27.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 5:17

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου

H Mόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένη Έθνη με αφορμή την υποψηφιότητα της Λευκωσίας στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 2025 έως το 2027 διαβίβασε στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης τις δεσμεύσεις και εθελοντικές δεσμεύσεις της χώρας που «επιβεβαιώνουν ότι η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι εκλογές για τα κράτη-μέλη που θα συγκροτήσουν το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Yόρκη.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου επισήμανε ότι η θέση της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθοδηγείται από τις θεμελιώδεις αρχές ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και τη ζωή και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια, αδιαίρετα, αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα.

Η Κύπρος, τονίζεται, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως κατευθυντήρια αρχή για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ισότητα, τη συνεργασία και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των κρατών.

“Η Κύπρος αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Συμβούλιο ως αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψη εκείνων του μέλλοντος” αναφέρθηκε.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ως κράτος παρατηρητής συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις της Συμβούλιο με εποικοδομητικό τρόπο και θα συνεχίσει να το κάνει εάν εκλεγεί.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου “η Κύπρος θα συμμετέχει ενεργά με όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργάζεται με Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, για την επίτευξη του κοινού στόχου: την ενίσχυση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλους” συμπληρώνεται.

Στο διεθνές σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Κύπρος λέει ότι δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει να παράσχει πολιτική στήριξη προς το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για αντιμετώπιση επειγουσών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παράλληλο σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας του.

Στο εσωτερικό της χώρας η Κύπρος δεσμεύεται μεταξύ άλλων στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίτευξη της ισότητας των φύλων, με περαιτέρω αποδόμηση των στερεοτύπων των φύλων και κλείσιμο της μισθολογικής διαφοράς, αλλά και τη διασφάλιση της εφαρμογής της αρχής της ίσης αμοιβής για γυναίκες και άνδρες εργαζομένους.

Η Κύπρος ως υποψήφιο κράτος-μέλος για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται και στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στη συνέχιση της υποστήριξη για ποινικοποίησης των γυναικοκτονιών, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στην παροχή απτής βοήθειας σε γυναίκες που είναι θύματα εμπορίας ή ενδοοικογενειακής βίας.

Η διασφάλιση και περαιτέρω προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, μεταξύ άλλων με την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών περιλαμβάνονται επίσης στις δεσμεύσεις της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ερωτήματα για το πώς κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει στα 150 μέτρα περίπου – Ξαφνιάστηκε μέχρι και ο εισαγγελέας

Η ευκολία με την οποία ο ένοπλος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τόσο κοντά του ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας...

Γαλλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πάρτι γενεθλίων – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο πάρτι γενεθλίων που είχαν οργανώσει οι γείτονές του το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα χωριό της κεντρικής Γαλλίας, σκοτώνοντας...

Η Ισπανία δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2-1 την Αγγλία (φωτό)

Η Ισπανία με μια μεστή εμφάνιση κέρδισε στον τελικό του Εύρω την Αγγλία με 2-1 και στέφθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ισπανική ομάδα προηγήθηκε...

Αννίτα: Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξη ή να μιλήσω για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα...

Καύσωνας και κίτρινη προειδοποίηση

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε την Κυριακή το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου με ισχύ από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις...

Αρχίζει τις επόμενες μέρες εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δηλώνει η ΥΠΑΝ

Τις επόμενες μέρες αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δήλωσε την Κυριακή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσερχόμενη στο 49ο Τακτικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!