Η Επιτροπή Διαφάνειας της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, με επίσημη επιστολή του κ. Χάρη Πογιατζή, απαντά στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, κ. Χρίστο Χριστοφίδη για τον διορισμό του κ. Δημήτρη Γεωργιάδη για να διερευνήσει τη δίκη του καταγγελία αναφορικά με τα «χρυσά» διαβατήρια. Σύμφωνα με την επιστολή της Επιτροπής, η επιλογή των προσώπων που διορίζονται για να διερευνήσουν ζητήματα που χειρίζεται η Αρχή τυγχάνει αυστηρής διαδικασίας, με «εξονυχιστικές συνεντεύξεις» για να διαπιστωθεί αν κρίνονται κατάλληλοι για τη διερεύνηση των θεμάτων και των καταγγελιών που προκύπτουν. Σε σχέση με την επιλογή του κ. Δημήτρη Γεωργιάδη, η Αρχή αναφέρει ότι αναγνωρίζει πως το πρόσωπο ήταν διορισμένο από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, αλλά τονίζεται ότι ακολουθήθηκε η ακριβώς ίδια διαδικασία επιλογής του, με το παραπάνω θέμα να μην αποτελεί εμπόδιο για τον διορισμό του και να κριθεί «πλήρως κατάλληλος για την έρευνα».
Όσον αφορά τον κ. Αναστασιάδη, η επιστολή προς τον κ. Χριστοφίδη αναφέρει πως «η Καταγγελία σας την οποία έχετε δώσει στη δημοσιότητα, δεν αναφέρει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη ως Καταγγελλόμενο. Εφόσον δε οι συνθήκες εξασφάλισης “χρυσών διαβατηρίων” έχουν εξαιρεθεί απ’ αυτή την Έρευνα, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα ερευνηθεί επί του παρόντος, για τις δικές του ενέργειες σε εκείνες τις διαδικασίες».
Αυτούσια η επιστολή
Προς: κ. Χρίστο Χριστοφίδη,
Βουλευτή
Αγαπητέ κ. Χριστοφίδη,
Παρά τις συνεχείς δημόσιες αμφισβητήσεις τις οποίες εκφράζατε ως προς το έργο της, η Αρχή ουδέποτε είχε τοποθετηθεί δημόσια ούτως ώστε να καταγραφούν οι δικές της θέσεις. Όμως μετά την Επιστολή σας ημερ. 1ης Ιουλίου, προς εμένα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, είμαι υπόχρεος να πράξω το ίδιο.
1. Αναφέρεστε σε καθυστέρηση 2 ετών στην εξέταση της Καταγγελίας σας και στο γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της διαδικασίας. Η Καταγγελία σας είχε γίνει μέσω 3 Επιστολών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, 2022, προτού καν θεσπιστούν οι Κανονισμοί Λειτουργίας της Αρχής οι οποίοι καθορίζουν το πλαίσιο εξέτασης των καταγγελιών.
2. Παραβλέπετε εντελώς το γεγονός ότι, μετά τη θέσπιση των Κανονισμών έπρεπε να γίνουν διαδικασίες για να δημιουργηθεί ο Κατάλογος των Λειτουργών Επιθεώρησης κάτι για το οποίο απαιτείτο κάποιο χρονικό διάστημα.
3. Η έναρξη της Έρευνας με το διορισμό των αρχικών 2 λειτουργών Επιθεώρησης, έγινε τον Αύγουστο, 2023.
4. Είναι γεγονός ότι, κατά την Έρευνα διαπιστώθηκαν κάποια διαδικαστικά λάθη και παραλείψεις οι οποίες προκάλεσαν καθυστέρηση και για τις οποίες η Αρχή ανέλαβε την ευθύνη με δημόσιες δηλώσεις μου. Αυτές οφείλονταν σε κάποιο βαθμό και στο γεγονός ότι η εν λόγω Έρευνα ήταν η πρώτη την οποία διεξήγαγε η Αρχή και δεν υπήρχε ακόμη ξεκάθαρη διαδικασία έρευνας.
5. Η προσπάθεια όμως ήταν, πάντοτε, η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητας της Έρευνας και απορρίπτω όλους τους ισχυρισμούς σας και υπονοούμενα περί δήθεν συγκάλυψης.
6. Υπενθυμίζω ότι, στην Καταγγελία σας περιλαμβάνονταν και ισχυρισμοί που αφορούσαν στις συνθήκες εξασφάλισης διαβατηρίων στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Επειδή όμως για το ΚΕΠ υπήρχαν και άλλες καταγγελίες και η Αρχή σκόπευε να αρχίσει μεγάλη έρευνα στο θέμα αυτό, κληθήκατε ενώπιόν μας και συναινέσατε όπως το μέρος αυτό της Καταγγελίας σας παραμείνει προς εξέταση στα πλαίσια της άλλης Έρευνας.
