Δεν έμεινε γερμανική εταιρεία στην οποία δεν εξηγήθηκε το καθεστώς της ‘τδβκ’ δήλωσε ο «υπουργός τουρισμού» στα κατεχόμενα, Φικρί Ατάογλου, καλώντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην πέφτουν “στην παγίδα των Ελληνοκυπρίων”, κατά την έκφρασή του.
Χαρακτήρισε ως “σκάνδαλο” το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε η γερμανική εταιρεία TUI στους πράκτορες – συνεργάτες της στα κατεχόμενα, όπου γίνεται αναφορά σε «κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου».
Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου “Ανατολή” στα κατεχόμενα, ο κ. Ατάογλου πρόσθεσε ότι «δεν εναπόκειται στη γερμανική τουριστική εταιρεία να καθορίσει το καθεστώς της ‘τδβκ’. Η φράση ‘υπό κατοχή’ που χρησιμοποιείται από την TUI στο e-mail που εστάλη είναι επαίσχυντη», ανέφερε.
Υποστήριξε επίσης ότι οι Ε/κ καταφεύγουν κάθε καλοκαίρι σε διάφορα τεχνάσματα για να υπονομεύσουν τον τουρισμό και να οδηγήσουν την οικονομία του ψευδοκράτους σε κατάρρευση, προσθέτοντας ότι η παρεμπόδιση των τουριστών να περάσουν στα κατεχόμενα “είναι αντίθετη με τους νόμους της ΕΕ και τις ελευθερίες ταξιδιού και διακίνησης”.
Στην είδηση προστίθεται ότι το εν λόγω e-mail έστειλε η Διευθύντρια Επιχειρήσεων Κύπρου της TUI, Eva-Maria Scharin. Σημειώνεται ότι ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως η διέλευση πολιτών της ΕΕ και άλλων χωρών που είχαν προηγουμένως κάνει κράτηση στα κατεχόμενα, εμποδίζεται παράνομα από την ε/κ πλευρά και ότι οι Ε/κ έχουν εκβιάσει, όπως υποστήριξε, τους τουριστικούς πράκτορες.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή” αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ότι τους τελευταίους 6 μήνες έχουν συλληφθεί από την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκαλούνται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τρια άτομα, δυο Ισραηλινοί και μια Γερμανίδα, για υποθέσεις που αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα και τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.
Σημειώνεται ακόμη ότι την περασμένη εβδομάδα στον τ/κ Τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό στις ελεύθερες περιοχές το γεγονός ότι τουρίστες μεταβαίνουν και διαμένουν σε καταλύματα και ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, και έκαναν λόγο για “απειλητικές κυρώσεις” για τουριστικούς πράκτορες και ξεναγούς.
Ουστέλ
Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ έσπευσε χθες στην περιοχή Αράστα, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, μετά τα παράπονα των καταστηματαρχών εκεί στην εφημερίδα “Ντιαλόγκ” πως εάν εφαρμοστεί η απόφαση της TUI θα τα κλείσουν και θα φύγουν.
«Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να δουν τη στάση της ‘ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου’ και να διακρίνουν μεταξύ του τι είναι σωστό και τι είναι λάθος», δήλωσε ο κ. Ουστέλ συναντώμενος με τους καταστηματάρχες, ενώ έκανε και δηλώσεις για το Κυπριακό.
Είπε πως «πάντα υπερασπιζόμασταν την ομοσπονδία από την αρχή. Δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την ομοσπονδία για άλλα 50 χρόνια». Η πολιτική λύσης δύο κρατών, είπε, εφαρμόζεται από το 2020.
Προσπαθούν, συνέχισε, να κρατήσουν όρθιο τον τουριστικό τομέα που είναι «ατμομηχανή» της οικονομίας κι, εάν χρειαστεί, θα κατευθύνουν τους τουρίστες που φθάνουν στο ψευδοκράτος στην περιοχή Αράστα, ώστε να διατηρηθεί η αγορά. Υποστήριξε δε ότι «οι Ε/κ δεν μπόρεσαν να χωνέψουν τις αμοιβαίες διελεύσεις και προσπαθούν να τις εμποδίσουν».
«Ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία για να ανοίξουμε σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά. Όσο πιέζαμε να ανοίξουμε κι άλλα σημεία, είδαμε για άλλη μια φορά την ε/κ νοοτροπία. Ενώ γίνονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση του εμπορίου μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, σήμερα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη διέλευση μεμονωμένων ατόμων. Η ΕΕ και η διεθνή κοινότητα πιθανότατα θα το δουν για άλλη μια φορά και θα δουν ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ελπίζω να το δουν με την συνείδησή τους», ανέφερε.
Η αντιπολίτευση
Με αφορμή και την απόφαση της TUI, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανήρτησε στα ΜΚΔ για τις ειδήσεων που εδώ και δύο χρόνια μεταδίδονται γι’ απευθείας πτήσεις από την Ρωσία και μονίμως διαψεύδονται, όπως αναφέρει. Ο κ. Ερχιουρμάν σημειώνει ότι η Ρωσία λέει ότι είναι προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, δηλαδή «βλέπει μια ΔΔΟ βασισμένη στην πολιτική ισότητα ως μοντέλο λύσης στην Κύπρο» κι εξηγεί με αυτό τον τρόπο ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα. Παραπέμπει όμως σε επίσημες δηλώσεις από την ρωσική πλευρά ότι στα κατεχόμενα μένουν 50.000 πολίτες της.
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλήγει λέγοντας ότι «θα ήταν ωφέλιμο να κάνουμε ένα διάλειμμα από το να μπλέκουμε με ‘θαυμάσια νέα’ και να ασχοληθούμε με σοβαρή δουλειά για το μέλλον αυτού του λαού, αυτής της χώρας, της νεολαίας μας και των παιδιών μας».
«Εάν τέλειωσαν οι επικριτικές δηλώσεις, πιάστε δουλειά», ανέφερε σε δική του ανάρτηση ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις ενέργειες της ε/κ πλευράς που υπονομεύσουν τον τουρισμό του ψευδοκράτους, σημείωσε.
Η Τουρκία
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Χαμπέρ Κίπρις”, η ενέργεια της TUI έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Τουρκία, όπου η γερμανική εταιρεία έχει 16 ξενοδοχεία και στοχεύει να μεταφέρει 2,6 εκατ. τουρίστες το 2024. Προβάλλει δε δημοσίευμα για το θέμα σε τουρκική ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα τουρισμού.
Η “Χαμπέρ Κίπρις” γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού δεν θα μείνει σιωπηλό και κάνει λόγο για «σκληρά μέτρα» για την TUI που βρίσκονται καθ’ οδόν.
Γράφει επίσης ότι η TUI αναμένεται να εγκαταλείψει αυτή τη στάση και να ζητήσει συγνώμη και για το «κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου», καθώς με το να χαρακτηρίσει έτσι το ψευδοκράτος, υπό την πίεση των Ε/κ, όπως αναφέρεται, χαρακτήρισε και την Τουρκία εμμέσως ως «κατοχική».
«Υπάρχει μια μεγάλη διπλωματική κρίση μετά τη σοβαρή κατηγορία της TUI κατά της Τουρκίας. Η εταιρεία αναμένεται να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία και να ανακαλέσει την απόφασή της», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