26.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Απρίλιος 2024 | 16:42

Συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της η Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης Σλοβενίας

Συνεχίζει σήμερα Πέμπτη τις επαφές της στην Κύπρο η Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič, επικεφαλής αντιπροσωπείας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί με πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Η κ. Zupančič, θα έχει σήμερα συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Κόλιν Στιούαρτ.

Επίσης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή της η Πρόεδρος της Βουλής.

Την Τετάρτη η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας, τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης δέκα καλλιτεχνών από τη Σλοβενία, με τίτλο «The touch of a Slovenian Painter», στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Η σλοβενική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται πέρα από την Urška Klakočar Zupančič, τον Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σλοβενίας-Κύπρου Dušan Stojanovič και το μέλος Iva Dimic θα έχει και συνάντηση με τον Πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη (ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σλοβενίας) και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η επίσημη επίσκεψη της Urška Klakočar Zupančič στο νησί ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.

Στήριξη σε επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό

Την πλήρη στήριξη της Σλοβενίας στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου εξέφρασαν, το βράδυ της Τετάρτης, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας  Urška Klakočar Zupančič, καθώς και η Πρέσβειρα της Σλοβενίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Tamara Weingerl Požar.

Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας, η οποία έφτασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, με πρόκληση ομολόγου της Αννίτας Δημητρίου, μιλούσε στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης δέκα καλλιτεχνών από τη Σλοβενία, με τίτλο «The touch of a Slovenian Painter», που τελέστηκαν στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Των εγκαινίων, που έγιναν στην παρουσία και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου, προηγήθηκε τελετή επίσημης σύστασης του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου – Σλοβενίας.

Στον χαιρετισμό της, η Urška Klakočar Zupančič αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει Κύπρος και Σλοβενία, μέσα στα 30 και πλέον χρόνια διπλωματικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι το 2024 σηματοδοτεί την 20η επέτειο ένταξης των δυο χωρών στην ΕΕ.

«Σε αυτές τις δύο δεκαετίες, η Σλοβενία και η Κύπρος όχι μόνο αναπτύχθηκαν ως χώρες, αλλά επέδειξαν βαθιά αφοσίωση στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα και στην ποικιλομορφία που αυτό σηματοδοτεί και τιμά, με έντονη συνεργασία στις Προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι, αν και οι δυο χώρες βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, «έχουμε αναγνωρίσει τη Μεσόγειο Θάλασσα ως το κοινό μας στοιχείο και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά στην περιοχή».

Οι χώρες μας, συνέχισε, έχουν δημιουργήσει ουσιαστικές συνεργασίες στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης, αλλά και αλλού, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στη Λιουμπλιάνα, η οποία «εμβάθυνε τη συνεργασία μας στην εξωτερική πολιτική».

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα της ότι στο μέλλον και με τη στήριξη και βοήθεια της Πρεσβείας της Σλοβενίας,  οι δυο χώρες θα συνειδητοποιήσουν περαιτέρω τις προοπτικές της συνεργασίας τους, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός και η τέχνη λειτουργούν ως μια παγκόσμια γλώσσα που συνδέει τον κόσμο, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι, έπειτα από 50 χρόνια διαίρεσης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανενωθεί, και το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

«Ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2024 και το 2025, η Σλοβενία είναι έτοιμη να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία από κάθε άποψη», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς, με πολέμους στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού και πως «ο κόσμος γύρω μας, μας καλεί να καθορίσουμε μια κοινή πορεία δράσης, που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Το κλειδί προς τον σκοπό αυτό, είπε, ονομάζεται εμπιστοσύνη, φιλία και αμοιβαία κατανόηση, εκφράζοντας τη χαρά της για τη σύσταση του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου – Σλοβενίας , ενώ συνεχάρη για την πρωτοβουλία, τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Σλοβενίας στην Κύπρο, Εύρο Αλεξάνδρου.

Ευχήθηκε, τέλος, όπως η έκθεση που εγκαινιάστηκε αποτελέσει την απόδειξη της διαρκούς φιλίας μεταξύ Σλοβενίας και Κύπρου και ένα βήμα προς έναν πιο διασυνδεδεμένο και αρμονικό κόσμο.