7. Έχοντας αναγνωρίσει τις αδυναμίες που παρουσίαζε η Έρευνα και μετά την υποβολή της παραίτησης των 2 αρχικών Λειτουργών Επιθεώρησης, η Αρχή αποφάσισε όπως διορίσει νέα τριμελή ομάδα Λειτουργών Επιθεώρησης η οποία θα συνεχίσει την έρευνα με την επαναξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού που είχε ήδη περισυλλεγεί και με νέο προγραμματισμό της Έρευνας.
8. Οι 3 νέοι Λειτουργοί Επιθεώρησης είναι:
(α) Λεμονιά Καουντζάνη, πρώην Δικαστής,
(β) Δημήτρης Γεωργιάδης, Οικονομολόγος και Chartered Accountant,
(γ) Δημήτρης Τσολακίδης, Δικηγόρος, με πείρα στο χειρισμό ποινικών υποθέσεων.
Θεωρώ ορθό όπως επαναλάβω τη μέθοδο που ακολουθεί η Αρχή για το διορισμό Λειτουργών Επιθεώρησης:
(α) Όταν η Αρχή αποφασίσει τη διεξαγωγή μίας Έρευνας, ανατρέχει στον Κατάλογο Λειτουργών Επιθεώρησης με σκοπό να εξεύρει τους καταλληλότερους προς το σκοπόν αυτόν,
(β) οι προτιθέμενοι για διορισμό, καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον της Αρχής, εξονυχιστική θα έλεγα, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι όντως οι κατάλληλοι για διεξαγωγή της Έρευνας και ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος,
(γ) με το διορισμό τους υπογράφουν δήλωση για “Μη Ύπαρξη Συμφέροντος” η οποία καλύπτει τόσο τη στιγμή του διορισμού τους, αλλά και μελλοντική σύγκρουση η οποία τυχόν να προκύψει κατά τη διάρκεια της Έρευνας.
10. Η εν λόγω αυστηρή διαδικασία τηρήθηκε και για τον κ. Δ. Γεωργιάδη και διαπιστώθηκε ότι είναι πλήρως κατάλληλος για τη διεξαγωγή της Έρευνας. Μάλιστα τα προσόντα του θα υποβοηθήσουν και στην οικονομική πτυχή, την οποία εμπεριέχει η Καταγγελία σας.
13. Εξάλλου η Καταγγελία σας την οποία έχετε δώσει στη δημοσιότητα, δεν αναφέρει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη ως Καταγγελλόμενο. Εφόσον δε οι συνθήκες εξασφάλισης “χρυσών διαβατηρίων” έχουν εξαιρεθεί απ’ αυτή την Έρευνα, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα ερευνηθεί επί του παρόντος, για τις δικές του ενέργειες σε εκείνες τις διαδικασίες.
Με εκτίμηση,
Χάρης Ι. Πογιατζής
Επίτροπος Διαφάνειας
Η επιστολή Χριστοφίδη που εξέφραζε την έκπληξη και την απογοήτευσή του για την επιλογή Γεωργιάδη
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα (01/07), ο κ. Χριστοφίδης με επιστολή του προς την Επιτροπή Διαφάνειας και τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς εξέφραζε την έκπληξη του και την απογοήτευση του για τον διορισμό Γεωργιάδη. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, «θεωρώ ότι το γεγονός ότι έχετε διορίσει πρώην αξιωματούχο, διορισμένο από τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του, για να διερευνήσει καταγγελίες που αφορούν τον κ. Αναστασιάδη και το τότε κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, είναι εκτός κάθε δεοντολογίας, αλλά επιτρέψετέ μου να πω και λογικής».
Αυτούσια η επιστολή
Έχω λάβει την επιστολή σας, με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2024, η οποία μου αποστάλθηκε ηλεκτρονικά στις 19 Ιουνίου, με θέμα την καταγγελία μου αριθμός 2/2022 που είχα υποβάλει στην Αρχή.
Είναι με τεράστια έκπληξη, αλλά ομολογώ και απογοήτευση, που έχω λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής σας, η οποία με ενημερώνει ότι ένας εκ των Λειτουργών Επιθεώρησης έχει παραιτηθεί γιατί θα υπογράψει συμφωνία εργοδότησης με μία από τις εταιρείες οι οποίες είχαν πρόσφατα τεθεί υπό διερεύνηση! Έχω επίσης ανεπίσημα ενημερωθεί ότι και ο δεύτερος από τους δύο Λειτουργούς Επιθεώρησης έχει υποβάλει παραίτηση.
Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτή η ατυχής κατάληξη υπήρξε από την αρχή ο λογικός προορισμός μιας διαδικασίας για την οποία τόσο με επιστολές μου όσο και θεσμικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέδειξα εδώ και καιρό ότι νοσούσε σε τέτοιο βαθμό που έτεινε να μετατραπεί σε φιάσκο.
