Ελλείψεις και αδυναμίες σε ό,τι αφορά στα επιδόματα πρόνοιας και αδυναμίες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των επιδομάτων για αντιμετώπιση της πανδημίας, διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τον έλεγχο που διενήργησε για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στην Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία και η οποία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας γίνεται σύσταση στο Υπουργείο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενεργεί πάντοτε σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Εκθεση, “με βάση τα επιμέρους ευρήματα του οικονομικού ελέγχου, καθώς και του ελέγχου συμμόρφωσης διαπιστώσαμε αδυναμίες ως προς τον έλεγχο που διενεργούσε το ΥΕΚΑ κατά τον ουσιώδη χρόνο της έγκρισης των αιτήσεων και καταβολής των ειδικών επιδομάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19”.
Με αποτέλεσμα, προσθέτει, “το ΥΕΚΑ να προχωρήσει σε εκ των υστέρων ελέγχους για την επιβεβαίωση ουσιωδών παραμέτρων για τα Σχέδια που προκηρύχθηκαν ως αποτέλεσμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι ποσοστό του συνολικού ύψους των €940εκ. έχει καταβληθεί σε μη δικαιούχους, και τους εγγενείς περιορισμούς στον έλεγχο από την Υπηρεσία μας κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν είμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε, το συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε μη δικαιούχους”.
Στην Εκθεση διαπιστώνονται και ελλείψεις και αδυναμίες σχετικά με τα επιδόματα πρόνοιας.
“Όσον αφορά στα επιδόματα πρόνοιας διαπιστώσαμε ελλείψεις και αδυναμίες στην ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων και συστηματικών μηχανισμών για τη λήψη και επιβεβαίωση στοιχείων, που είναι αναγκαία για να διασφαλίζεται νομοθετική συμμόρφωση για τη λήψη απόφασης κατά πόσο οι δικαιούχοι πληρούν ή/και συνεχίζουν να πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια παροχής των εν λόγω επιδομάτων, ώστε τα επιδόματα να καταβάλλονται σε πραγματικά δικαιούχους” αναφέρεται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Συστήνεται στο Υπουργείο όπως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενεργεί πάντοτε σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
“Το ΥΕΚΑ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενεργεί πάντοτε σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της νομοθεσίας, τους κανονισμούς, τις εγκύκλιους και την τήρηση των αρχών της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας” αναφέρεται στις γενικές συστάσεις της Εκθεσης.
Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο σε δείγμα συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών, καθώς και σε δείγμα μισθών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα έτη 2020 και 2021, το οποίο επιλέγηκε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, στο πλαίσιο του ελέγχου που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων, διενεργήθηκε επίσης, έλεγχος συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία για τα έτη 2020 και 2021.
Σημειώνεται ότι απόψεις για τα εν λόγω θέματα εξέφρασε και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εφόσον κατά τη διαδικασία λήψης απόψεων αυτό είχε ήδη συσταθεί.
Ο έλεγχος για τις πληρωμές των Ειδικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 περιλαμβάνει και τον έλεγχο που διενεργήθηκε για το έτος 2022.
Επιπρόσθετα, διενεργήθηκε έλεγχος σε πληρωμές που αφορούσαν στην κάλυψη εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία ή/και άλλα καταλύματα, για την προσωρινή στέγαση/φιλοξενία Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (Αιτητές Ασύλου) για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη συστήματος για παρακολούθηση του κόστους της προσωρινής στέγασης/φιλοξενίας των αιτητών ή/και των οικογενειών τους στα ξενοδοχεία ή/και καταλύματα και καθυστέρηση στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων για μεταστέγασή τους, με αποτέλεσμα την παράταση διαμονής τους σε ξενοδοχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά το κόστος για τη διαμονή τους, η οποία τελικά δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως προσωρινή.
Συστήθηκε όπως γίνουν ενέργειες για εξεύρεση πιο οικονομικών λύσεων για τη στέγαση των αιτητών ασύλου, καθώς και επίσπευση της διαδικασίας μελέτης της αίτησής τους.
Επίσης, διενεργήθηκε και έλεγχος σε σχέση με την παρακολούθηση ευρημάτων και συστάσεων που προέκυψαν από προηγούμενους ελέγχους της Υπηρεσίας, αλλά και πρόσθετων θεμάτων.
Όσον αφορά στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, για τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ), Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ) δεν προέκυψαν ευρήματα από τον έλεγχο.
Το δείγμα, που επιλέγηκε από το Τμήμα Εργασίας (ΤΕ) και για το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ), περιλάμβανε μόνο μισθούς, για το οποίο δεν προέκυψε οποιοδήποτε εύρημα. Επίσης, δεν επιλέγηκαν στο δείγμα οποιεσδήποτε συναλλαγές για το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) και για το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ).