23.8 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 10:20

Στην δωδέκατη θέση επανήλθε το κυπριακό διαβατήριο

Στην δωδέκατη θέση επανήλθε το κυπριακό διαβατήριο στην παγκόσμια κατάταξη του οίκου δείκτη Henley Passport Index για το 2024.

Σύμφωνα με τον οίκο Henley & Partners, η Κύπρος ανέβηκε στην 12η θέση από την 13η θέση που υποχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι η πτώση του κυπριακού διαβατηρίου στην 13η θέση ήταν κατά μόλις μία θέση, αφού τον Ιούλιο του 2023 ήταν στη δωδέκατη θέση.

Με βάση τον δείκτη για το 2024, το κυπριακό διαβατήριο έχει πλέον πρόσβαση σε 182 προορισμούς χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση βίζας, από 180 κράτη τον Οκτώβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η θέση του κυπριακού διαβατηρίου στο δείκτη ήταν η 15η θέση με πρόσβαση σε 179 χώρες και χωρίς κάποια μεταβολή από το 2021.

Το 2006, οπότε και υπάρχουν στοιχεία για τον δείκτη, το κυπριακό διαβατήριο ήταν επίσης στην δωδέκατη θέση.

Εκτός από τη μη προσκόμιση βίζας που παρέχει το κυπριακό διαβατήριο, σύμφωνα με τον οίκο, παρέχεται ακόμη βίζα κατά την άφιξη και ηλεκτρονική ταξιδιωτική έγκριση (electronic travel authority).

Η κορυφαία πεντάδα

Στην κορυφή της κατάταξης του δείκτη, βρίσκονται τα διαβατήρια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Σιγκαπούρης και Ισπανίας με πρόσβαση σε 194 προορισμούς.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα διαβατήρια της Φινλανδίας, Νοτίου Κορέας και Σουηδίας με πρόσβαση σε 193 χώρες και στην τρίτη θέση τα διαβατήρια της Αυστρίας, Δανίας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας με πρόσβαση σε 192 κράτη.

Στην τέταρτη θέση, βρίσκονται τα διαβατήρια του Βελγίου, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς και στην πέμπτη θέση το διαβατήριο της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ελβετίας με πρόσβαση σε 190 κράτη.

Στις τελευταίες θέσεις του δείκτη βρίσκεται το διαβατήριο του Αφγανιστάν με πρόσβαση σε 28 κράτη, της Συρίας με πρόσβαση σε 29 κράτη και του Ιράκ με πρόσβαση σε 31 κράτη.

Σύμφωνα με τον οίκο, ένα ισχυρό διαβατήριο παρέχει σημαντικές οικονομικές ελευθερίες για διεθνείς επενδύσεις αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθιστώντας ένα κράτος πιο ελκυστικό σε ξένους επενδυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να εξουδετερώσουν επικίνδυνους αστεροειδείς χωρίς να τους ανατινάξουν

Όταν αστεροειδείς κινούνται απειλητικά προς τη Γη στις ταινίες του Χόλιγουντ οι αστροναύτες συχνά προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν με πυρηνικές βόμβες. Ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε εργαστηριακά...

ΚΟΠ: Χωρίς οπαδούς το ΑΠΟΕΛ στον αγώνα με την Ομόνοια 29Μ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοινώνει πως, σε συνέχεια επιστολής του Αρχηγού της αστυνομίας προς την ΚΟΠ σε σχέση με πληροφορίες για παρουσία μεγάλου αριθμού...

Με επιτόκια Ισπανίας δανείζεται πλέον το Παρίσι

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει συγκλίνει με το αντίστοιχο της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα του Παρισιού να περιορίσει το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!