Είχαν μια συνάντηση διαβούλευσης για τα όσα συμφωνήθηκαν στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος σκοπεύει να διορίσει Προσωπική του Απεσταλμένη την κ. Ολγκίν, διορισμό για τον οποίο έχει δώσει την έγκρισή του, δήλωσε ο Ερσίν Τατά επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στην οικία του τελευταίου στην νεκρή ζώνη.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχει αντιληφθεί πως και η «νότια Κύπρος» έχει εγκρίνει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Στη Γενεύη, είπε, ξεκαθαρίστηκε ότι η κ. Ολγκίν δεν θα έρθει για να αναζητήσει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, αλλά για να βοηθήσει τις πλευρές στην υλοποίηση των 6 σημείων που συμφωνήθηκαν «και με αυτή την κατανόηση θα της ανατεθεί αυτό το καθήκον. Αναμένουμε τον διορισμό της στο άμεσο μέλλον».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι καταδικάζουν ως τ/κ πλευρά τις δηλώσεις που έγιναν για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της ΕΟΚΑ, όπου ακούστηκε σε διαφορετικές περιπτώσεις πως ο στόχος της ΕΟΚΑ πριν 70 χρόνια ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα κι αυτός ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ επίσημα η ε/κ ηγεσία μιλά για επανένωση της Κύπρου. «Κι εγώ αμφισβήτησα την ειλικρίνεια αυτού», δήλωσε.
Συνεχίζοντας είπε πως επιδεικνύουν πάντα την καλή τους θέληση να διασφαλίσουν πως «οι δύο πλευρές και οι δύο λαοί μπορούν να ζήσουν δίπλα-δίπλα μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο παρελθόν αυτή τη στιγμή, όλοι γνωρίζουν ακριβώς τι έγινε».
Επανέλαβε, είπε, τη θέση του ότι η τ/κ πλευρά έχει προχωρήσει πλέον σε μια νέα πολιτική, αφού απέτυχαν όλες οι προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή λύση και οι δύο πλευρές – μέχρι μια τελική λύση – μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού μια σειρά από έργα που θα είναι προς όφελος και των «δύο λαών».
Πάρκο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη
«Η θέση της άλλης πλευράς είναι ουσιαστικά ο τ/κ λαός να υποκύψει στην δική τους κυριαρχία και στη δική τους εξουσία. Διότι κατ’ αυτούς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη δημοκρατία, έχουν την εξουσία, έχουν την κυριαρχία και ναι, μπορεί να κάνουν κάποια ανοίγματα σε εμάς ως λαός, αλλά επί της ουσίας δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία μας», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ερσίν Τατάρ.
Ως παράδειγμα αυτής της στάσης της ε/κ πλευράς ανέφερε το θέμα με τη δημιουργία πάρκου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη, με την χρηματοδότηση της ΕΕ, λέγοντας πως θέλουν η ενέργεια που θα παράγεται από αυτά να δίδεται στην «νότια Κύπρο» και μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος, σε ένα ποσοστό 35% – 40% που θα συμφωνηθεί, να δίδεται στην τ/κ πλευρά. «Εμείς τι λέμε; Εφόσον στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσες πλευρές, δύο ίσοι λαοί, δύο χωριστές δομές, γιατί να μην υπάρχουν και δύο παροχές; Με άλλα λόγια, η νότια Κύπρος να πάρει από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια τόσο ποσοστό απευθείας και να πάρουμε κι εμείς απευθείας τόσο ποσοστό. Το πιο φυσιολογικό αυτό θα ήταν».
Αλλά, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά επιμένει όχι, να δώσει αυτή το μερίδιο που αναλογεί στους Τ/κ. «Σε αυτό το θέμα, επαναλάβαμε για άλλη μια φορά σήμερα το πρωί ότι το σύστημα που θα εγκατασταθεί στην νεκρή ζώνη θα είναι πολύ καλό, θα μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε, αλλά για να υλοποιηθεί, πρέπει οπωσδήποτε να μεταφέρουμε το μερίδιό μας απευθείας στην δική μας αρχή ηλεκτρισμού».
Νεολαία και κλιματική αλλαγή
Για τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Τατάρ είπε ότι μέχρι τις 15 Απριλίου θα δώσει τα 12 ονόματα για την Τεχνική Επιτροπή για τη νεολαία και θα είναι 6 άντρες και 6 γυναίκες, όπως είπε.
