28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 5:44

ΥΠΕΣ: ‘Ολα κυλούν ομαλά με μεταρρύθμιση Τ.Α, παρά τα μικροπροβλήματα

Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «όλα κυλούν ομαλά και αυτό είναι ευχάριστο”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις όπου στεγάστηκε ο τομέας αδειοδότησης του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί για καταγραφή δυσκολιών που τυχόν να καταγράφονται στη λειτουργία των νεοσύστατων Οργανισμών.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως “τα μικροπροβλήματα ήταν αναμενόμενα, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ενημέρωση που έτυχα. Αυτή η εβδομάδα ήταν περισσότερο για να εγκλιματιστεί το προσωπικό. Αναμένουμε από την άλλη βδομάδα να μπούμε σε πραγματικούς ρυθμούς δουλειάς και τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται θα τα επιλύουμε στην πορεία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό», ανέφερε. Σημείωσε πως υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα στο σύστημα, τα οποία επιλύονται από την ομάδα εργασίας που συστάθηκε με Λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών και της ιδιωτικής εταιρείας.

Ο κ. Ιωάννου ξεναγήθηκε στα γραφεία του ΕΟΑ Λάρνακας και έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Άγγελο Χατζηχαραλάμπους και τη διευθυντική ομάδα του ΕΟΑ Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, και κληθείς να πει εάν υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν περισσότερες αιτήσεις μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» από την 1η Ιουλίου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως ο αριθμός δεν αυξήθηκε προς το παρόν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως “ένα είναι ο σχεδιασμός στα χαρτιά και άλλο η εφαρμογή στην πράξη, όπως συμβαίνει με κάθε λογισμικό σύστημα”. «Στην πλήρη ανάπτυξη του λογισμικού, παρουσιάστηκαν κάποια -επαναλαμβάνω- πολύ μικρά προβλήματα, τα οποία επιλύονται. Άρα αναμένω από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι πλέον σε πραγματικούς ρυθμούς και θα αποδίδει”, είπε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχόλιο για τα έσοδα των ΕΟΑ από τις άδειες πολεοδομίας και οικοδομής και ερωτηθείς εάν υπάρχει σκέψη από το Υπουργείο για να δοθεί το 60% των εσόδων αυτών στους Δήμους που τα διεκδικούν, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως “το 60% των εσόδων από την αδειοδότηση παραχωρείται στους Δήμους μέσω της νομοθεσίας”.

Σημείωσε πως «είναι πλέον θεσμοθετημένο στη νομοθεσία. Το 60% των εισόδων της αδειοδότησης στους Επαρχιακούς Οργανισμούς θα πρέπει να αποδίδεται πίσω στους Δήμους για τους γνωστούς λόγους που υπάρχει και η αιτιολογία. Διότι με την ανάπτυξη προκύπτουν από την πλευρά των Δήμων έργα που πρέπει να γίνουν, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη”.

“Το πρόβλημα παρουσιάζεται στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, διότι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί με το να αποδίδουν το 60% στους Δήμους, δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Τα έσοδα της αδειοδότησης είναι ακριβώς, λίγο πολύ, όσο και τα έξοδα. Άρα με το να αποδίδεται το 60%, υπολογίζουμε να υπάρχει ένα έλλειμμα €12 εκατομμύρια», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Αυτό, συνέχισε, «το γνωρίζουμε, το έχουμε εντοπίσει εδώ και μήνες. Ήταν ένα πρόβλημα της νομοθεσίας που πρέπει να λυθεί, από κάπου πρέπει να βρεθούν. Σίγουρα δεν θα είναι με αύξηση των τελών, αυτό θέλω να το διευκρινίσω. Ήδη έχουμε συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, ώστε τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, να δούμε το πραγματικό κόστος, αφού θα έχουν τα δεδομένα, ούτως ώστε σαν Κυβέρνηση, σαν Κράτος, να βοηθήσουμε με μια νομοθετική ρύθμιση. Στην ουσία το Κράτος πρέπει να συνεισφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε πως οτιδήποτε γίνει, θα γίνει έπειτα από διαβούλευση. “Δεν θα στερηθούν οι Δήμοι. Από την άλλη, πρέπει να βρούμε αυτό το ποσό για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Είναι πρόβλημα στη νομοθεσία, ενώ προβλέφθηκε το 60%, δεν μπήκε σε κάποια ρύθμιση πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα. Το έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Για φέτος έχει επιλυθεί. Για του χρόνου θα βρούμε τη λύση”, επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επανέλαβε πως «δεν θα αυξηθούν τα τέλη, διότι και να αυξηθούν τα τέλη, πάλι το 60% της αύξηση των τελών θα αποδίδεται στους Δήμους. Άρα για να καλυφθεί αυτή η ζημιά, πρέπει να αυξηθούν περίπου δυόμισι φορές, πράγμα αδύνατον, ούτε εμείς το επιθυμούμε ούτε κανένας άλλος».

