28.9 C
Nicosia
Κυριακή 30 Ιούνιος 2024 | 20:55

Απαντά με 7 σημεία στην Επ.Παιδιού το ΥΠΑΝ για την χρήση κινητών – «Στερείται λογικών επιχειρημάτων»

Με 7 σημεία απαντά στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για έλλειψη λογικών επιχειρημάτων και διερωτάται γιατί η Επίτροπος έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στη Μέση Εκπαίδευση, την ώρα που τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Διάβαστε την ανακοίνωση

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, και ειδικότερα σε σχέση με την τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

– Σύμφωνα με έρευνες οργανισμών παγκόσμιας εμβέλειας ανάμεσα στους οποίους η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου αποτελεί «μάστιγα» για τους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Οι έρευνες (κατάλογος πηγών και μελετών/ερευνών θα υποβληθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού), καταδεικνύουν ότι η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με ψυχικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα συγκέντρωσης, καθώς και αποπροσανατολισμό από το μάθημα. Ως εκ τούτου, τόσο η UNESCO όσο και ο ΟΟΣΑ προβαίνουν σε αυστηρές συστάσεις για απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Πολλές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση, ενώ άλλες, σχεδιάζουν απαγόρευση το συντομότερο δυνατόν.

– Αναφορές ότι η απαγόρευση της χρήσης κινητού στα σχολεία συνιστά έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους μαθητές και τις μαθήτριες στερούνται λογικών επιχειρημάτων. Επισημαίνεται ότι, ήδη, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Η πρόταση του ΥΠΑΝ για απαγόρευση και κατά τη διάρκεια του μη διδακτικού χρόνου, στηρίζεται σε στοιχεία που συνδέουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τον χρόνο αυτό με αύξηση περιστατικών βίας, παραβατικότητας και διαδικτυακού εκφοβισμού.

– Με τη σύμφωνο γνώμη της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ψηφίστηκαν, πριν από μερικές εβδομάδες, Κανονισμοί για απαγόρευση μεταφοράς και χρήσης κινητού τηλεφώνου στη Δημοτική Εκπαίδευση. Προκαλεί προβληματισμό η εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στις συζητήσεις για τη Μέση Εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι, αποδεδειγμένα, στα πιο μεγάλα παιδιά το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο.

– Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι θα καθορίζονται από σχετικές εγκυκλίους, τα παιδιά θα μπορούν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο. Για τον λόγο αυτό θα επιτρέπεται η μεταφορά του, απενεργοποιημένου, στη σχολική τους τσάντα.

– Το ΥΠΑΝ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας από τους μαθητές μας, με λελογισμένη χρήση, εκεί και όπου χρειάζεται και που μπορεί να είναι ωφέλιμο. Γι’ αυτό, έχει προχωρήσει ήδη στον εξοπλισμό των τάξεων με σύγχρονη τεχνολογία, στην ενσωμάτωση δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού από νωρίς στα παιδιά μέσω των Αναλυτικών Προγραμμάτων και στην επιμόρφωση γονέων στα θέματα ψηφιακού γραμματισμού. Πρόσθετα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς τους οποίους θα ορίζει ο εκπαιδευτικός, θα επιτρέπεται η χρήση κινητού στην τάξη.

– Η ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών, καθώς και η συνολική ευημερία τους, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Προωθείται μια μαθησιακή διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις και παρεμβολές, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και μαθητριών, αλλά και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης τους εντός του σχολείου.

– Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης στο σχολείο και η προσπάθεια για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων αλλά και της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων, Πολιτείας, θεσμών, γονέων και μαθητών. Εκ μέρους του ΥΠΑΝ, επαναβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα του να λάβει παιδαγωγικά τεκμηριωμένα μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί που θέτουν στο επίκεντρο το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών και των νέων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ο Κλάους Σβαμπ

Η μία μετά την άλλη έρχονται οι καταγγελίες για τις αποφάσεις που λάμβανε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ. Αποκλειστικό δημοσίευμα της...

Ο Δούκας υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

Ζητώ τη στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που...

Εκλογές στη Γαλλία: Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες – Η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι...

Νέα φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112» (φωτό, βίντεο)

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στη Σταμάτα Αττικής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η φωτιά έγινε αντιληπτή από...

Η Βουλή θα συζητήσει την πρόταση για Ταμείο Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει τη Δευτέρα την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης...

Συνάντηση ΠτΔ-Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης ΣΑ

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!