Καλωσορίζοντας την ομόλογο της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές, η Σλοβενία και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία παρέχουν στέρεο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Είμαστε μικρά και μεσογειακά κράτη, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινές αξίες και αρχές, είπε, και εξέφρασε την προσδοκία «να δούμε αυτή τη συνεργασία να επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, σε όλα τα επίπεδα, διμερή, πολυμερή και ευρωπαϊκά.

Ανέφερε δε πως «σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς των πολλαπλών προκλήσεων, που επηρεάζουν όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση, η πολιτιστική διπλωματία αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο».

«Η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, έχει τη μοναδική ικανότητα να γιορτάζει την ποικιλομορφία του κόσμου μας, να προωθεί την κατανόηση και να καλλιεργεί συνδέσεις μεταξύ εθνών και λαών, που ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα», συνέχισε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η τέχνη στέλνει το μήνυμα πως, παρά τις διαφορές μας, όλους μας συνδέουν οι κοινές μας ελπίδες και φιλοδοξίες για έναν καλύτερο κόσμο».

«Εκτιμώντας και μαθαίνοντας ο ένας την κουλτούρα του άλλου, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό», συμπλήρωσε.

Η Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου – Σλοβενίας θα συμβάλει στην ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και των λαών τους και στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και των διαπροσωπικών επαφών.

Ως μια βραδιά εορτασμού των φιλικών σχέσεων Κύπρου – Σλοβενίας, του πολιτισμού και της τέχνης, χαρακτήρισε τα εγκαίνια της έκθεσης η Πρέσβειρα της Σλοβενίας Tamara Weingerl Požar, εκφράζοντας στήριξη στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επανένωση του Κύπρου.

Στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στον εθνικό ποιητή της χώρας France Prešeren, το όνομα του οποίου δόθηκε στην Σλοβενική Ημέρα Πολιτισμού (Ημέρα Prešeren), που γιορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία θανάτου του.

Όπως είπε, μέσα από το ποίημα του «A Toast» (Μια πρόποση), στροφή του οποίου περιλαμβάνεται στον εθνικό ύμνο της Σλοβενίας, ο Prešeren προσδοκεί μια ειρηνική συνύπαρξη εθνών και κοινοτήτων, «κάτι που είναι ιδιαίτερα έντονο εδώ, μεταξύ των Κυπρίων, που ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί για αρκετές δεκαετίες».

Επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της Σλοβενίας στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, η Πρέσβειρα εξέφρασε την ανυπομονησία της για τα αποτελέσματα των συνομιλιών και προσπαθειών της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Tanja Fajon, τα σλοβενικά στρατεύματα επιστρέφουν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) αργότερα φέτος.

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Κύπρο εντός της ΕΕ. Μεσογειακές και οικονομικά συγκρίσιμες, οι χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοι και μέλη στο EUMED, μιας άτυπης ομάδας εννέα μεσογειακών χωρών», συμπλήρωσε.

Χαιρέτισε ακόμη τις προγραμματισμένες διμερείς διαβουλεύσεις για την προεδρία της ΕΕ, σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, το πρώτο εξάμηνο του 2026 και εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία της.

Πέραν από τη χαρά της για την επίσκεψη της Προέδρου της Εθνικής Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας  στην Κύπρο, η Tamara Weingerl Požar εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για απευθείας πτήσεις μεταξύ των δυο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Άμεση επίθεση αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τις ιρανικές δυνάμεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Για τον...

ΔΝΤ: Πώς επηρέασαν τις οικονομίες παγκοσμίως τα υψηλά επιτόκια

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια την περασμένη διετία για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που θεωρούσαν πολλοί...

Χρυσός: Τι κρύβει η πρόσφατη «λάμψη» του – Τα «στοιχήματα» για 3.000 δολ. και οι φόβοι

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει ένα ισχυρό ράλι σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023...

Λιβύη: Μάχες στην καρδιά της Τρίπολης

Ένοπλες ομάδες με επιρροή ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, πανικοβάλλοντας πολλούς ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν

Νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Χεζμπολάχ, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών...

Σίδνεϊ: Πολλαπλές επιθέσεις με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο-Συνελήφθη ο δράστης

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μετά από υποψίες για επίθεση με μαχαίρι, όπως ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα news.com.au. Μία αστυνομική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!