Ο κ. Ιωάννου είπε, επίσης, πως “φέτος το κόστος για το προσωπικό ήταν προϋπολογισμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών Αφ’ ης στιγμής ήταν προϋπολογισμένο με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει καλυφθεί”.

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε πως “υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τους λειτουργούς του Υπουργείου. Θεωρώ είπε πως “είμαστε σε πολύ καλή πρόοδο. Με την έναρξη του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας υπάρχουν μικροπροβλήματα. Είμαστε εδώ, τα αντιμετωπίζουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο και αναμένουμε όντως τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί και η παραγωγή μας τόσο για την αδειοδότηση, αλλά να λυθούν και κάποια άλλα επιμέρους προβλήματα στους άλλους πυλώνες και συγκεκριμένα για την ύδρευση και την αποχέτευση. Κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν θα ρυθμιστούν και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες εβδομάδες θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία», δήλωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Κληθείς να πει ποια είναι τα προβλήματα που αφορούν στην ύδρευση, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας εξήγησε πως “ο νέος Οργανισμός ανέλαβε 16 νέες περιοχές”. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, “τα προβλήματα αφορούν κυρίως αντιμετώπιση βλαβών”. Πρόσθεσε πως όλα αυτά ρυθμίζονται, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως τις επόμενες ημέρες και βδομάδες, ο Οργανισμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Όπως είπε, “ήδη αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, απλώς εκεί είναι κάτι καινούργιο για μας. Θα δούμε τον όγκο, να τον εκτιμήσουμε, για να δώσουμε λύσεις εκεί όπου απαιτείται”, σημείωσε, ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Ανακοίνωση ΕΟΑ Λάρνακας

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση, ο ΕΟΑ Λάρνακας αναφέρει πως “ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς όλα κυλούν ομαλά, παρά την ύπαρξη μικρών, αλλά αναμενόμενων προβλημάτων”.

Όσον αφορά τον αριθμό εκδοθεισών οικοδομικών και πολεοδομικών αδειών, επισημαίνεται ότι δεν αυξήθηκαν, λόγω προβλημάτων τεχνικής φύσεως στο σύστημα «Ιππόδαμος», τα οποία επιλύονται από εξειδικευμένη ομάδα εργασίας. “Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η αύξηση του αριθμού έκδοσης αδειών, υλοποιώντας έναν από τους σημαντικότερους στόχους τους οποίους έθεσε ο ΕΟΑ Λάρνακας”, σημειώνεται.

Αναφορά έγινε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “στη διεκδίκηση από πλευράς Δήμων του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση, ζήτημα το οποίο θα επιλυθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης, χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε αύξηση των τελών. Συγκεκριμένα, εντός Σεπτεμβρίου το θέμα πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω για σκοπούς εξεύρεση μίας χρυσής τομής, καθιστώντας τον ΕΟΑ Λάρνακας βιώσιμο”.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, επεσήμανε ότι “κατ’ αυτό το διάστημα λειτουργίας του ΕΟΑ Λάρνακας προέκυψαν θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία οφείλονται στην ανάληψη υπηρεσιών ύδρευσης 16 νέων Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και σε βλάβες οι οποίες έτυχαν άμεσου και αποτελεσματικού χειρισμού”.

Τέλος, “ζήτησε πίστωση χρόνου καθώς τα αρχικά στάδια μιας αλλαγής, ενίοτε έχουν δυσκολίες και τόνισε ότι μέσα από τη στενή και συνεχή συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών θα επιλυθούν”, όπως αναφέρεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!