26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 19:06

ΥΠΕΞ: Στόχος να αυξηθεί κατά το μέγιστο η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο σκοπός είναι να αυξηθεί κατά το μέγιστο η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη συνάντησης την Πέμπτη, ανώτερων αξιωματούχων από 36 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στη Λάρνακα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Δρ Κόμπος  είπε η συνάντηση υψηλού επιπέδου επικεντρώνεται προς τα οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου Αμάλθεια, και σε αυτή συμμετέχουν εκπροσώποι από 36 χώρες, οι χώρες των G7, τα Ηνωμένα Έθνη με διάφορες υπηρεσίες, η ΕΕ και ΜΚΟ.

«Σκοπός σήμερα είναι αφενός να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί το οργανωτικό επίπεδο, η δυνατότητα τόσο στο σημείο αναχώρησης όσο από άποψης ενίσχυσης των πλωτών μέσων, καθώς επίσης και από άποψης υποδοχής και διανομής της βοήθειας», σημείωσε.

Επιπλέον θα συζητηθεί η δημιουργία του ταμείου «Αμάλθεια» με σκοπό να μπορεί να παρασχεθεί η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση που απαιτείται για τη συνεχιζόμενη λειτουργία της συγκεκριμένης προσπάθειας, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών στη Γάζα, το δεύτερο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει προς το τέλος της βδομάδας ή αρχές της επόμενης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμη μια συνάντηση στην οποία να δουν τα τεχνικά ζητήματα με περισσότερη προσοχή.

Πρόσθεσε ότι είναι μια δυναμική κατάσταση η οποία είναι σε εξέλιξη, (ένα work in progress), μια συνεχιζόμενη προσπάθεια, και ότι «μεταβάλλονται τα δεδομένα».

Ο κ. Κόμπος σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σύμπνοια απόψεων για τα διάφορα ζητήματα.

Αναφερόμενος στο δεύτερο πλοίο είπε ότι είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας και όλα είναι έτοιμα. «Από δικής μας πλευράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπάρχει ένα ζήτημα με τις καιρικές συνθήκες στη Γάζα αυτές τις μέρες».

Ο προγραμματισμός, είπε, έχει μετατεθεί, «φαίνεται ότι πάμε προς το τέλος της βδομάδας ή αρχές της επόμενης», διευκρινίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με ζητήματα πουαφορούν τον πυρήνα της προσπάθειας.

Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αξιοποιούμε τον χρόνο αυτό ο οποίος έχει προκύψει ως δυνατότητα για να αυξηθεί η ποσότητα που θα μεταφερθεί».

Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι καθημερινά να φεύγουν τα πλοία όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, ο κ. Κόμπος είπε ότι «σε μια ιδανική κατάσταση θα έπρεπε να φεύγουν συνεχώς, κάθε μέρα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει το σύστημα να είναι τέτοιο το οποίο να αντέξει, από άποψης τόσο της αποστολής όσο και της υποδοχής και της παράδοσης». «Οι ανάγκες είναι τεράστιες», επισήμανε.

Ξεκινήσαμε, ανέφερε, μια προσπάθεια με σκοπό να βοηθήσει τον κόσμο στη Γάζα που  υποφέρει. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες καταφέρουμε να στείλουμε, σε συνεργασία και συνάρτηση με το τι ήδη γίνεται από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίοι κάνουν μια εξαιρετική δουλειά αυτούς τους μήνες, «ο σκοπός είναι να αυξηθεί κατά το μέγιστο η ροή. Εξαρτάται όμως από πάρα πολλούς παράγοντες και ζητήματα από άποψης επιχειρησιακής λειτουργικότητας, δεν μπορεί κάποιος να τα παραγνωρίσει».

Σε ερώτηση για την προβλήτα που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί, ο κ. Κόμπος χαρακτήρισε πολύ σημαντική από αμερικανικής πλευράς την κατασκευή του πλωτού λιμένα. Μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, είπε, «είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει ροή. Προσπαθούμε να διοργανώσουμε την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού, η ροή μέχρι την κατασκευή της προβλήτας. Η κατασκευή αυτή επί της ουσίας θα αυξήσει σημαντικά την δυνατότητα υποδοχής».

