Στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και με σκοπό την απλοποίηση και τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης και της συναλλαγής των πολιτών με το Κράτος, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι έξι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που προσφέρονται ηλεκτρονικά μέσω της Πύλης Gov.cy (ενότητα Πολίτης και καθημερινότητα > Έγγραφα και στοιχεία πολίτη), αναπτύχθηκαν από την εξειδικευμένη ομάδα Digital Services Factory του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Η νέα δέσμη υπηρεσιών αφορά:
- την έκδοση/ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ανήλικους,
- την έκδοση/ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου ενηλίκων και ανηλίκων λόγω απώλειας ή φθοράς,
- την έκδοση διαβατηρίου ενηλίκων και ανηλίκων με fast-track διαδικασία,
- την έκδοση προσφυγικής ταυτότητας,
- την απόκτηση ιδιότητας εκτοπισμένου προσώπου (πρόσφυγα), και
- την έρευνα στο Αρχείο Πληθυσμού για εξεύρεση συγγενικού προσώπου.
Με εξαίρεση τις υπηρεσίες έκδοσης και ανανέωσης δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίου, για τις οποίες, μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, απαιτείται επίσκεψη σε κάποιο από τα σημεία εξυπηρέτησης για λήψη βιομετρικών στοιχείων, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δέσμη υπηρεσιών που εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2024 περιλαμβάνει την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου και προξενικών πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου, την υποβολή αίτησης για την έκδοση ή την ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ενήλικες, την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής και την έκδοση βεβαίωσης καταγωγής για φοιτητές.
Με τη σταδιακή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού, οι Κύπριοι πολίτες στην Κύπρο και το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν άμεσα, εύκολα και χωρίς περιττή ταλαιπωρία και καθυστερήσεις. Σκοπός είναι η μείωση της αχρείαστης γραφειοκρατίας και ο περιορισμός του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Κράτος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και φιλικό Κράτος, που να διευκολύνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την καθημερινότητα των πολιτών.
H όλη προσπάθεια εμπίπτει στο όραμα της Κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση της Κύπρου, και αποτελεί ένα έργο που βρίσκεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συγκεκριμένα στον άξονα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος έχει στόχο να γεφυρώσει τις διαφορές και να διασφαλίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και μέσω επαρκούς πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας για όλους τους πολίτες.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το οποίο αποτελεί ένα από τα χρηματοδοτικά μέσα της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο. Η Πολιτική Συνοχής συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στοχεύει στη διόρθωση των ανισορροπιών μεταξύ χωρών και περιφερειών συμβάλλοντας στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εμπίπτει στον στόχο Πολιτικής 1: Μια πιο Ανταγωνιστική και Εξυπνότερη Ευρώπη.