9.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 8:11

Απάντησε σε ερωτήσεις νέων ο ΠτΔ – «Αυτό που ζούμε δεν είναι η κανονικότητα», είπε για κυπριακό

Αυτό που ζούμε δεν είναι η κανονικότητα και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν με δημιουργία νέων τετελεσμένων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για το Κυπριακό, κληθείς να απαντήσει την Παρασκευή, σε ερωτήσεις τελειόφοιτων μαθητών, κατά τη διάρκεια debate νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι ρωτούν», της Τράπεζας Κύπρου, που διεξήχθη στα κεντρικά Γραφεία της τράπεζας.

Στο debate έλαβαν μέρος τελειόφοιτοι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων από όλη την Κύπρο. Οι μαθητές ρώτησαν τον Πρόεδρο συνολικά 20 ερωτήσεις γύρω από το Κυπριακό, την αγορά εργασίας, την Παιδεία, θέματα οικονομίας.

Μιλώντας στους νέους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση, επειδή πιστεύει στη συμμετοχική δημοκρατία, θα εισαγάγει δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες. «Η μία είναι μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα όπου εμείς θα θέτουμε το ερώτημα προς την κυπριακή κοινωνία γενικότερα για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, για παράδειγμα, η πρόταση που θα υποβάλουμε στη νομοθετική εξουσία για να μειωθεί το όριο ηλικίας για συμμετοχή στις εκλογές», είπε. Η δεύτερη πλατφόρμα, με το όνομα «Έκφραση», αφορά τους νέους, πρόσθεσε, όπου η Κυβέρνηση θα απαντά σε ερωτήματα και εισηγήσεις των νέων προς την εκτελεστική εξουσία.

Κυπριακό: “αυτό που ζούμε δεν είναι η κανονικότητα”

Ερωτηθείς ποια η παρακαταθήκη που κληρονομεί ένας νέος σε σχέση με το Κυπριακό και σε τι μπορεί να ελπίζει για τη λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι η κανονικότητα. «Τούτο που βλέπουμε σήμερα κάθε μέρα γίνεται χειρότερο. Δημιουργούνται νέα τετελεσμένα, είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η επανένωση της Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με τη διαίρεση του νησιού μας δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, ενώ μια επανενωμένη Κύπρος θα αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτές τις δυνατότητες.

«Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας. Άρα, δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο. Και εσείς οι νέοι έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Ερωτηθείς αν το θέμα της Ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, δεν θα προχωρήσει στη λύση επειδή θα αναγνωρίσει το παράνομο της κατοχής ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία θα σκεφτεί να προχωρήσει στη λύση μόνο αν αντιληφθεί ότι τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση είναι πιο σημαντικά από τα οφέλη που έχει με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».

Επομένως, πρόσθεσε, το φυσικό αέριο και άλλοι παράγοντες, όπως η ΕΕ, είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια “λογικά σκεπτόμενη Τουρκία” να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη θέση της Κύπρου σε αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «προτιμώ να έχω έναν γείτονα, που είναι κράτος-μέλος μιας οικογένειας που είμαι κι εγώ και που σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για το σχόλιο του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «ήδη η μισή Κύπρος είναι τουρκική» και σε σχέση με τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας από την Ελλάδα για την ηγεσία του ΙΜΟ, ο Πρόεδρος είπε ότι σίγουρα η μισή Κύπρος δεν είναι τουρκική, είναι υπό τουρκική κατοχή. «Δεν θεωρώ ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης πιστεύει ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αν θεωρούσαμε ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική δεν θα προσπαθούσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ή θα το λύναμε στη βάση που θέλει η Τουρκία, των δύο κρατών.

Όσον αφορά τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, είπε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα. Ήταν μία διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Λευκωσίας και Αθηνών, «που είναι απόλυτα σεβαστό», όπως είπε.

Παιδεία: Όχι στην “παπαγαλία”, σύνδεση με αγορά εργασίας

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις μαθητών που αφορούσαν το σχολικό περιβάλλον, την εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Οι μαθητές εξέφρασαν την αγωνία τους για ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί «φθορά» στην ψυχική τους υγεία.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση της εκπαίδευσης από την «παπαγαλία» και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, κάτι που προωθείται με τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, όπως είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να συνδεθεί η παιδεία με τα θέματα της αγοράς εργασίας και να κατευθυνθούν οι νέοι σε επαγγέλματα με μέλλον στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία τεχνικού γυμνασίου.

Σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι η Παιδεία και η Υγεία αποτελούν τους τομείς προτεραιότητας για την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Παιδεία επηρεάζει όλους τους τομείς. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, όπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.

Πρωτοβουλίες για θέματα Διαφθοράς

Ερωτηθείς για τα θέματα πάταξης της διαφθοράς, και στην παρατήρηση ότι το σύστημα αδυνατεί να τιμωρήσει πολιτικά πρόσωπα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του είναι ότι είναι «κομματικά ορφανός». «Για πρώτη φορά αναδείχθηκε κάποιος στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς τη στήριξη ενός από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Την ίδια στιγμή αυτή είναι και η μεγάλη μου αδυναμία διότι όταν είσαι κομματικά ορφανός θεωρείσαι ότι είσαι και πιο ευάλωτος αν και δεν το αισθάνομαι αυτό. Άρα εγώ δεν έχω κανένα βαρίδιο στο να προχωρήσω με αυτά τα θέματα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να προωθήσει η Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα «θα προκαλέσουν αρκετές αντιδράσεις, συζητήσεις».

Διεύρυνση παραγωγικής βάσης

Σε ερώτηση για το θέμα της ακρίβειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η οικονομία της Κύπρου, που είναι μια μικρή χώρα, εξαρτάται εν πολλοίς από εξωγενείς παράγοντες, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να καταστεί η οικονομία λιγότερο ευάλωτη, διευρύνοντας τους παραγωγικούς τομείς και το ανθρώπινο δυναμικό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον πρωτογενή τομέα, είπε ότι σήμερα αυτός βρίσκεται μόλις στο 1,8% του ΑΕΠ και σύντομα «θα φτάσουμε να τα εισάγουμε όλα». Ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με όλες τις αγροτικές οργανώσεις, μαζί με την Υπουργό Γεωργίας και ότι την 1η Μαρτίου θα του παρουσιαστεί η Στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση για το θέμα, για να αυξηθεί η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία και για να έρθουν οι νέοι κοντά στη γεωργία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα δύο πακέτα μέτρων στήριξης για άμβλυνση των προβλημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προκύπτουν από τις πληθωριστικές τάσεις.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στους μαθητές ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση αφορούν άμεσα τη νεολαία και, συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουν τον ρόλο που τους αναλογεί, ώστε να έχουν λόγο στα κοινωνικά δρώμενα, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στη διάθεση των νέων για τη διοργάνωση θεματικών debates στα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!