25.1 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 1:47

Άρχισε το παρασκήνιο για τους Επιτρόπους ΕΕ – Τι διεκδικεί η Κύπρος

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες και ο αναβρασμός που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενόψει της της σύνθεσης της νέας Επιτροπής και της προσεχούς ανακοίνωσης από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνει η κάθε χώρα της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει στις 11 Σεπτεμβρίου ποιος από τους 26 μελλοντικούς Επιτρόπους θα αναλάβει το κάθε χαρτοφυλάκιο, καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο σκηνικό, που να εξισορροπεί τη γεωγραφία, το φύλο και κυρίως το παιχνίδι δύναμης μεταξύ κρατών μελών και πολιτικών ομάδων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως προτεραιότητες για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο τρία ζητήματα: Την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, την Οικονομία (θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών) και τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, το ΕΛΚ εκφράζει την προτίμηση όπως οι Επίτροποι που ανήκουν στην πολιτική του ομάδα λάβουν χαρτοφυλάκια που να έχουν άμεση σχέση με τις προαναφερθείσες προτεραιότητες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής 14 υποψήφιοι Επίτροποι, ανάμεσα τους και ο Επίτροπος της Κύπρου, Κώστας Καδής, δήλωσαν ήδη ότι ανήκουν στο ΕΛΚ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το ΕΛΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο επί των αποφάσεων, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η σημασία των τριών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί, κάποιες εκ των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Την ώρα που ο χρόνος τελειώνει, οι πιέσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες εντείνονται, με τους ηγέτες των κρατών μελών να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση στη νέα Επιτροπή. Μεγαλύτερος ανταγωνισμός, όπως πληροφορούμαστε, επικρατεί για χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με τον έλεγχο κεφαλαίων της ΕΕ, όπως εκείνα του Προϋπολογισμού και της Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Κώστας Καδής, δημοσίευμα του Politico, το οποίο ασχολείται με την ονοματολογία γύρω από τα διάφορα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους που μπορεί να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, ενώ ανοικτό αφήνεται και το ενδεχόμενο να αναλάβει το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Όπως πληροφορούμαστε πάντως, ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο, που – όπως είθισται να συμβαίνει με τους Επιτρόπους – σχετίζεται με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και την εμπειρία του, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, τη γαλάζια ανάπτυξη, την έρευνα και καινοτομία και το θέμα της Μεσογείου. Στη συνάντηση γνωριμίας, που πραγματοποίησε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δύο συζήτησαν το υπόβαθρό του, τις θέσεις και τις εμπειρίες που είχε και ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνυπολογιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!