Διευκρίνισε ότι «δεν είναι εξαρτώμενη η προσπάθειά μας από την κατασκευή της προβλήτας είναι όμως σημαντικό σημείο αναφοράς όταν αυτό γίνει για το πώς θα μπορεί το πλαίσιο αυτό, το σχέδιο αυτό να περάσει στην επόμενη φάση».

Ερωτηθείς αν υπάρχει οδικός χάρτης για το πότε θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο ‘Αμάλθεια’, είπε ότι βρισκόμαστε ήδη σε εφαρμογή.

Η σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον, ανέφερε ο κ. Κόμπος, «με ένα τρόπο που είναι ιδιαίτερα σημαντικός, απομένουν ζητήματα τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να διευκρινιστούν και είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης, θεωρούμε ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και σκοπός είναι η διατήρησή της με τον τρόπο ώστε να μπορέσει να δώσει την απαραίτητη βοήθεια που απαιτείται στον κόσμο στη Γάζα. Είναι μια γραμμή ζωής η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με τη βοήθεια όλων που έχουν προσυπογράψει και ενταχθεί σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια».

Αναφορικά με το θέμα του ταμείου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το βασικό σημείο είναι η δημιουργία του.  Το ζήτημα της διαχείρισης, του τρόπου με τον οποίο τα χρήματα θα διοχετεύονται και θα τυγχάνουν διαχείρισης, είναι από τα θέματα που θα αρχίσουν να συζητούνται από σήμερα, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «έχουμε ιδέες τις οποίες θα παρουσιάσουμε και πέραν αυτού ο σκοπός είναι να μην είναι κάποιος δογματικός ως προς την προσέγγιση αλλά το ταμείο αυτό να χρησιμοποιηθεί με τον πιο βέλτιστο δυνατό τρόπο, πάντα με απόλυτη διαφάνεια ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για την πλήρη αποτελεσματικότητα και εφαρμογή της πρωτοβουλίας».

Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν ανακοινώσει επίσημα ή ανεπίσημα τις προθέσεις τους, είπε δίνοντας το παράδειγμα της Ολλανδίας που έχει ανακοινώσει €10 εκατομμύρια. Αλλά, πρόσθεσε, να ξεκαθαρίσουμε ότι σήμερα δεν είναι σύνοδος που προσκαλέσαμε για να ανακοινώσουν συνδρομές ή χρηματικής φύσεως εισφορές στο ταμείο.

Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια, πρέπει πρώτα το ταμείο να ανακοινωθεί, να δούμε τον τρόπο λειτουργίας, να συμφωνηθούν τα ζητήματα αυτά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οπωσδήποτε «είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση η οποία ανακοινώνεται από τον οποιονδήποτε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Δημήτρης Σταρόβας: Εξιτήριο με σηκωμένη γροθιά και μήνυμα «Μην τα παρατάς»

Εξιτήριο πήρε από το Τζάνειο νοσοκομείο ο Δημήτρης Σταρόβας δύο εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, με την υγεία του να του επιτρέπει πλέον...

Νέο «χτύπημα» Ερντογάν σε Νετανιάχου: Είναι «ψυχοπαθής» και «βαμπίρ που τρέφεται με αίμα»

Μετά την παρομοίωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν τον χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» και «βαμπίρ που τρέφεται...

Από διαδικτυακές υπηρεσίες από εταιρεία στην Ελβετία προήλθαν τα e-mail σε σχολεία

Διαδικτυακές υπηρεσίες από εταιρεία στην Ελβετία φαίνεται έχει πάρει ο αποστολέας του απειλητικού e-mail που στάλθηκε σε σχολεία στην Κύπρο στις 17 Μαΐου, δήλωσε στο...

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για θέματα του δημόσιου τομέα θα έχουν Υπουργός Οικονομικών και ΠΑΣΙΟΥ

Συζήτηση επί όλου του φάσματος των θεμάτων που απασχολούν τον δημόσιο τομέα θα έχουν την προσεχή Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και αντιπροσωπεία...

Σχέδια επιχορήγησης διακοπών σε ξενοδοχεία Ορεινών Θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας

Δύο προτάσεις-σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη των ορεινών περιοχών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!