34.3 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 16:40

Τι λένε τα κόμματα για τα επεισόδια στην Χλώρακα – Επικρίσεις και αντιδράσεις

Τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν σήμερα τα χθεσινοβραδινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Χλώρακα, με ορισμένα να καλούν την κυβέρνηση να λάβουν άμεσα μέτρα.

ΔΗΣΥ: Η βία από όπου κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή

Κααδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τις ακραίες συμπεριφορές και τα επεισόδια που σημειώθηκαν εκ νέου χθες στη Χλώρακα. Για τον ΔΗΣΥ είναι θέση αρχής: η βία από όπου κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

Απαιτείται άμεση και ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος στη Χλώρακα, με τη δέουσα σοβαρότητα εκ μέρους της πολιτείας και τη χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την αποκατάσταση της τάξης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση στη Χλώρακα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και δεν μπορεί παρά να εφαρμοστούν με απόλυτη  αυστηρότητα τα διατάγματα της Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένου του διατάγματος μη εγκατάστασης  νέων αιτητών πολιτικού ασύλου στην Κοινότητα.

Θέλοντας να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα όσα ανησυχητικά τεκταίνονται στην κοινότητα, η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και με τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει άμεσα τα υφιστάμενα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για το σοβαρό πρόβλημα του μεταναστευτικού κι αν χρειαστεί να συζητήσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Frontex.

Δήλωση Ελένης Μαύρου, μέλους του Π.Γ. του ΑΚΕΛ: Η ρατσιστική υστερία δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά ζητήματα

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χλώρακα και τη γύρω περιοχή. Οι εικόνες ακροδεξιών ομάδων που οργανωμένα επιτίθονταν σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους παραπέμπουν σε πογκρόμ και θυμίζουν σκοτεινές εποχές της Ιστορίας.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Χλώρακα ειναι το γλαφυρό αποτύπωμα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι γνωστό ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να διαμορφώσει πολιτικές για το άσυλο, τη μετανάστευση και την  ένταξη, περιοριζόταν σε αποσπασματικές και αναποτελεσματικές κινήσεις που επένδυαν στο φόβο και τη ρατσιστική υστερία και εκτρέφουν τον φανατισμό και την ακροδεξιά.

Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα με το οποίο είναι αντιμέτωπες όλες οι σύγχρονες κοινωνίες. Η παρούσα διακυβέρνηση οφείλει ν’ αναλάβει τη σοβαρότατη ευθύνη που απορρέει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δράσει αμέσως, καταδικάζοντας τα επεισόδια, εντοπίζοντας τους δράστες αλλά, το κυριότερο, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα ζητήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΔΗΚΟ Θεόδωτου Μανιταρά: Κατανοητές οι ανησυχίες των κατοίκων της Χλώρακας, αλλά καταδικαστέα η εκδήλωση βίας

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τα επεισόδια και την εκδήλωση βίας που ξέσπασε στη Χλώρακα.

Η βία, από όπου και αν αυτή προέρχεται δεν έχει χώρο σε μια ευνομούμενη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα.

Ταυτόχρονα κατανοούμε τις ανησυχίες και τους λόγους που έχουν οδηγήσει τους επηρεαζόμενους κατοίκους στην οργή και την αγανάκτηση, ωστόσο η βία δεν μπορεί να είναι η λύση.

Κύρια έγνοια του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η ασφάλεια και ευημερία όλων των πολιτών και είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που στηρίζουμε και επικροτούμε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για άμεση λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται αποτελεσματικά η πολιτική των επιστροφών καθότι ήδη καταγράφονται περισσότερες απελάσεις σε σχέση με τις αφίξεις.

ΔΗΠΑ: Οι νόμοι του κράτους να γίνουν πλήρως σεβαστοί από όλους

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία καταδικάζει τα επεισόδια στη Χλώρακα, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από όπου και αν προέρχεται.

Τέτοια φαινόμενα, προκαλούν τη δικαιολογημένη δυσφορία και ανησυχία των κατοίκων και επιβάλλουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε, να γίνονται από όλους πλήρως σεβαστοί οι νόμοι της χώρας μας.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καταδικάζει, την ίδια ώρα, με τον πιο έντονο τρόπο κάθε πράξη βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως εκδηλώθηκε  ψες με την οργανωμένη δράση μιας μικρής μερίδας ακροδεξιών στοιχείων, στην ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χλώρακας.

