7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:34

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από αλλαγές στα σχολικά βιβλία

Η απόφαση της «κυβέρνησης» να προχωρήσει στη νέα σχολική χρονιά σε τροποποίηση εγχειριδίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις  στα κατεχόμενα.

Η διαμάχη προέκυψε όταν έγιναν σημαντικές αλλαγές στα σχολικά βιβλία, τραβώντας την προσοχή ακαδημαϊκών, πολιτών, κομμάτων της αντιπολίτευσης και συντεχνιών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι προσαρμογές αυτές φαίνεται να στρέφονται προς έναν πιο συντηρητικό τόνο, με σαφείς επιρροές από την Τουρκία.

Σημαντικοί Τουρκοκύπριοι ακαδημαϊκοί, όπως ο καθηγητής Αχμέτ Γκιουνεϊλό και Σουχεϊλά Ούτσισικ, οι οποίοι συνέβαλαν ως ακαδημαϊκοί σύμβουλοι και συγγραφείς σχολικών βιβλίων, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όταν ανακάλυψαν ότι το έργο τους είχε τροποποιηθεί χωρίς την προηγούμενη γνώση ή συγκατάθεσή τους.

Σε μια στρατηγική κίνηση, η αντιπολίτευση πρότεινε ότι αντί να καταφύγουν σε διαμαρτυρίες, τα σχολεία θα πρέπει είτε να αρνηθούν την παράδοση αυτών των αναθεωρημένων εγχειριδίων είτε να μην τα ενσωματώσουν στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Υπερασπιζόμενος τις αλλαγές σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο «υπουργός εθνικής παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η τροποποίηση των σχολικών εγχειριδίων απορρέει από πρωτόκολλο που υπεγράφη με την Άγκυρα το 2004. Τόνισε τη δέσμευση της «κυβέρνησης» για την προάσπιση της ελευθερίας των πεποιθήσεων.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα της «κυβέρνησης» αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό, ιδιαίτερα από τον Μπουράκ Μαβίς, τον Γενικό Γραμματέα της τ/κ Ένωσης Δασκάλων (KTÖS). Ο κ. Μαβίς χαρακτήρισε τις αναθεωρήσεις ως «άμεση πολιτιστική παρέμβαση», επισημαίνοντας ότι τα αναθεωρημένα σχολικά βιβλία φαίνεται να δίνουν αδικαιολόγητη έμφαση σε μία μόνο θρησκεία, παραβλέποντας το πλούσιο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό των σχολείων τους.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) προέβη σε δήλωση σχετικά με τα βιβλία που θα διδάσκονται στα παιδιά της 2ης και 4ης τάξης του δημοτικού σχολείου, στα οποία προβάλλονται τα ισλαμικά σύμβολα και αγνοούνται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ και των γυναικών, προβάλλοντας την άποψη ότι «θα πορευτούμε μαζί με όλες τις οργανώσεις, τα συνδικάτα και τα ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας με στόχο την επίτευξη ενός σύγχρονου και δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε γραπτή δήλωση του ΡΤΚ, αναφέρεται ότι τα σχολικά βιβλία που εκπονήθηκαν από τοπικούς ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικούς “ενσωματώθηκαν στο σύστημα” αλλάζοντας το περιεχόμενό τους χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των συγγραφέων τους.

Η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας επέκρινε τη συμπερίληψη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολικά βιβλία και υπογράμμισε τις ολέθριες συνέπειες της απομάκρυνσης από την αρχή του κοσμικού καθεστώτος.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Γιενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι, εξέφρασε προβληματισμό για το επιβαλλόμενο πολιτιστικό και θρησκευτικό αφήγημα. «Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να διαβάζουν βιβλία γραμμένα στην Άγκυρα; Αυτή η κοινωνία έχει τη νοημοσύνη να γράφει βιβλία!», γράφει σε σχετικό νέο άρθρο γνώμης ο γνωστός αρθρογράφος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!