Απάντηση στην ανακοίνωση του Γιαννάκη Παπαδούρη εξέδωσε ο τέως Γενικός Ελεγκτής στον απόηχο της απόφασης OLAF η οποία δεν διαπίστωσε απάτη ή παρατυπία στην υπόθεση του ιχθυοτροφείου στην Τριμίκλινη.
Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ισχυρισμοί του κ. Παπαδούρη είναι ανυπόστατοι (για να μη χρησιμοποιήσω άλλο, βαρύτερο χαρακτηρισμό) και περιλαμβάνονται σε αστική αγωγή που έχει καταχωρήσει εναντίον μου. Στο πλαίσιο εκείνης της διαδικασίας, έχω απαντήσει λεπτομερώς σε όσα με αιτιάται. Αναρωτιέμαι: γιατί δεν αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης;».
Αυτούσια η ανακοίνωση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Ο κ. Γιαννάκης Παπαδούρης, πολιτικά διορισμένος από τον τότε Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έκρινε σκόπιμο να ενώσει τη φωνή του με τον δικηγόρο κ. Χρίστο Πουργουρίδη, πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, που είναι ο δικηγόρος του και επίσης δικηγόρος της εταιρείας ανάπτυξης στον ποταμό Κούρρη, για να εκτοξεύσει κατηγορίες σε βάρος μου. Αποδέχομαι την πρό(σ)κληση. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Οι ισχυρισμοί του κ. Παπαδούρη είναι ανυπόστατοι (για να μη χρησιμοποιήσω άλλο, βαρύτερο χαρακτηρισμό) και περιλαμβάνονται σε αστική αγωγή που έχει καταχωρήσει εναντίον μου. Στο πλαίσιο εκείνης της διαδικασίας, έχω απαντήσει λεπτομερώς σε όσα με αιτιάται. Αναρωτιέμαι: γιατί δεν αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης;
Μεταξύ άλλων, στην αγωγή του ο κ. Παπαδούρης περιλαμβάνει όλα όσα είπε στη σημερινή δήλωσή του, ότι δηλαδή, όταν ήμουν Γενικός Ελεγκτής, επέδειξα μεροληψία εναντίον του, τον εξέθεσα κακόβουλα και ότι δήθεν παραβίασα θεμελιώδεις αρχών ελέγχου. Ουδέν αναληθέστερο. Όλοι οι ισχυρισμοί του έχουν απαντηθεί στο πλαίσιο της ένστασης που καταχωρίστηκε. Μόλις χθες, οι δικηγόροι μου ενημέρωσαν το δικαστήριο και την πλευρά του κ. Παπαδούρη ότι, για κατάρριψη των ισχυρισμών του αυτών, θα προσκομιστεί και σχετική μαρτυρία. Για αυτό μήπως αγχώθηκε σήμερα και, εν είδει πυροτεχνήματος, εξέδωσε την ανακοίνωσή του;
Σε αυτό το στάδιο αρκούμαι να αναφέρω ότι τα ευρήματα των δύο εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα οποία αφορούν τον κ. Παπαδούρη, έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από την ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης OLAF. Σχετική μαρτυρία επίσης θα προσκομιστεί στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας. Επιπλέον, όλοι οι έλεγχοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ακολούθησαν ευλαβικά τις καθιερωμένες διαδικασίες και ελεγκτικά πρότυπα.
Στη μία περίπτωση, που ήταν και η πιο σοβαρή, υπήρχε καταγγελία ότι οκτώ εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση ως ξεχωριστές οντότητες, στην ουσία αποτελούσαν μέρος του ίδιου τουριστικού καταλύματος και είχαν κοινό πραγματικό αποδέκτη τον κ. Παπαδούρη, ο οποίος, μέσω της δημιουργίας εταιρειών, στα ονόματα συγγενών και συνεργατών του, εξασφάλισε ενισχύσεις κατά παράβαση των προνοιών των σχεδίων χορηγιών, οι οποίες έθεταν (και θέτουν) όριο στο ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται ανά «επιχείρηση». Η άλλη υπόθεση αφορούσε οινοποιείο στο χωριό Καλοπαναγιώτης.
