33.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 23:17

ΥΠΑΝ: Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών

Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρωτίστως είναι η προστασία των παιδιών, αλλά και του προσωπικού στα σχολεία. Σχετικά με τη διακοπή των μαθημάτων λόγω καύσωνα στις 10.45 πμ την Παρασκευή, η Υπουργός είπε ότι η διευθέτηση ήταν «ειδικά για σήμερα», όμως δήλωσε πως «είμαστε ευέλικτοι για οποιοδήποτε σενάριο» σε περίπτωση που χρειαστεί να παραταθεί το μέτρο. Μεγάλο ποσοστό των γονέων επέλεξε να μην φέρει τα παιδιά στο σχολείο την Παρασκευή είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Η Υπουργός ρωτήθηκε την Παρασκευή για το θέμα των κλιματιστικών, στο περιθώριο ημερίδας στη Λευκωσία. «Γνωρίζουμε ότι για πολλά χρόνια το θέμα δεν συζητήθηκε ή το θέμα είχε κλείσει γιατί είχε αποφασιστεί για πολλούς λόγους ότι δεν θα μπουν κλιματιστικά στα σχολεία. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα ύπαρξης κλιματιστικών για να έχουμε καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης. Άρα, και για τους εκπαιδευτικούς μας, κυρίως όμως για τα παιδιά» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε να εργαζόμαστε για το θέμα». Κατά την Υπουργό ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, ωστόσο «δεν είναι απλή εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία μας. Χρειάζεται πρώτα να γίνονται οι μελέτες για την ασφάλεια των κτιρίων, για την ασφάλεια των δικτύων και αυτό κάναμε, και είμαστε σε θέση τώρα πια, λίγους μήνες μετά δηλαδή που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία να αρχίσουμε την εγκατάσταση».

Αυτό, συνέχισε η Υπουργός Παιδείας, αφορά τις Εφορείες των πέντε μεγάλων μητροπολιτικών εφορειών.

«Εξ όσων γνωρίζω ήδη δύο από αυτές ήταν έτοιμες και προχώρησαν, και προχωράμε και με όλες τις άλλες», είπε για να συμπληρώσει ότι «αυτό είναι το πλάνο, έτσι ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να έχουμε την εγκατάσταση στα πρώτα σχολεία».

«Το πλάνο μας είναι για τριετία, παρόλα αυτά πρέπει να τονίσω πως αν οι συνθήκες αλλάξουν και το επιτρέψουν ο στόχος είναι να γίνει και πολύ νωρίτερα γιατί εννοείται πως θέλουμε κλιματιστικά στα σχολεία όσο το δυνατόν πιο σύντομα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν το πλάνο τριετίας αφορά όλα τα σχολεία, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι αφορά σε όλα τα σχολεία με εξαίρεση κάποια σχολεία που είναι πολύ ψηλά, σε ορεινές περιοχές όπως στο Τρόοδος αλλά και στα 25 σχολεία στα οποία γίνεται αναβάθμιση κλιματική, έτσι ώστε να έχουν μια άνεση θερμική. «Αυτά τα 25 συμμετέχουν σε ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο και πάλι διεκπεραιώνεται με πόρους της ΕΕ», σημείωσε.

Αναφορικά με την διευθέτηση για διακοπή των μαθημάτων την Παρασκευή λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, και την διεξαγωγή κανονικά των Παγκύπριων Εξετάσεων, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία καθώς «οι εκπαιδευτικοί εκεί θα είναι».

«Στις 10:45 αποχώρησαν τα παιδιά, διότι οι συστάσεις των ειδικών, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μας λένε ότι το πρόβλημα είναι από τις 11:00 μέχρι τις 17:00. Συνεπώς θεωρήσαμε ότι η ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά και θα πρέπει να αποχωρήσουν. Δώσαμε επιλογή στους γονείς να μην τα φέρουν καθόλου τα παιδιά και νομίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουμε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γονέων δεν έφερε τα παιδιά στο σχολείο» είπε, σημειώνοντας ότι η διευθέτηση ήταν «ειδικά για σήμερα».

Είπε, παράλληλα, ότι οι Παγκύπριες διεξάγονται μέχρι τις 10:30-11:00. «Τα παιδιά φεύγουν μετά και υπάρχουν και σοβαρές συστάσεις στα σχολεία να αξιοποιούν τις καλύτερες δυνατές αίθουσες που έχουμε, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν πολύ τα παιδιά που παρακάθονται στις εξετάσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ψηλές θερμοκρασίες, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι τα στοιχεία λαμβάνονται με ασφάλεια δύο μέρες πριν «για να μπορούμε συλλογικά με τους συνεργάτες μας να πάρουμε αποφάσεις» και δήλωσε πως «είμαστε ευέλικτοι για οποιοδήποτε σενάριο».

«Ο στόχος είναι η προστασία των παιδιών πρωτίστως και βεβαίως του προσωπικού στα σχολεία μας και το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μόνο όταν έχουμε και κλιματιστικά, για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με πάρα πολλούς άλλους φορείς», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι θα είναι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη, όπως κάθε χρόνο, δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου αναμένονται και τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!