Για τα θέματα κλιματικής αλλαγής, τι είδους συνεργασίες μπορούν να γίνουν, ειδικά στην περιοχή της Λεύκας, τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και για διάφορα ορυχεία, αυτά θα συζητηθούν στην υφιστάμενη Τεχνική Επιτροπή για το περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Τατάρ.
Οδοφράγματα
Για τα οδοφράγματα, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι «δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν προέβη σε καμία πρωτοβουλία». Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, επιμένει σε διελεύσεις τράνζιτ από το Πυρόϊ στην Αγλαντζιά, δηλαδή από «τον νότο στον νότο. Κι εμείς είπαμε πως για διάφορους λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Τους είπαμε να φέρουν πιο πρωτότυπες ιδέες, εναλλακτικά σημεία διέλευσης. Προκαλούν συμφόρηση στον Αγιο Δομέτιο».
Το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, είπε, χρησιμοποιείται για το 65% των συνολικών διελεύσεων και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ και το άνοιγμα της Μιας Μηλιάς ή της Λουρουτζίνας, πρόσθεσε, θα είναι προς όφελος και πάλι και των Ε/κ και των Τ/κ. «Τους παρακάλεσε να δείξουν κατανόηση σε αυτό το θέμα».
Για την αποναρκοθέτηση ο κ. Τατάρ είπε ότι εδώ και χρόνια έχουν γίνει πολλές εργασίες σε αυτό το θέμα, καθώς υπάρχουν σε διάφορα σημεία και στη νεκρή ζώνη και υπάρχει κίνδυνος, Θα συζητηθεί, είπε, από τους δύο διαπραγματευτές που θα διαβουλευτούν με τις αρμόδιες αρχές, στη δική τους περίπτωση με τις «δυνάμεις ασφαλείας».
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να έχουν άλλη μια συνάντηση οι δύο ηγέτες πριν «από τις διακοπές του Πάσχα στις 24 Απριλίου»
Καλώδιο και συζήτηση στη Γενεύη
Στόχος και πρόθεσή τους, συνέχισε, είναι να υπάρξουν διάφορα και διαφορετικά έργα στα οποία οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν πάνω στα 6 «κεφάλαια» που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στη Γενεύη έγινε και πρόταση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία και από εκεί στην ΕΕ, αλλά δεν έτυχε έγκρισης, αφού (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) είπε ότι «μόνο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να το συζητήσουν αυτό. Δεν είναι κάτι που θα συζητήσουμε».
Κατά τον κ. Τατάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν απάντησε (στη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης) λέγοντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία το υποστηρίζει. Μπορούμε να το συζητήσουμε εδώ». Όμως ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν συζητεί με την «τδβκ» αυτά τα θέματα και το άφησε και τελικά δεν εγκρίθηκε το ζήτημα αυτό στη Γενεύη.
«Διαφορετικά, θεωρούμε ότι αυτό το ενεργειακό ζήτημα είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτά τα θέματα. Αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη στην ημερήσια διάταξη γιατί δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση», πρόσθεσε.
Τα 6 θέματα είναι αυτά που εγκρίθηκαν και από τις δύο πλευρές στη Γενεύη, είπε ο κ. Τατάρ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, με τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως Προσωπικής Απεσταλμένης και λίγη πίεση από πλευράς της, θα αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι εδώ και 4,5 χρόνια οι Τεχνικές Επιτροπές δουλεύουν κι έκανε ειδική αναφορά στην Επιτροπή για το έγκλημα και την εγκληματικότητα.
Σφετερισμός και παιδιά μεικτών γάμων
Στην συνάντηση σήμερα, είπε, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίδρασή του στο θέμα των συλλήψεων για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. «Δεν ωφελούν κανέναν. Προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Του είπα (σσ: του ΠτΔ) μην νομίζετε ότι θα μας σύρουν αυτά σε διαπραγματεύσεις. Του είπα ότι για 20 χρόνια αυτό δεν συνέβαινε και συμβαίνει τώρα, παρά το ότι υπάρχει η επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Στο ερώτημα γιατί αυτό το θέμα πυροδοτήθηκε τώρα, απάντηση δεν πήρα».
Εξέφρασε επίσης την αντίδρασή του και για τα εμπόδια που, όπως είπε, παρεμβάλλονται στην παροχή ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μεικτών γάμων, λέγοντας πως γίνεται διαχωρισμός γι’ αυτά τα παιδιά που αφορούν και την υπηκοότητα της ΕΕ.