Ακόμα μεγαλύτερη υπήρξε η έκπληξή μου από το γεγονός ότι, όπως με ενημερώνετε, έχετε ήδη προβεί σε διορισμό Λειτουργού Επιθεώρησης προς αντικατάσταση των δύο παραιτηθέντων, ο οποίος είναι ο κος Δημήτρης Γεωργιάδης. Ο κος Δημήτρης Γεωργιάδης διορίστηκε το 2014 από τον κ. Αναστασιάδη, τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρώτος πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Όπως και τηλεφωνικά σας έχω μεταφέρει, θεωρώ ότι το γεγονός ότι έχετε διορίσει πρώην αξιωματούχο, διορισμένο από τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του, για να διερευνήσει καταγγελίες που αφορούν τον κ. Αναστασιάδη και το τότε κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, είναι εκτός κάθε δεοντολογίας, αλλά επιτρέψετέ μου να πω και λογικής. Επιπρόσθετα, οφείλω να υπογραμμίσω ότι ο κ. Γεωργιάδης, γνωστότατος από την τακτική του αρθρογραφία, υπήρξε άκρως εχθρικός και προκατειλημμένος απέναντι στον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι και αντιθέτως πολύ φιλικά και υποστηρικτικά διακείμενος προς την πολιτική και ιδεολογία αυτών που τον διόρισαν στη θέση του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Υπήρξε τόσο εχθρικός απέναντι μας που έφτασε σε σημείο να αποκαλεί βουλευτή του ΑΚΕΛ (Άριστο Δαμιανού) «βολευτή» από τηλεοράσεως μετά την έντονη αντίδραση από το ΑΚΕΛ για τον τότε διορισμό του. Θα μπορούσα βέβαια να παραθέσω πολλά άλλα παραδείγματα αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσω για το προφανές.
Θέλω να παραπέμψω σε αριθμό επιστολών μου τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία ουσιαστικά αναμένω να αρχίσει η διερεύνηση των καταγγελιών, επιστολές στις οποίες είχα πολύ έγκαιρα επισημάνει ότι η όλη διαδικασία είναι άκρως προβληματική και εκφυλίζεται με το πέρασμα του χρόνου. Το γεγονός ότι για αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες δεν επιλέγηκε Λειτουργός Επιθεώρησης από το εξωτερικό, αλλά αντίθετα επιλέγηκαν δύο συνταξιούχοι, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι (με όλο το σεβασμό προς τους ανθρώπους) απεδείκνυε από την έναρξη της διαδικασίας ότι, είτε υπήρξε τρομερή υποτίμηση των καταγγελιών είτε το αποτέλεσμα ήταν προδικασμένο και απλά αναμένετο η τυπική ολοκλήρωση μιας υποχρεωτικής διαδικασίας.
Προς αυτή την εικόνα συνέτειναν στη συνέχεια πολλά άλλα συμβάντα όπως: οι όροι εντολής που, κατά τους Λειτουργούς Επιθεώρησης, δεν περιλάμβαναν ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελιών, η δημόσια προαναγγελία ολοκλήρωσης της έρευνας αρχές Νοεμβρίου 2022 χωρίς να δώσω καν κατάθεση, αλλά και πριν ετοιμαστεί καν η αντίστοιχη έκθεση της έρευνας που είχα ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά ακόμα αναμένεται η ουσιαστική έναρξη της διερεύνησης και εκκρεμεί ακόμη η αντικατάσταση των Λειτουργών Επιθεώρησης και άλλα.
Είναι με πραγματική λύπη και απογοήτευση, αλλά και ειλικρίνεια που πρέπει να σας παραθέσω τη δική μου εκτίμηση για τα τεκταινόμενα: έχει ακολουθηθεί μία εκφυλιστική διαδικασία με κραυγαλέες αδυναμίες τα τελευταία δύο χρόνια που στη δική μου την αντίληψη δεικνύει ότι για δικούς σας λόγους είτε υπήρξε υποτίμηση των καταγγελιών είτε τουλάχιστο μια προδικασμένη εκτίμηση για το αποτέλεσμα.
Αποστέλλω αυτή την επιστολή, σχεδόν με απόγνωση, αντιλαμβανόμενος ότι η προσπάθεια για κάθαρση και δικαιοσύνη στον τόπο μας, με την επένδυση πολλών ελπίδων στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, προσκρούει σε πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά λυπούμαι να παρατηρήσω και σε υποκειμενικούς χειρισμούς. Η δική μου προσπάθεια, με σημαντικό προσωπικό κόστος σας διαβεβαιώ, ήταν όπως τη συννεφιά της διαφθοράς που σκέπασε τον τόπο να μην ακολουθήσει η καταχνιά της συγκάλυψης.
Ελπίζω η απαισιοδοξία μου στο τέλος να κριθεί αβάσιμη.