Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταγράφονται στη χώρα μας, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συνιστούν μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται εντός των σχολικών μονάδων, για προστασία από τον καύσωνα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι χώροι διδασκαλίας θα πρέπει να διαθέτουν ανεμιστήρες, και σε κάθε περίπτωση, φυσικό αερισμό των χώρων. Εάν υπάρχουν κλιματιστικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Συνιστά αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Η συνεχής έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων ηλιακά εγκαύματα.
Επίσης χρήση αντιηλιακής κρέμας με ψηλό δείκτη προστασίας, παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφυγή συνωστισμού, ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρήση καπέλου όταν οι μαθητές βρίσκονται εκτός των χώρων διδασκαλίας, αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους και ακύρωση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες 11:00 μέχρι τις 13.30 όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα.
Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει σε αποφυγή φυσικής άσκησης και παιχνιδιών κάτω από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών)
Σε περίπτωση εκδρομής, να διασφαλίζεται χώρος σκίασης για τους/τις μαθητές/μαθήτριες και το προσωπικό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υγρασίας.
Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή της υγείας τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής, εάν χρειάζεται
Για άτομα στον σχολικό χώρο που παρουσιάζουν αδιαθεσία, ζάλη, κεφαλαλγία, εμετό ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητείται ιατρική συμβουλή.