Τους άρρηκτους ιστορικούς και εθνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την προτεραιότητα που δίνουν οι δύο χώρες στην επίλυση του Κυπριακού, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, κατά την ομιλία της στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα.
Μιλώντας για την «ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στην Κύπρο», η κ. Δημητρίου τόνισε ότι «έχουμε υπέρτατο χρέος, παρά τις δυσκολίες και την αδιαλλαξία της Άγκυρας, να είμαστε πανέτοιμοι με αποφασιστικότητα στην πρώτη γραμμή, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».
«Μια λύση που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυριάρχου κράτους, απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένου από την παρουσία ξένων στρατευμάτων», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Κύπρου στον αγώνα για λύση, ενώ ευχαρίστησε, επίσης, την ελληνική πλευρά για «τις διαβεβαιώσεις ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει πάντα μέσα απ’ το Κυπριακό».
Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου και στο πλαίσιο της ΕΕ, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου διακυβεύεται το πώς θα προχωρήσει συλλογικά η Ευρώπη έως το 2050. Όπως ανέφερε η ίδια, σε αυτή τη στιγμή, όπου μαίνεται μια σειρά κρίσεων και προκλήσεων, η απάντηση «δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, δεν είναι μεγαλύτερη περιχαράκωση, δεν είναι αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών». «Είναι ακόμη περισσότερη Ευρώπη, ακόμη βαθύτερη ενοποίηση, ακόμη περισσότερη δημοκρατία», συμπλήρωσε.
Ευρύτερα, μιλώντας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Πειραιώς και του ΔΗΣΥ, κάνοντας λόγο για κοινά αξιακά οράματα.
Ανατρέχοντας στις ιστορικές ρίζες των δύο κομμάτων, επισήμανε ότι «Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός διάγουν βίους παράλληλους», ως δύο παρατάξεις που «γεννήθηκαν μέσα απ’ τις στάχτες των εθνικών μας δυσκολιών, με βασικό στόχο την επιβίωση του έθνους, την αναγέννηση Ελλάδας και Κύπρου».
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πριν και πάνω απ’ όλα θα βάζουν πάντα το καλό της πατρίδας. Απέναντι σε κάθε μορφής λαϊκισμό και ακρότητα, αντιτάσσουμε τα κοινά μας οράματα βασισμένα στον υγιή πατριωτισμό και στην αταλάντευτη πίστη στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δυτικού πολιτισμού. Το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, η κοινωνική οικονομία της αγοράς, η δυνατή Ελλάδα που σημαίνει και μια δυνατή Κύπρο, δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών μας», κατέληξε.