Σε συνδυασμό τριών σοβαρών λαθών αναφέρεται η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις νέες στάσεις λεωφορείων. Σύμφωνα και με την έκθεση, ο βασικός πυλώνας έχει τοποθετηθεί στη μεριά έλευσης των οχημάτων, ενώ δεν είναι διαφανής και το παγκάκι εφάπτεται του βασικού πυλώνα, αντί να βρίσκεται στο κέντρο ή στη δεξιά μεριά.
>>Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ<<
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, που είναι η Αναθέτουσα Αρχή, φέρει ευθύνη καθώς αν και ο τελικός σχεδιασμός ήταν φιλόδοξος παρέχει ελάχιστη ως μηδενική ορατότητα από τη μεριά των διερχόμενων οχημάτων, κάτι εντελώς απαράδεχτο σημειώνεται στην έκθεση. Διευκρινίζοντας ότι το αρχικώς προτεινόμενο σχέδιο δεν είχε αυτά τα λάθη, αλλά προέκυψαν κατόπιν υποδείξεων του ΤΔΕ. Μάλιστα ακόμα και όταν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονου δημόσιου διαλόγου το Τμήμα Δημοσίων Έργων παρουσιάστηκε απόλυτο ως προς την ορθότητα του σχεδιασμού, κάτι που προκαλεί ερωτήματα ως προς την αδυναμία του να αντιληφθεί ένα τόσο εξόφθαλμο ζήτημα.
Ο συνδυασμός λαθών
Το σχεδιαστικό λάθος των στάσεων αφορούν στην τοποθέτηση του βασικού πυλώνα στο σημείο 3. Όπως επεξηγείται στη βιβλιογραφία καθώς και από την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, ο συγκεκριμένος βασικός πυλώνας είτε δεν υπάρχει, είτε είναι διαφανής ώστε να επιτρέπει στον επιβάτη να έχει καλή ορατότητα των διερχόμενων οχημάτων. Όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα στις στάσεις όχι μόνο υπάρχει ο βασικός πυλώνας, αλλά αυτός επιλέχθηκε να είναι μεταλλικός και πλατύς. Το αποτέλεσμα του πιο πάνω συνδυασμού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ορατότητας.
Τι ισχυρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων ισχυρίζεται ότι σε όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον Τεχνικό Σύμβουλο ο πυλώνας ήταν στην ίδια πλευρά με αυτή που τελικά υιοθετείται στα στέγαστρα που έχουν κατασκευασθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υποστηρίζει πλήρως την ορθότητα και αναγκαιότητα του σχεδιασμού που εφαρμόζεται.
Εντούτοις, με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Ελεγκτικής προκύπτει ότι η πρόταση που αρχικώς πρόκρινε με συνολική βαθμολογία 96% η Τοπική Αρχή, ήταν η Πρόταση 5, όπου ο βασικός πυλώνας βρισκόταν στη δεξιά πλευρά, αντί στην αριστερή πλευρά.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι σε όλες τις προτάσεις που κατάθεσε ο Τεχνικός Σύμβουλος το παγκάκι τοποθετείτο στη δεξιά μεριά της στάσης/ στεγάστρου, αντί στην αριστερή που είναι σήμερα. Το γεγονός αυτό ακόμη και αν ο βασικός πυλώνας τελικά τοποθετείτο στα αριστερά, θα δημιουργούσε ένα πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο για τους επιβάτες όσον αφορά στα διερχόμενα οχήματα.
Προκύπτει επίσης ότι, μετά τις αρχικές προτάσεις που κατάθεσε ο Τεχνικός Σύμβουλος, ακολούθως δόθηκαν σαφείς οδηγίες από το Τμήμα Δημοσίων Έργων όσο αφορά στην χωροθέτηση των βασικών συστατικών των στάσεων. Οι εν λόγω οδηγίες, δόθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη της ομοιομορφίας του συστήματος, της επεκτασιμότητας, της συμμόρφωσης με σχετικά πρότυπα, την μείωσης του κόστους, την ευκολία μαζικής βιομηχανικής παραγωγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρήστη. Εκ του αποτελέσματος όμως προκύπτει ότι στην εν λόγω απόφαση αγνοήθηκε το θέμα της ορατότητας.
Πάντως αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Τεχνικός Σύμβουλος, ανέφερε ότι δεν έδωσε ακόμη έγκριση των τελικών σχεδίων και ότι οι υφιστάμενες στάσεις, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ο ίδιος αρχικά σχεδίασε. Τέλος σημειώνεται ότι ο έχει έντονη άποψη ότι το «Μικρό Στέγαστρο» σχεδιάστηκε για πολύ διαφορετικό σκοπό από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα, και ότι δεν προοριζόταν για τόσο ευρεία εφαρμογή.
Να σημειωθεί ότι εν λόγω έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρόκειται για «ενδιάμεση». Λόγω αυτού δεν ακολουθήθηκε η κανονική οδός διαδικασίας έκδοσης Ειδικών Εκθέσεων όπου δίνεται χρόνος στον ελεγχόμενο να σχολιάσει την έκθεση προτού εκδοθεί. Αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των διαγωνισμών που αφορούν το έργο.