Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τους αερόσακους Takata ότι από το 2011 μέχρι το 2025 η Υπηρεσία του προώθησε 4.966 κοινοποιήσεις στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RAPEX, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε ανταπόκριση από το ΤΟΜ.
Το σύστημα RAPEX λειτουργεί για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα, εξήγησε ο κ. Καραγιώργης. Η πρώτη σχετική κοινοποίηση για αερόσακους Takata καταγράφηκε στις 17 Απριλίου 2013 από την Πορτογαλία. Έκτοτε, 73 σχετικές περιπτώσεις έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Όλες κοινοποιήθηκαν στο ΤΟΜ, χωρίς όμως – σύμφωνα με τον ίδιο – να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση ή ενημέρωση από πλευράς του Τμήματος.
Καμία επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία ή άλλον κρατικό φορέα, που να καταδεικνύει τη σοβαρή επικινδυνότητα των ελαττωματικών αερόσακων Takata δεν έλαβε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην Διευθυντής του ΤΟΜ Γιάννη Νικολαΐδη στην Ερευνητική Επιτροπή.
Ο πρώην Διευθυντής του ΤΟΜ από 15.12.20-23.06.22 και στη συνέχεια Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών ως 30.6.2023, Γιάννης Νικολαΐδης, υποστήριξε πως το θέμα αντιμετωπίστηκε ως μέρος των γενικών ανακλήσεων και δεν θεωρήθηκε ξεχωριστό ζήτημα οδικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην περιληφθεί ούτε στο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021–2030.
Όπως είπε στην επιτροπή, δεν τέθηκε θέμα ότι ήταν σοβαρής επικινδυνότητας για να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Στην Επιτροπή κατέθεσαν πρώην Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, και ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.