Για αμφότερες τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η OLAF απηύθυνε σύσταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανάκτηση όλων των καταβληθέντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ποσών, τα οποία είναι της τάξης των €5εκ. Οι ισχυρισμοί του κ. Παπαδούρη ότι δεν βρέθηκαν παρατυπίες που αφορούν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ είναι αποκύημα της φαντασίας του. Δικαιούται, φυσικά, να νομίζει ότι θέλει, όπως δικαιούμαστε κι εμείς να θαυμάζουμε τη μυθοπλαστική του ικανότητα.
Εισηγούμαι στον κ. Παπαδούρη, αντί να κουνά το δάκτυλο, να επιστρέψει στο κράτος τα τεράστια ποσά τα οποία έλαβε, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος πολίτης όσα ποσά κληθεί να επιστρέψει στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπενθυμίζω ότι το 2019 η Ελεγκτική Υπηρεσία διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τον κ. Παπαδούρη ως Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, αναδεικνύοντας ότι τρεις συνεργάτες του εργοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα ενώ προηγουμένως εργάζονταν στις ιδιωτικές του επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα διατηρούν ιδιοκτησίες και εταιρείες στον Καλοπαναγιώτη, περιοχή στην οποία προωθούνταν δημόσιες δράσεις μέσω του ρόλου του ως Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Ασυμβίβαστου, και ο κ. Παπαδούρης παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί η εξέταση.
Αυτοί είναι οι πολιτικοί διορισμοί της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Αυτή τη χώρα, στην οποία οι κατηγορούμενοι, χωρίς ντροπή, μετατρέπονται σε κατήγορους, πρέπει να αλλάξουμε.
Παπαδούρης: «Δημόσια σιωπή των αρμοδίων αρχών»
Ο πρώην Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκης Παπαδούρης σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ολοκλήρωση έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) κατόπιν καταγγελίας του τέως Γενικού Ελεγκτή, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να διαπιστωθεί απάτη ή παρατυπία αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωσή του σε «δημόσια σιωπή των αρμοδίων αρχών».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδούρης αναφέρει ότι η “δημόσια σιωπή των αρμόδιων αρχών, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης των δύο υποθέσεων από την OLAF και η διατήρηση των σχετικών Εκθέσεων αναρτημένων στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας χωρίς καμία προσθήκη ή αναθεώρηση τους, βάσει των πορισμάτων της OLAF, παρά τις σχετικές υποδείξεις και ενημερώσεις του κ. Παπαδούρη, διαιωνίζουν την αδικία εις βάρος του ονόματος και της υστεροφημίας του”.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, η “απουσία επίσημης ενημέρωσης της Βουλής – στην οποία οι δύο Εκθέσεις αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου και προκάλεσαν δημόσιες δηλώσεις που στρέφονταν ευθέως κατά του κ. Παπαδούρη – δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη βούληση των αρμόδιών για αποκατάσταση της αλήθειας αφού συνεχίζουν να συντηρούν ένα ψευδές αφήγημα περί συνεχιζόμενης “υπό διερεύνηση απάτης”, το οποίο έχει επισήμως καταρρεύσει”.
Προσθέτει ότι “με καθαρή συνείδηση τα τελευταία χρόνια, έχω προσφέρει πέραν των 30 εκατομμύριων ευρώ για την αναβίωση του Καλοπαναγιώτη και του Τροόδους, είτε ως δωρεές είτε ως «επιχειρηματικές» πρωτοβουλίες με καθαρά κοινωνικό πρόσημο”.
Αναφέρει, επίσης, πως «παρά την υπέρμετρη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου, αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και θα συνεχιστούν γιατί στηρίζουν δεκάδες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την τοπική οικονομία και κρατούν το χωριό ζωντανό – πρότυπο ευημερίας και ανάπτυξης».
Η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) μπορεί να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή Τροόδους πρότυπο βιώσιμης αναβίωσης, σημειώνει.