Αντιδράσεις βουλευτών στην αναφορά Προέδρου στο Ανώτατο για Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Αντιδράσεις από πλευράς του Προέδρου όπως και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών προκάλεσε η Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νόμου, που ψήφισε η Βουλή για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο εντός όσο και εκτός της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών την Τετάρτη, Βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτήν την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η Βουλή δεν έχει λάβει αρχείο των χορηγών του Φορέα από το 2016 και ότι λαμβάνει μόνο κατάλογο με τα αρχικά όσων αιτούνται τη χορηγία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, έκανε λόγο για «τάση περιορισμού της κυριαρχίας της Βουλής», λέγοντας ότι το να θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέμα διάκρισης των εξουσιών και να θέλει να περιορίσει το εύρος του τι μπορεί ένας βουλευτής να νομοθετήσει, «είναι άκρως επικίνδυνο».

Εν συνεχεία, είπε ότι ειπώθηκαν πολλά που δεν ισχύουν, διευκρινίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει λάβει αρχείο των χορηγών του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης από το 2016.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Δημητρίου έκανε λόγο για μια «λυπηρή και επικίνδυνη» εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «αυτά που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί διαφάνειας και λογοδοσίας δεν ισχύουν και είναι έπεα πτερόεντα». Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θέλει να απονευρώσει το Κοινοβούλιο».

«Αν ονειρεύονται μια Βουλή που να είναι επικυρωτικό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, αυτό ας το ξεχάσουν. Η Βουλή έχει ρόλο και θα τον εκφράσει στο έπακρο», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι η Κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση να διαβάσει και να κατανοήσει» τη νομοθεσία. Είναι «θέμα παραπλάνησης, είναι θέμα σοβαρό», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρουσίασε έγγραφο, το οποίο – όπως είπε – η Βουλή έλαβε στις 7 Αυγούστου 2024, στο οποίο αναγράφονται τα ποσά που έλαβε εις έκαστος των δικαιούχων και τα αρχικά των δικαιούχων, λόγω προσωπικών δεδομένων, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι εκπλήσσεται για «το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα και γιατί η Βουλή το έχει ρυθμίσει νομοθετικά». Όπως είπε, «στο παρελθόν ζήσαμε καταστάσεις όπου έγιναν εισφορές στον Φορέα με αντάλλαγμα χρυσά διαβατήρια».

«Η διαφάνεια σε αυτόν τον τόπο, σε κάθε πράξη που γίνεται, όποιος και αν την κάνει, είναι εκ των ων ουκ άνευ», τόνισε. «Γιατί να ντρέπεται κάποιος που δίνει πάνω από €5.000 στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και γίνεται αυτό το μπέρδεμα και οι αντιπαραθέσεις;», διερωτήθηκε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσφύγει στο Δικαστήριο, αλλά είναι «υπό κρίση». Η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, δεν είναι νομικό σώμα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση της Βουλής να ασκεί έλεγχο και κριτική.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ενοχλεί τόσο το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ εισηγήθηκε να σταλεί στη Βουλή κατάλογος πολιτειακών αξιωματούχων που προεδρεύουν άλλων επιτροπών, πέραν του φορέα.

Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δήλωσε ότι το θέμα άπτεται της ίδιας της Δημοκρατίας και είναι θέμα διαφάνειας. Η προσπάθεια γίνεται «να φανεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του νοιάζονται για τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το να καλύπτεις με πέπλο σκοταδιού αυτούς που δίνουν χορηγίες συμβαίνει σε τριτοκοσμικές χώρες».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν θα έπρεπε να γινόταν αυτή η συζήτηση, προσθέτοντας ότι ο κατάλογος των χορηγών του Φορέα θα έπρεπε να ήταν δημόσιος.

«Εάν αύριο το δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται τα ονόματα (Σ.Σ. των δωρητών), αυτό σημαίνει ότι και τα κόμματα πλέον θα δικαιούνται να μη δημοσιεύουν τους χρηματοδότες τους», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είναι κρίμα ένας Πρόεδρος που επαγγέλλεται τα νέα ήθη στην πολιτική, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία «να μη θέλει τη λογοδοσία» σε καθετί που αφορά τον ίδιο. «Υπάρχει κακό προηγούμενο με τον Φορέα», κατέληξε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Θεσμών ενέγραψε αυτεπάγγελτο θέμα του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, για τη μη λήψη ή την αποφυγή απαντήσεων από Υπουργεία σε ερωτήσεις των Βουλευτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεραυνός: Τον άλλο μήνα οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης – Προς επαναφορά η επιδότηση στον ηλεκτρισμό

Εντός του επόμενου μηνός αναμένεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο κυβερνητικό νέο πακέτο μέτρων στήριξης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο...

Αντιδράσεις βουλευτών στην αναφορά Προέδρου στο Ανώτατο για Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Αντιδράσεις από πλευράς του Προέδρου όπως και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών προκάλεσε η Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του...

Τρεις νεκροί από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε αγγλικό οίκο ευγηρίας

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται έπειτα από πιθανολογούμενη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε οίκο ευγηρίας στην κομητεία Ντόρσετ της...

Κ. Μητσοτάκης για Ν. Παππά: Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο πολιτικό

Την εξήγηση για τους λόγους που δεν παρακολούθησε την ομιλία του Νίκου Παππά στη Βουλή έδωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κυριάκος...

Εκρήξεις και πυροβολισμοί στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βιομηχανίας στην Άγκυρα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της TUSAS στην Άγκυρα, ακολουθούμενη από αναφορές για πυροβολισμούς στην περιοχή. Πρόκειται για εταιρία άμεσα σχετιζόμενη με την αμυντική...

Ιδού η δήλωση οικονομικών συμφερόντων του Καδή

Στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρτήθηκε τη Δευτέρα, η δήλωση οικονομικών συμφερόντων του υποψηφίου Επιτρόπου Ωκεανών και Αλιείας, Κώστα Καδή. Στη δήλωση, ο κ. Καδής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!