16.9 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 15:43

Υπερψηφίστηκε τροποποίηση του συντάγματος για το οικογενειακό δίκαιο

Η Βουλή με 49 ψήφους υπέρ και μια αποχή ψήφισε νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος, που αφορά το οικογενειακό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο διαγράφεται η πρόνοια του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου, διευρύνεται το πεδίο αρμοδιοτήτων των Οικογενειακών Δικαστηρίων, ώστε να εκδικάζουν οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, ανεξάρτητα εάν οι διάδικοι ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ή σε θρησκευτική ομάδα και διαγράφεται πρόνοια που καθορίζει τους λόγους διαζυγίου μεταξύ των οποίων και οι λόγοι που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, ώστε αυτοί να προβλέπονται με νόμο.

Ψηφίστηκε παράλληλα και το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου, ώστε να καθοριστεί η σύνθεση των Οικογενειακών Δικαστηρίων, των απαιτούμενων προσόντων, των εξουσιών και των καθηκόντων των δικαστών αυτών.

Η Βουλή ενέκρινε και το ν/σ για τροποποίηση του περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που αφορούν στην απόπειρα συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου και να μεταφερθούν, στις διατάξεις του βασικού νόμου, οι διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία απόπειρας συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης γάμου που ιερολογήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες θρησκευτικής ομάδας, που περιλαμβάνονται στον περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Θρησκευτικές Ομάδες) Νόμο.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

——-

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα που απαντά σε σημαντικά αιτήματα των πολιτών και της κοινωνίας και έχουμε πλέον μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

Έχουμε, συνέχισε, μια σημαντική μεταρρύθμιση μπροστά μας, κινηθήκαμε σε απόλυτη συναίνεση και ας κρατήσουμε το μεγάλο βήμα.

Η Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι προχωράμε πλέον σε γρήγορη και δίκαιη εκδίκαση υποθέσεων και ότι ήδη αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από την Εκκλησία.

Ο ‘Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι σημαντικό κομμάτι και βήμα εκσυγχρονισμού, προσθέτοντας ότι κατορθώσαμε να βρούμε συγκλίσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πλέον, είπε, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής καταγωγής θα έχουν την ίδια μεταχείριση, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των παιδιών και απαλείφονται διακρίσεις κατά γυναικών σε διαζύγιο.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που κατατέθηκαν από την Εκκλησία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αποδεικνύουν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τα διαζύγια και το ρόλο της Εκκλησίας είναι σε αχρησία αλλά κάποιοι επιμένουν να μην το παραδέχονται.

O Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες με κατάργηση πχ του τριμελούς δικαστηρίου για διαφορές στο γάμο και ότι υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και ταλαιπωρίας.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι το ενδιαφέρον μας πλέον είναι τα παιδιά και ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες που τα διαζύγια έχουν στην ψυχική τους υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι τράπεζες, τα κέρδη και τα επιτόκια

Οι δύο μεγάλες τράπεζες μας, Κύπρου και Ελληνική, ανακοίνωσαν μαζί κέρδη πέραν των 850 εκατ. για το 2023. Η μεγάλη αυτή κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στην...

Γιατί είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό

Έχουμε εισέλθει στο Μάρτιο και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη νέα τουριστική περίοδο.  Λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην οικονομία και...

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής από τη Λάρνακα, έπειτα από οδική σύγκρουση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον δρόμο Αγρού...

ΗΠΑ-Κύπρος συζητούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

H αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής...

Σήμερα το μνημόσυνο Γρηγόρη Αυξεντίου

Τελείται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος...

Πάλι άρχισε τις προκλήσεις η Τουρκία – Η Κύπρος απάντησε με Anti-NAVTEX

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!