Ενώ οι έρευνες για τα αίτια της λεγεωνέλλωσης σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο συνεχίζονται, το βρέφος συνεχίζει να νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακαρειου Νοσοκομείου και λαμβάνει όλη την ενδεδειγμένη θεραπεία. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ως κρίσιμη.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, το μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, Δρ Μιχάλης Μενδρής, ανέφερε πως το νεογνό παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο και πως λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, ενώ οι γιατροί αναμένουν να διαπιστώσουν εάν θα ανταποκριθεί στην αγωγή.
Εξήγησε πως «κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Έχει να κάνει με το πόσο έχει προχωρήσει η νόσος. Από την πρώτη στιγμή που το παιδάκι είχε μεταφερθεί, ξέραμε ότι υπήρχε πνευμονία και υπήρχε υποψία της άτυπης πνευμονίας. Πρέπει να περιμένουμε και μέρα με τη μέρα να εξετάζονται τα αποτελέσματα τα οποία έχουν ανταπόκριση στον οργανισμό».
Τόνισε πως πρόκειται για μία σοβαρή νόσο, σημειώνοντας πως «στον γενικό πληθυσμό έχει μία θνητότητα η οποία μπορεί να φτάσει το 5% με 10%, αλλά στις ευάλωτες ομάδες είναι αυξημένη και μπορεί να φτάσει το 20% με 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 70%».
Σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση του Υπουργείου Υγείας ότι το βακτήριο της νόσου εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης της ιδιωτικής κλινικής όπου γεννήθηκε το νεογνό, ο κ. Μενδρής σημείωσε ότι «έχουν βγει προκαταρκτικά αποτελέσματα, δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει την πηγή. Μπορεί να έχουν βγει κάποια θετικά αποτελέσματα από κάποια σημεία του νοσηλευτηρίου, αλλά εμείς θα πρέπει να τα ταυτίσουμε με αυτά που βρήκαμε στο παιδί, να δούμε εάν συμπίπτουν. Έχουμε πάρει και επιπλέον δείγματα για να δούμε όλο το νοσηλευτήριο σε τι κατάσταση βρίσκεται».
Επισήμανε δε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση διερεύνησης. Ναι μεν υπάρχει υποψία και μία αρχική ένδειξη και για αυτό πήραμε αμέσως τις απαιτούμενες ενέργειες γιατί μας ενδιαφέρει η προστασία των υπόλοιπων νεογνών και νοσηλευόμενων, επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Πήραμε κάποιες δράσεις μέχρι να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα να δούμε ακριβώς πού ήταν η πηγή, να στοχεύσουμε εκεί πέρα και να μπορέσει να γίνει ασφαλές και πάλι το περιβάλλον».
Ταυτόχρονα, εξήγησε πως «το ότι βρίσκουμε μία αυξημένη συγκέντρωση βακτηριδίων σε μία σωλήνωση, δεν σημαίνει ότι αυτόματα είναι επικίνδυνο και θα μεταδοθεί το μικρόβιο. Υπάρχουν όρια και με αυτά στην κάθε συγκέντρωση που βρίσκεις υπάρχουν αντίστοιχες οδηγίες. Όταν εντοπίζεται όμως κάτι θετικό και βρίσκεις και κρούσμα το οποίο μπορεί και να οφείλεται εκεί, είσαι υποχρεωμένος να πάρεις προληπτικά μέτρα. Θέλουμε να είμαστε 150% σίγουροι ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο άλλο κρούσμα».
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στο νοσηλευτήριο, σημείωσε πως «το Υπουργείο Υγείας κάνει τους ελέγχους σε όλα τα νοσηλευτήρια και στο κάθε νοσηλευτήριο υπάρχει επιτροπή και ο υπεύθυνος ο οποίος κάνει εκτίμηση κινδύνου. Το νοσηλευτήριο είναι υπεύθυνο για να έχει υπό έλεγχο τη λεγεωνέλλα και το Υπουργείο πάει και ελέγχει αν όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονται είναι οι σωστές».
Σημείωσε πως «είχαν πάει επιθεωρητές και είχαν δει ότι υπήρχαν οι σωστές ενέργειες πριν από περίπου ενάμιση μήνα και είχαν πάρει δείγματα. Δηλαδή υπήρχε και πρόσφατος έλεγχος ακόμα και του δικτύου. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες μέρες όταν, για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μην κάνει τις σωστές κινήσεις και να υπάρξει απότομη συγκέντρωση των βακτηρίων. Δεν μπορείς να ρίξεις την ευθύνη αν δεν ολοκληρώσεις τη διερεύνηση, να δούμε πού ήταν ακριβώς το σημείο που έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, να δούμε αν όντως το παιδάκι είχε εκτεθεί σε αυτό το σημείο και τότε να δούμε ποιος δεν έκανε την ενέργεια που έπρεπε να κάνει».
Για το σενάριο να έγινε μετάδοση της νόσου από το σπίτι του παιδιού, ο κ. Μενδρής σημείωσε ότι θα μπορούσε να ισχύει και αυτό, διότι, όπως εξήγησε, «βρίσκεται σε περίοδο επώασης και για αυτό λήφθηκαν δείγματα και από το σπίτι. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα, όμως δεν καλλιεργείται τόσο εύκολα το μικρόβιο και θα μπορείς να έχεις αποτελέσματα σε 48 ώρες».
Επίσης, επανέλαβε πως δεν εντοπίστηκαν άλλα κρούσματα από το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο και σημείωσε πως «έγινε ιχνηλάτηση, ενημέρωση των γυναικολόγων και των παιδιάτρων και σε περίπτωση που κάποιο από τα βρέφη που βρισκόταν στο ίδιο χώρο εμφανίσει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, αμέσως θα γίνει έλεγχος».



