Τη σημασία της ενσωμάτωσης της κλιματικής ανθεκτικότητας σε βασικούς τομείς, κυρίως της γεωργίας και της αστικής ανάπτυξης, σημείωσε σε παρέμβασή της η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, το οποίο διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2024.
Σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αναφέρεται ότι το Άτυπο Συμβούλιο απασχόλησε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Εκτίμησης Κινδύνου για το Κλίμα (EUCRA) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ εξετάζουν και αξιολογούν ενεργά το αποδεκτό επίπεδο κινδύνου και ενημερώνουν για τις επόμενες πολιτικές επιλογές της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε «στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τους βασικούς κλιματικούς κινδύνους» και τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη μπορούν να εργαστούν πιο αποτελεσματικά για την αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας, εστιάζοντας σε τομείς της οικονομίας που προωθούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενσωμάτωσης της κλιματικής ανθεκτικότητας σε βασικούς τομείς, κυρίως της γεωργίας και της αστικής ανάπτυξης, για μια συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ.
Αναφερόμενη στο θέμα της κυκλικής οικονομίας, η Υπουργός επεσήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη υψηλής έντασης πόρων και τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης συμβάλλουν σημαντικά στον επιταχυνόμενο ρυθμό της αύξησης δημιουργίας αποβλήτων, της θαλάσσιας ρύπανσης και της εκπομπής αερίων θερμοκηπίων.
Μιλώντας για το θέμα της δίκαιης μετάβασης, σε σχετική παρέμβασή της η Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο κοινωνικός διάλογος έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να είναι πλήρως ενημερωμένα και επομένως κανείς να μην μείνει πίσω στη δίκαιη μετάβαση ενώ, παράλληλα, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση και χρήση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και να εξασφαλίσει την κατανομή τους στα πραγματικά ευάλωτα άτομα που πλήττονται από τη μετάβαση.
Προστίθεται ότι στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου, η Υπουργός παρακάθησε σε γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε ο στρατηγικός στόχος να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα εντός της ΕΕ μέχρι το 2050.
Σε παρέμβασή της, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι ο προσδιορισμός περαιτέρω κλιματικών στόχων για το 2040 είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τον καθορισμό της πορείας της ΕΕ προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.
Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Υπουργός είχε συναντήσεις με άλλους Υπουργούς Περιβάλλοντος χωρών της ΕΕ για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την υιοθέτηση καλών πρακτικών που θα μπορούσαν να έχουν θετική εφαρμογή στην Κύπρο.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι συναντήθηκε με λειτουργούς της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να ανταλλάξει απόψεις για θέματα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.