Συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας θα επιδιώξει ο Πρόεδρος του Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ) και Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση σχετικά με την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι Λιοπετρίου αντιδρούν στην κατασκευή αντλιοστασίου του ΣΑΚ σε συγκεκριμένη περιοχή της Κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι το έργο μπορεί να γίνει 500 μέτρα παρακάτω.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν ορισμένα θέματα τα οποία αφορούσαν την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Συστήματος, αφού μέχρι το 2023 το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Η σύσκεψη, είπε, πραγματοποιήθηκε στη παρουσία του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και λειτουργών του Συμβουλίου Αναπτύξεως Υδάτων.
Πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν και οι διαμαρτυρίες κατοίκων της Κοινότητας Λιοπετρίου, οι οποίοι αντιτίθεται στην δημιουργία, σε συγκεκριμένη περιοχή του αντλιοστασίου του Αποχετευτικού Συστήματος, επειδή όπως ισχυρίζονται, θα είναι δίπλα στις κατοικίες τους που είναι οικιστική περιοχή και θα προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση, οχληρία και δυσοσμία. Εχουμε ζητήσει και σε προηγούμενες συνεδρίες του ΣΑΚ από τον αναπληρωτή Κοινοτάρχη Λιοπετρίου, όπως τερματιστούν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και να επιτρέψουν την κατασκευή του αντλιοστασίου, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους, ύστερα από αρκετά χρόνια, το Αποχετευτικό Σύστημα των Κοκκινοχωρίων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «ο αναπληρωτής Κοινοτάρχης Λιοπετρίου αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανένδοτοι. Την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από την ανάδοχη εταιρεία του έργου και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προκατασκευαστικές εργασίες και περίφραξη του χώρου, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και απέτρεψαν το τρυπάνι να ξεκινήσει δουλειά».
Πρόσθεσε ότι «μετά τις αντιδράσεις της Κοινότητας Λιοπετρίου, είναι πλέον καθαρά θέμα των εμπλεκόμενων Υπουργείων, Εσωτερικών και Γεωργίας αλλά και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, να εμπλακούν για να βρεθεί λύση. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων συσκέψεων του ΣΑΚ, αλλά και στη χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου, τονίστηκε ότι δεν μπορεί να κινδυνεύσει να χαθεί η χορηγία ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσό της χρηματοδότησης από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που από τις αντιδράσεις Λιοπετρίου, το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «τα έργα που θα γίνουν για το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων σχετίζονται και με την προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία και δεν μπορεί να υπάρχουν εν έτη 2022, στην Κύπρο επαρχίες που να μην διαθέτουν αποχετευτικό. Ορισμένοι Δήμοι και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, όπως η Δερύνεια, το Αυγόρου και η Ξυλοφάγου είχαν ήδη δίκτυο αποχετευτικού πριν από το 2011, ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα λόγω κακοτεχνιών που υπήρχαν, οι οποίες και επιδιορθώθηκαν».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΑΚ απάντησε πως «οι κάτοικοι της περιοχής στο Λιοπέτρι υποστηρίζουν ότι το αντλιοστάσιο μπορεί να κατασκευαστεί αλλού, ωστόσο οι ειδικοί του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, είχαν ενημερώσει ότι δεν μπορεί να γίνει σε άλλο χώρο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Το ΣΑΚ δεν είναι διατεθειμένο να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον χρηματικό ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί σε άλλο χώρο το αντλιοστάσιο».
Σημείωσε ακόμα ότι «θα ζητήσω συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ούτως ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και να μην χάσουμε το ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Κοινοτάρχης Λιοπετρίου Βάσος Μανώλη ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «δεν είμαστε εναντίον της κατασκευής του αντλιοστασίου στη Κοινότητα απλά ζητούμε να μην γίνει στην συγκεκριμένη οικιστική περιοχή. Εχουμε βάλει ιδιώτη μελετητή, που δραστηριοποιείται και σε χώρες του εξωτερικού, ο οποίος αποφάνθηκε πως το έργο μπορεί να γίνει με απλό τρόπο, σε χαλίτικη γη που υπάρχει στον ίδιο δρόμο, 500 μόνο μέτρα μακριά».
Πρόσθεσε ότι «οι διαμαρτυρίες της Κοινότητας ξεκινούν από το 2004, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα το ΣΑΚ επιμένει στη θέση του και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να επισκεφθεί την περιοχή για να δει ιδίοις όμμασι τη μορφολογία του εδάφους και κατά πόσο μπορεί να κατασκευαστεί εκεί το αντλιοστάσιο».
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του ΣΑΚ ότι σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2023 δεν ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστημα θα χαθεί το κονδύλι των 30,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Μανώλη είπε πως «ούτε στον Δήμο Σωτήρας άρχισε η κατασκευή του αποχετευτικού. Από το 2004 που άρχισαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων Λιοπετρίου, το ΣΑΚ είχε αρκετά χρόνια στη διάθεση του μέχρι σήμερα, για να προχωρήσει σε μελέτες και να μετακινήσουν σε άλλο χώρο το αντλιοστάσιο».
Εμείς, συνέχισε «θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στις θέσεις μας» και σημείωσε πως «για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις τόσο με το ΣΑΚ όσο και τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα».
Το Λιοπέτρι ανέφερε «δεν είναι εναντίον της κατασκευής του έργου και στο θέμα αυτό ζητούμε την στήριξη της Κυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την κατάσταση στα άκρα» είπε και σημείωσε πως «σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι απόψεις της Κοινότητας τότε εις ένδειξη διαμαρτυρίας, θα συγκεντρώσουμε τα εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων αλλά και κατοίκων γειτονικών Κοινοτήτων, που μας στηρίζουν, για να τα παραδώσουμε στην Επαρχιακή Διοίκηση».