Την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό συζήτησαν, χθες, Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντσια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό είναι ζημιογόνα για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. «Κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «όχι μόνο επιβαρύνει τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, αλλά ενισχύει τα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους και απογοητεύει την κοινωνία».
Αναφέρεται ότι ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της διάρρηξης του αδιεξόδου και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
«Με φόντο την παρελκυστική στάση της τουρκικής πλευράς και τις απαράδεκτες αξιώσεις της για κυριαρχική ισότητα, είναι επιβεβλημένο να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 παραμένοντας συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ» είπε ο κ. Στεφάνου.
«Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο αποτελεί ένα προχωρημένο πλαίσιο συγκλίσεων με πολύ λίγα εκκρεμούντα ζητήματα. Αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία η οποία θα δρομολογήσει τον αναπόδραστο δρόμο προς τη συνολική επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, για να προσθέσει ότι «η διαφύλαξη των συγκλίσεων θα αποτρέψει την επανασυζήτηση δύσκολων ζητημάτων τα οποία συμφωνήθηκαν έπειτα από μακρές και δύσκολες συζητήσεις, όπως είναι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας».
Προστίθεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι, έχοντας υπόψη τις δυσκολίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να πεισθεί η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Στη θετική ατζέντα τα ενεργειακά ζητήματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αφού η Τουρκία τα έχει ψηλά στις πολιτικές προτεραιότητες», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γιέντζια για τις πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να παραμείνουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση.
«Αυτό που επιβάλλεται να κατανοήσουν όλοι είναι ότι χωρίς λύση, χωρίς τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού της κάθε τι που κτίζουμε, το κτίζουμε στην άμμο. Μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια μπορούμε να διασφαλίσουμε μόνο αν καταφέρουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.