Επιβάλλεται ως κράτος και ως κοινωνία να είμαστε απόλυτοι στην καταδίκη περιστατικών, που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες. Η τάξη, η ασφάλεια και η νομοτέλεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα και καλούμε τις Αρχές  να προσάψουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους υπαίτιους, φυσικούς και ηθικούς.

Η κυβερνητική σύσκεψη της προηγούμενης βδομάδας παρήγαγε συγκεκριμένες αποφάσεις, για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή, τις οποίες χαιρετήσαμε. Δεν υπάρχει όμως κανένα περιθώριο καθυστέρησης ή παρέκκλισης από το συμφωνημένο σχέδιο δράσης, το οποίο πλέον πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρότερη επιτήρηση από πλευράς της Αστυνομίας.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία διακηρύττουμε ότι η χώρα μας οφείλει να σέβεται τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως αμφίδρομα πρέπει να πράττουν και όλοι οι διαμένοντες στη χώρα μας, Κύπριοι και μη, αναφορικά με τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, καθώς και η τάξη στο εσωτερικό της χώρας.

ΕΔΕΚ: Τα έκτροπα αμαύρωσαν τους σκοπούς της ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χλώρακας

Η ΕΔΕΚ καταδικάζει τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στην Χλώρακα και τα οποία αμαύρωσαν την ειρηνική εκδήλωση των κατοίκων της Χλώρακας και άλλων κοινοτήτων, κατά της γκετοποίησης της περιοχής από μετανάστες, παράνομα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι κάτοικοι της Χλώρακας και των γειτνιαζουσών κοινοτήτων διαδήλωσαν ειρηνικά και αποφασιστικά, ζητώντας την απογκετοποίηση της Χλώρακας.

Τα έκτροπα που ακολούθησαν δεν είχαν καμία σχέση με την εκδήλωση των κατοίκων και προσέφεραν κακή υπηρεσία στον σκοπό της εκδήλωσης.

Η ΕΔΕΚ που ήταν στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, δια του Προέδρου Μαρίνου Σιζόπουλου, της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Πάφου και άλλων αξιωματούχων, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «Άλλο οι πολιτικοί πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες και πρέπει να τύχουν της ανάλογης υποστήριξης και άλλο οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι κατακλύζουν την πατρίδα μας στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου που γίνεται από την Τουρκία με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένο σκοπό».

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει εμφαντικά ότι δεν πρέπει να γίνονται ανεχτές συμπεριφορές, από οποιουσδήποτε, μετανάστες ή μη, που παραβιάζουν τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκαλούν προβλήματα στην ασφάλεια, στις ζωές και στις περιουσίες.

Οικολόγοι: Καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Χλώρακα

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς στη Χλώρακα.

Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των κατοίκων της γύρω περιοχής αλλά και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη διαμαρτυρία, όμως η πρόκληση φόβου, οι τραμπουκισμοί και η βία είναι μια άκρως καταδικαστέα και απαράδεκτη πράξη. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές και προσβάλλουν τον ίδιο το θεσμό της Δημοκρατίας.

Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν την κατάσταση, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα, πριν θρηνήσουμε θύματα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές θα πρέπει να βρεθούν οι δράστες που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, βάση νόμου ώστε να μην προκληθούν ξανά παρόμοια περιστατικά στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EURO U-17: Την Πέμπτη με Σερβία η Εθνική Κύπρου

Να αφήσει πίσω της το κακό ξεκίνημα με την Τσεχία θέλει η Εθνική ομάδα των Παίδων, η οποία συνεχίζει τις υποχρεώσεις της στην τελική...

Ολοκληρώνονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τη Μονή Αββακούμ – Θα παραδοθούν στη ΓΕ ως πακέτο

Σε προχωρημένο στάδιο και προς την ολοκλήρωση τους βαίνει η διερεύνηση της Αστυνομίας των υποθέσεων που αφορούν στην Μονή Οσίου Αββακούμ. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος

Όπως είχε προαναγγελθεί η Ιρλανδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Στο ισπανικό κοινοβούλιο μιλά ο Πέδρο Σάντσεθ. Σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από το Ισραήλ. Η Νορβηγία θα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!