Την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου (ΠΦΚ) ενόψει της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπογράμμισαν την Παρασκευή οι Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΕΣΚ, ΔΕΟΚ, TURK-SEN, DEV-IS, KTAMS, ΚTOS, KTOEOS, KOOPSEN, BES, BASIN SEN σε συνεδρία τους στα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος να συμβάλει στις διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε ανακοίνωση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ μετά την συνάντηση αναφέρεται ότι έχει αποφασιστεί να ζητηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο «με στόχο να ακουστεί η φωνή των Κυπρίων εργαζομένων».
Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι μετά από μια συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου που διεξήχθη πριν από 15 μέρες κρίθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδραστηριοποίηση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ. Εξήγησε ότι το εν λόγω Φόρουμ ενώνει σχεδόν όλες τις Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνοντας ότι «μέσα στις σημερινές συνθήκες που υπάρχει μια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών είναι η ώρα να ξαναενώσουμε τις δυνάμεις μας, έχοντας ως βάση την δουλειά και την παρακαταθήκη που έχει ήδη δημιουργηθεί».
Κεντρικός στόχος, συνέχισε, είναι να επιβεβαιωθεί ξανά η επιθυμία των εργαζομένων της Κύπρου για δίκαιη, ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και δεύτερον να επανέλθει ξανά στην επιφάνεια «το πλαίσιο των δικών μας θέσεων και διεκδικήσεων σε μία μελλοντική λύση».
Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι οι Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από τη διαφορετικότητά τους, αλλά με ένα κοινό πλαίσιο και με μία κοινή συνισταμένη έχουν καταφέρει να παράξουν ένα προϊόν, το οποίο εφόσον ήθελαν να το αξιοποιήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα ήταν πολύ βοηθητικό.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι «όσο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται ενωμένο και ζωντανό, τόσο περισσότερο δημιουργούνται ελπίδες προοπτικής για το Κυπριακό». Συμπλήρωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ως στόχευση την καθημερινότητα των ανθρώπων σημειώνοντας ότι «αυτή μπορεί να γίνει πιο καλή και ολοκληρωμένη, με περισσότερη προοπτική, αν δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η επίλυση του κυπριακού προβλήματος να λάβει πρωτίστως υπόψη τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, των εργαζομένων, και του συνόλου της κοινωνίας».
Ο κ. Μάτσας επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ έτσι ώστε «μέσα από τη δική μας δράση και θέσεις, η ανάγκη προώθησης ενός ενιαίου συστήματος οικονομίας και εργασιακών σχέσεων, να θέσουμε τις σωστές βάσεις έτσι ώστε να συνδράμουμε θετικά στην υλοποίηση των στόχων οι οποίοι πηγάζουν μέσα από την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού σε ένα κράτος με προοπτικές για όλους τους νόμιμους κατοίκους».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, ανέφερε από πλευράς του ότι οι συντεχνίες μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι αναζητούνται τρόποι για κοινή εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά φόρα προκειμένου να μεταφέρεται το αίτημα για «μια Κύπρο ελεύθερη και ανεξάρτητη που να ανήκει στο λαό της».
Επεσήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο «μπορούμε να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση για να στείλουμε μηνύματα στις ηγεσίες ότι ο λαός και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι θέλουν αυτή την συνύπαρξη».
Εκ μέρους της συνδικαλιστικής οργάνωσης TURK-SEN, ο Toprak Altay, δήλωσε ότι «στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου δραστηριοποιούμασταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς για κάποιο διάστημα σταματήσαμε. Μπροστά μας υπάρχει μια προοπτική για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού».
Με αυτή την προοπτική, συνέχισε, σωστά πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση ευχόμενος η λύση του Κυπριακού να επιτευχθεί με τη συμμετοχή των εργαζομένων από τη βάση (από κάτω) προς τα πάνω. «Εμείς ως TURK-SEN πάντοτε υποστηρίζαμε την ενωμένη Κύπρο και με μια ομοσπονδιακή λύση όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», συμπλήρωσε ο κ. Altay.
Ο εκπρόσωπος της KTAMS, Μehmet Oytam, είπε από πλευράς του ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να έχουμε τη λύση του Κυπριακού, για να έχουμε την ειρήνη στον τόπο μας». Δυστυχώς, συνέχισε, «τα χρόνια περνάνε και δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στη λύση και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι οργανώσεις των εργαζομένων έχουν μεγάλη σημασία γιατί μπορούμε να πιέσουμε τους ηγέτες μας προς την κατεύθυνση της λύσης».
Ο κ. Oytam ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι πολλές φορές δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς συναντήσεις, όσο οι Ελληνοκύπριοι λέγοντας ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνθήκες μετά τη λύση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας».
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου η σύνοδος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος της Κύπρου να συμβάλει στις διαδικασίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να ενισχυθεί ο διάλογος και η κοινή δράση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι «με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας ενιαίας οικονομίας και αγοράς εργασίας που θα έχει στο επίκεντρο της την ενίσχυση της ευημερίας όλων των Κυπρίων και την εγγύηση της κοινωνικά δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου».
Προστίθεται ότι οι οργανώσεις μέλη του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου επαναβεβαιώνουν «τις διαχρονικές και κοινές τους θέσεις» τονίζοντας ότι στην επανενωμένη Κύπρο θα πρέπει να διασφαλίζονται η εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, η εφαρμογή ενιαίου σχεδίου κοινωνικής ασφάλισης και η εφαρμογή ενιαίου συστήματος καθορισμού μισθών και απολαβών.
Ακόμη, αναφέρεται ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και της επιλογής απασχόλησης σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου, η πλήρης απαγόρευση των διακρίσεων αναφορικά με την απασχόληση ή/και τις απολαβές λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβάλλοντος ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξής και αλληλοσεβασμού.
Σημειώνεται ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό και στην βάση των κοινών θέσεων έχει αποφασιστεί να ζητηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο με στόχο να ακουστεί η φωνή των Κυπρίων εργαζομένων.
Τέλος, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε σε επόμενη σύνοδο του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ να συζητηθεί πρόγραμμα περαιτέρω δράσεων.