26.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Απρίλιος 2024 | 16:40

Χαμηλή η κοινωνική εμπιστοσύνη στην Κύπρο

Χαμηλή είναι η Κοινωνική Εμπιστοσύνη στην Κύπρο με σχεδόν 65% να πιστεύει πως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, έρευνα την οποία διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ΕΚΕ) αποδεικνύει ότι όσον αφορά την Κοινωνική Εμπιστοσύνη στην Κύπρο, το 64.30% πιστεύει πως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, το 55.7% δήλωσε πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να μας εκμεταλλευτούν αν είχαν την ευκαιρία, και το 66.7% πιστεύει πως οι άλλοι νοιάζονται κυρίως για τον εαυτό τους.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι απαντήσεις αυτές φανερώνουν μια διάχυτη αίσθηση χαμηλής κοινωνικής εμπιστοσύνης η οποία, μάλιστα, επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Στον Γύρο 10 καταγράφηκαν οι χαμηλότερες τιμές κοινωνικής εμπιστοσύνης που είχαν καταγραφεί ποτέ από το 2006. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, η Κύπρος κατατάσσεται μέσα στις τρεις πρώτες (από τις 31 συνολικά) με την χαμηλότερη κοινωνική εμπιστοσύνη, δίπλα στην Πολωνία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Όσον αφορά τους θεσμούς, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10 όπου το 0 σημαίνει ‘Καθόλου Εμπιστοσύνη’ και το 10 ‘Απόλυτη εμπιστοσύνη’, στην Κύπρο η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία καταγράφει μέσον όρο 4.54, στην Δικαιοσύνη 4.39, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 4.27, στα Ηνωμένα Έθνη 3.64, στο Κυπριακό Κοινοβούλιο 3.56, στους Πολιτικούς 2.02 και στα Πολιτικά Κόμματα μόλις 1.96. Οι τιμές αυτές δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Από την άλλη, με μέσον όρο 6.79, οι επιστήμονες είναι ο μόνος θεσμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, για την Αστυνομία και για τους Πολιτικούς η Κύπρος βρίσκεται μέσα στην τετράδα των χωρών με τη λιγότερη εμπιστοσύνη προς αυτούς τους θεσμούς. Τέλος, η Κύπρος είναι δεύτερη (2), μετά την Ισπανία, στην χαμηλότερη εμπιστοσύνη προς τα Πολιτικά Κόμματα.

Σύμφωνα με περαιτέρω αναλύσεις, η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης προβλέπουν στατιστικά σημαντικά τα επίπεδα της Κοινωνικής Εμπιστοσύνης ωστόσο μέσα από διαφορετικό προφίλ αντίληψης σε κάθε περίπτωση. Ποιο μορφωμένα άτομα τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο εξωτερικούς θεσμούς (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ενώ μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα τα τοπικά κόμματα και τους πολιτικούς.

Μέσα στα χρόνια η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς παρουσιάζει συστηματική πτώση από το 2006, με την πιο δραματική πτώση να καταγράφεται προς τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα.

Όσον αφορά τα εθνικά θεσμικά όργανα, σημειώνει η έρευνα, η χαμηλή εμπιστοσύνη μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη όχι μόνο στην αποδοχή των αποφάσεων τους αλλά ακόμη και στην τήρηση των προτροπών τους. Τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης που σημειώνονται υποδηλώνουν μια βαθιά δυσαρέσκεια με τους περισσότερους θεσμούς, κυρίως με τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς, όπου παρατηρήθηκε και η πιο ραγδαία πτώση εμπιστοσύνης μέσα στα χρόνια.

Αυτό, σημειώνεται στην έρευνα, «πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για τον κίνδυνο ανόδου της επιρροής λαϊκίστικών και αντιδημοκρατικών κομμάτων στην Κύπρο και υποδεικνύει μια τάση απαξίωσης των εγχώριων πολιτικών διαδικασιών που ενδεχομένως να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην πολιτική συμμετοχή».

Παράλληλα, η επιφυλακτικότητα απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα εκδηλώνει μια εικόνα δυσπιστίας και καχυποψίας προς την Ευρώπη και προς τις ενέργειες της. Μια τέτοια στάση εμποδίζει την εφαρμογή πανευρωπαϊκών πολιτικών και  κατ’ επέκταση την αρμονική συμβίωση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Άμεση επίθεση αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τις ιρανικές δυνάμεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Για τον...

ΔΝΤ: Πώς επηρέασαν τις οικονομίες παγκοσμίως τα υψηλά επιτόκια

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια την περασμένη διετία για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που θεωρούσαν πολλοί...

Χρυσός: Τι κρύβει η πρόσφατη «λάμψη» του – Τα «στοιχήματα» για 3.000 δολ. και οι φόβοι

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει ένα ισχυρό ράλι σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023...

Λιβύη: Μάχες στην καρδιά της Τρίπολης

Ένοπλες ομάδες με επιρροή ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, πανικοβάλλοντας πολλούς ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν

Νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Χεζμπολάχ, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών...

Σίδνεϊ: Πολλαπλές επιθέσεις με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο-Συνελήφθη ο δράστης

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μετά από υποψίες για επίθεση με μαχαίρι, όπως ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα news.com.au. Μία αστυνομική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!