Αισιόδοξη για την επερχόμενη άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης δήλωσε στην Κίπρις ποστασί, η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν ερωτηθείσα για το περιουσιακό (σσ: συλλήψεις για υποθέσεις σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα) που τέθηκε ως το «κρίσιμο θέμα της επικαιρότητας» σχολίασε ότι δεν υπάρχουν «σύντομες λύσεις» πλην της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Στη συνέντευξή της στον αρχισυντάκτη της τ/κ ιστοσελίδας, Ουλάς Μπαρίς, η κ. Ολγκίν είπε ότι και οι δύο πλευρές εργάστηκαν εντατικά πάνω στο πακέτο των 6 σημείων που συμφωνήθηκε στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο και αυτό έδωσε ελπίδα για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής.
Αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των ηγετών και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειστούν οι άνθρωποι ότι μπορεί να παραχθούν συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα για όλους.
Για τον διορισμό απεσταλμένου από την ΕΕ και τη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών, η κ. Ολγκίν σημείωσε πως η ΕΕ έχει αναλάβει πολλά έργα στην Κύπρο και υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής της στη διαδικασία. Οι πλευρές στο νησί, συνέχισε, θα αποφασίσουν πώς η ΕΕ θα συμβάλει στη διαδικασία, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει επίσης πλήρως τη διαδικασία.
Κληθείσα να σχολιάσει τις αγωγές σχετικά με τις ε/κ περιουσίες στον «βορρά», που αποτελεί «το πιο σημαντικό θέμα της επικαιρότητας στο νησί», κ. Ολγκίν ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτό το θέμα «αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης επίσημης διαδικασίας διαπραγμάτευσης για λύση». Το περιουσιακό ζήτημα, συνέχισε, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά θέματα και μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως μόνο μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ηγετών «Δυστυχώς, δεν υπάρχει ‘σύντομη λύση’ σε αυτό το πολύπλοκο και κρίσιμο ζήτημα».
Η Απεσταλμένη του ΓΓ είπε ότι φτάνει στην Κύπρο σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή. «Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του νησιού, αυτό είναι ένα γεγονός που όλοι οι Κύπριοι μπορούν εύκολα να κατανοήσουν. Παρά την επιδεινούμενη περιφερειακή εικόνα, το έργο που επιτελούν ο Τ/κ και ο Ε/κ ηγέτης από τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας».
Σύμφωνα με την κ. Ολγκίν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα από τα 6 σημεία κάνοντας μνεία στη σύσταση και λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, τη συμφωνία για τα νεκροταφεία που άρχισε να εφαρμόζεται όπως και «αρκετές σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή των άλλων σημείων που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο».
Κατά την εδώ επίσκεψή της, συνέχισε, θα συνεργαστεί ενεργά με τους ηγέτες και τις ομάδες τους για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα και να εντοπίσει νέους πιθανούς τομείς για κοινή εργασία. «Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα παράσχει μια σημαντική ευκαιρία για την αξιολόγηση της προόδου στα 6 σημεία που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, την αντιμετώπιση των εμποδίων που απομένουν και τον καθορισμό μιας νέας και πιο φιλόδοξης ατζέντας στην οποία μπορούν να εργαστούν και οι δύο πλευρές τους επόμενους μήνες».
Τελικά, αυτό που πραγματικά έχει σημασία, ανέφερε η κ. Ολγκίν, είναι η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσω της εφαρμογής των συμφωνημένων μέτρων. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειστούν οι άνθρωποι ότι ο διάλογος μεταξύ των ηγετών μπορεί να αποφέρει απτά και θετικά αποτελέσματα για όλους. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για το πιο δύσκολο έργο της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των πλευρών και της επίτευξης μιας διαρκούς λύσης στο κυπριακό. Εάν οι ηγέτες συνειδητοποιήσουν ότι μια λύση ωφελεί όλους τους ανθρώπους, θα βρουν έναν τρόπο. Το να ακούμε προσεκτικά τις απόψεις και τις προσδοκίες των νέων και από τις δύο πλευρές σχετικά με το μέλλον της Κύπρου μπορεί να είναι καθοριστικό από αυτή την άποψη».
Ερωτηθείσα για τις συναντήσεις σε Λονδίνο και Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, τις χαρακτήρισε παραγωγικές σημειώνοντας ότι για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των ηγετών, είναι ζωτικής σημασίας να συμμετάσχουν βασικοί περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες. «Ως εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και σχεδιάζει να συμμετάσχει ενεργά στην εκτεταμένη άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη».
Η ΕΕ, είπε, έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει μια σειρά από έργα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία έχουν συμφωνήσει οι Τ/κ και οι Ε/κ, επεσήμανε η κ. Ολγκίν ηγέτες φέροντας ως παράδειγμα το έργο των 13 τεχνικών επιτροπών, τη ΔΕΑ και έργα όπως η δικοινοτική μονάδα επεξεργασίας νερού στην Μια Μηλιά. «Πολλά από αυτά τα έργα που συμφώνησαν οι ηγέτες δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ».
Σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, υπενθύμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτή η συμμετοχή βασίστηκε σε σαφείς και συνοπτικές μεθόδους που διαπραγματεύτηκαν και συμφωνήθηκαν προσεκτικά μεταξύ του Τ/κ και του Ε/κ ηγέτη εκείνη την εποχή. «Όπως και στο παρελθόν, το πώς και με ποια μορφή θα εμπλακεί η ΕΕ στη διαδικασία θα αποφασιστεί από κοινού από τους ηγέτες. Ο κ. Χαν έχει λάβει εντολή από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωρίζουμε ότι εξετάζει τα επόμενα βήματά του. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να μιλήσω εκ μέρους του για τα δικά του σχέδια».
Για τις συναντήσεις της σε Τουρκία κι Ελλάδα η κ. Ολγκίν είπε ότι η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει θετικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα κι αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται ή να θεωρείται δεδομένο. «Η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης πρέπει να επαινεθούν. Οι προσπάθειές τους έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στο Κυπριακό: όταν και οι δύο εγγυήτριες χώρες αντιμετωπίζουν τα διμερή ζητήματα μέσω διαλόγου, αυτό συμβάλλει θετικά στη σταθερότητα του νησιού. Αυτές οι εξελίξεις έχουν επίσης επιτρέψει στην Αθήνα και την Άγκυρα να υποστηρίξουν εποικοδομητικά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από την εκτεταμένη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο».
Πηγή: ΚΥΠΕ