30.8 C
Nicosia
Σάββατο 21 Σεπτέμβριος 2024 | 13:43

Αν. Εκπρόσωπος: Ο Πρόεδρος στη διάθεση Γκουτέρες για συνάντηση με Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και με την τουρκική ηγεσία, με την προσδοκία ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα στο Κυπριακό, που δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, ο κ. Αντωνίου μιλούσε την Παρασκευή σε Ημερίδα, με θέμα «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, πού βρισκόμαστε και ποιες οι προοπτικές μιας λύσης;», της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

«Εδώ και μερικούς μήνες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της κυρίας Ολγκίν προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο πλευρών, δηλαδή τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κ. Τατάρ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες όμως ο κ. Τατάρ αρνείται πεισματικά.

Τις επόμενες μέρες, συνέχισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Γκουτέρες θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών, στη Νέα Υόρκη.

«Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του κ. Τατάρ, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του κ. Γκουτέρες, για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και με την τουρκική ηγεσία, με την προσδοκία ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα στο Κυπριακό, που δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.

«Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μας φοβίζει ο διάλογος, έχουμε θέσεις, έχουμε στέρεα επιχειρήματα και γνωρίζουμε καλά πού θέλουμε να φτάσουμε», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα επί του εδάφους είναι εξαιρετικά δυσχερή και ο χρόνος που παρέρχεται λειτουργεί αρνητικά.

«Η μείωση των Τουρκοκυπρίων και η αύξηση των Τούρκων εποίκων οδηγεί σε αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο σφετερισμός περιουσιών Ελληνοκυπρίων και η παράνομη οικοδόμηση μεγάλων οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων, είναι επίσης ακόμη μια ιδιαίτερα αρνητική παράμετρος, που αγγίζει ασφαλώς την πτυχή του προσφυγικού, του περιουσιακού και του εδαφικού, που είναι από τα πιο σύνθετα κεφάλαια του Κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Το χειρότερο όμως όλων, πρόσθεσε, «είναι ότι η παρέλευση του χρόνου χωρίς κάποια ρεαλιστική προοπτική για την επίτευξη λύσης, απογοητεύει όσους πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη και ενθαρρύνει εκείνους που επιθυμούν διατήρηση του στάτους κβο. Ενός στάτους κβο απρόβλεπτου και επικίνδυνου, που συντηρεί την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια».

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επαναλαμβάνουμε με έμφαση και με ένταση, κατά τρόπο φορτικό, ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να είναι λύση, γιατί πολύ απλά, το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, δεν μπορεί να θεμελιωθεί πάνω σε μια παγιωμένη αλλά ρευστή κατάσταση, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί», επισήμανε.

Αναφερόμενος την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολκίν Κουγιάρ είπε ότι «κατέδειξε τις εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες και στοχεύσεις των δύο πλευρών».

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η  ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνουμε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, με μόνη αυτονόητη προϋπόθεση ότι η επιδιωκόμενη λύση θα εδράζεται στη συμφωνημένη βάση, ο δε τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και η τουρκοκυπριακή πλευρά αξιώνουν κυριαρχική ισότητα, και θέτουν ως προϋπόθεση για να προσέλθουν σε διάλογο, την ικανοποίηση των «τριών Άλφα», δηλαδή, τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας επαφές», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου «γίνεται αντιληπτό ότι η δική μας πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί την κυριαρχική ισότητα γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και δυναμιτίζει την όποια προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Ούτε όμως και η αξίωση για ικανοποίηση των «τριών άλφα» μπορεί να γίνει δεκτή, γιατί με απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές, ουσιαστικά εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στο παράνομο μόρφωμα και πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων, θα αποτελούν αντικίνητρο για την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδιώξει λύση του Κυπριακού».

Το σκηνικό που σας έχω περιγράψει, είπε, «αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών και που δεν επιτρέπει την ύπαρξη της αναγκαίας σύγκλισης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με προοπτική αίσιας κατάληξης».

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα χρονολογικό ορόσημο που μας προκαλεί πόνο. Οφείλουμε όμως να το αντικρίσουμε ως ευκαιρία για προβληματισμό. Το 1974 να λειτουργήσει ως αφορμή για επαναβεβαίωση αρχών και αξιών. Να διδαχθούμε από τα λάθη μας και οι επιτυχίες μας να γίνουν πυξίδα προσανατολισμού».

Μιλώντας για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, σημείωσε ότι «είναι ένα κορυφαίο γεγονός που αποτελεί την μέγιστη διπλωματική και πολιτική μεταβολή που σημειώθηκε στην Κύπρο από τότε που ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μέση Ανατολή: Στην κόψη του ξυραφιού μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε τον θάνατο δεύτερου στελέχους της στον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε...

Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας στη Λεμεσό τα ξημερώματα

Έκρηξη κροτίδας σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από γκαράζ κατοικίας στη Λεμεσό, χωρίς να προκαλέσει ζημιές καθώς ο ιδιοκτήτης της έσβησε την φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη...

Αν. Εκπρόσωπος: Ο Πρόεδρος στη διάθεση Γκουτέρες για συνάντηση με Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο...

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος με κοινή εταιρεία με Αραβικά Εμιράτα θα μπει μέτοχος στον GSI – Ενδιαφέρον και από ΗΠΑ και Κατάρ

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της...

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Πρόεδρος – Θα μιλήσει στη ΓΣ ΟΗΕ και θα δει Γκουτέρες

Για τη  της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον...

Δύο ντέρμπι για το πρωτάθλημα: Άρης-Απόλλων και Ανόρθωση-Ομόνοια

Ποδοσφαιρική δράση θα έχουμε και σήμερα, Σάββατο, με τη διεξαγωγή δύο αγώνων στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Cyprus League by Stoiximan. Στο στάδιο «Αλφαμέγα», ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!