευράς Βουλής, εδώ είμαστε να έρθουμε να πετύχουμε διορθώσεις”, είπε, σημειώνοντας ότι δεν γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. “Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και το Υφυπουργείο Τουρισμού, εντός δύο βδομάδων να συσκεφθούν με τους αρμόδιους Υπουργούς σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να βρεθεί μια λύση, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας, χωρίς να καταπατούμε την όποια νομοθεσία. Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα γιατί σήμερα η πυροσβεστική σωστά εφαρμόζει τη νομοθεσία που λέει ότι πρέπει να υπάρχει άδεια οικοδομής για να μπορεί να επιθεωρήσει”.

Σημείωσε ότι αρκετά υποστατικά δεν έχουν άδεια οικοδομής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν. “Πρέπει να τεθεί μία μεταβατική περίοδος, στην οποία θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των υποστατικών να αδειοδοτηθούν, για να μην υπάρχει πρόβλημα”, είπε.

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα πάρει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών αλλά και την ίδια στιγμή να μην μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό λειτουργίας.

“Είναι πραγματικότητα ότι πέραν της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο τμήμα της Πυροσβεστικής, οι διαδικασίες και οι υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είναι πάρα πολλές και δημιουργείται ένας κυκεώνας”, είπε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και την ίδια στιγμή να υπάρξει μια βελτίωση της ίδιας της νομοθεσίας, όπου χωρίς να μειώνεται η ποιότητας της επιθεώρησης για σκοπούς πυρασφάλειας από τις αρμόδιες αρχές, να γίνεται μια πιο σύντομη διαδικασία για την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού και να μπορούν οι επιχειρήσεις να παίρνουν τις άδειες λειτουργίας τους.

“Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν προτάσεις ώστε να βελτιώσουμε από τη μια τις νομοθεσίες αλλά και από την άλλη να υπάρχουν βελτιώσεις στη διαδικασία και να γίνουν πιο ευέλικτοι οι τρόποι που γίνεται η επιθεώρηση πυρασφάλειας”, είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι η Βουλή στην προσπάθειά της να πιέσει στο ζήτημα της αδειοδότησης των ξενοδοχείων και της εστίασης, είχε δώσει περίοδο 5 χρόνων για να βγάλουν άδειες. Όπως είπε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε με μια τροπολογία της Βουλής που ζήτησε να προχωρήσουν οι άδειες λειτουργίας, αλλά μέχρι να βγουν, να βεβαιώνεται ότι για το ζήτημα πυρασφάλειας έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

“Αυτό οδήγησε σε ένα αδιέξοδο, καθώς η Πυροσβεστική για να ελέγξει ζητά την άδεια. Όταν πας να βγάλεις άδεια, σου λένε ότι πρέπει να σε έχει ελέγξει η Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν διαδικασίες”, είπε.

Τελικά, είπε, προτάθηκε εντός της Επιτροπής, η περίπτωση να μεταφερθεί η ευθύνη για την πυρασφάλεια στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του χώρου, να μη χρειάζεται το πιστοποιητικό από την Πυροσβεστική, για να μπορούν να προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, είπε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ότι το ζήτημα προέκυψε από αλλαγή στη στάση της Πυροσβεστικής, και έχει να κάνει “με τον εξαντλητικό τρόπο ελέγχου των νόμιμων κέντρων αναψυχής, τα οποία λειτουργούν και στον εξωτερικό χώρο, κατά περιόδους”.

Όπως είπε, η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναζητήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν οι λύσεις εκείνες, ώστε να μπορούν να αδειοδοτούνται τα κέντρα αναψυχής, “χωρίς να καταδειναστεύονται”, προτείνοντας να βρεθεί μια λύση που να είναι φιλική προς τα κέντρα αναψυχής.

Εξάλλου, είπε, διαχρονικά, δεν έχει τεθεί και δεν έχει αμφισβητηθεί η ασφάλεια από κάθε άποψη που προσφέρουν τα κέντρα αναψυχής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

“Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έχει δεσμευτεί η πολιτεία να διεξάγει τις επόμενες μέρες, κι αυτό αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα διαβουλευτούν και μαζί μας. Έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα, που να μπορούν να υποβοηθήσουν σε όποιες αποφάσεις παρθούν”, σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα κέντρο αναψυχής, αλλά το θέμα είναι να μπορούν οι επιχειρηματίες να λειτουργούν σε καθεστώς νομιμότητας και να μη μένουν εκτεθειμένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!