30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 15:55

Ενημέρωσε ΠτΔ-Τατάρ για τις επαφές της η Ολγκίν – Τους κάλεσε να ακούσουν τους πολίτες

Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους πολίτες» εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι, στα κατεχόμενα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε, όπως είπε, για τη διεθνή υποστήριξη σε μια διαρκή λύση του Κυπριακού και για την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τατάρ, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Ο κ. Τατάρ «επανέλαβε τη θέση του. Του είπα για τα ταξίδια μου σε ορισμένες χώρες και ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει μια διαρκή λύση στην Κύπρο, κάτι που θεωρώ είναι σημαντικό και τώρα η ευθύνη είναι των ηγετών», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ακούσει «την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τους νέους ανθρώπους».

«Συναντήθηκα με πάρα πολλούς ανθρώπους και όλοι, σε ολόκληρο το νησί, επιθυμούν να προχωρήσουν προς τα μπρος», πρόσθεσε.

Οπότε, είπε, «είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν κάτι, και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακούσουν τους πολίτες».

Νωρίτερα η κ. Κουεγιάρ είχε συνάντηση με τον Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και 15 λεπτά, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ότι η εντύπωση που αποκόμισε η ίδια από τις συναντήσεις της με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι όλοι θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός «και να συμβεί κάτι στο νησί».

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες ακούνε τον κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, και νομίζω ότι είναι ευθύνη των ηγετών και για αυτό προσπαθώ, να συνεχίσω να εργάζομαι, γι’ αυτό το κοινό έδαφος», είπε η κ. Ολγκίν.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξέφρασε την ελπίδα όπως καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις δηλώσεις της η κ. Ολγκίν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το κοινό έδαφος «είναι στην κοινωνία των πολιτών», αλλά ότι θα πρέπει «να πάμε στους ηγέτες και να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες, η κ. Ολγκίν απάντησε «φυσικά» και ότι συζήτησε μαζί του για όλες τις συναντήσεις της στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και την Ευρώπη και μίλησε μαζί του για πολλά θέματα.

Αναφερόμενη στις επαφές της σε Ευρώπη, Μόσχα και Ουάσιγκτον, η κ. Ολγκίν σημείωσε επίσης ότι μετέφερε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διαρκή λύση του Κυπριακού.

«Ελπίζω λοιπόν οι ηγέτες να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» για επίτευξη προόδου, είπε.

Επανέλαβε ότι συνεχίζει να εργάζεται, σημειώνοντας ότι επιτελεί διπλωματικό έργο και δεν θα ήθελε να πει περισσότερα για αυτό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σε δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Ολγκίν θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου, σημείωσε ότι είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό».

Ανέφερε ότι, η κ. Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή  σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς αν η προσωπική απεσταλμένη ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. «Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κ. Ολγκίν ή αν είναι κάτι που ζήτησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι έτσι θα είναι και η επόμενη συνάντηση, στις 13 Μαΐου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κ. Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι οι όροι εντολής της προσωπικής απεσταλμένης απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια.

«Ο ΓΓ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς, ακόμη μια φορά, είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Η κ. Ολγκίν, κατά την παραμονή της στο νησί, θα έχει συναντήσεις με μέλη του επιχειρηματικού κλάδου και της κοινωνίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συναντήσεις της θα είναι σε διάφορες πόλεις, στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.

Πριν την κάθοδό της στην Κύπρο, η κ. Ολγκίν είχε επαφές σε Αθήνα, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Μόσχα και Άγκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ψηλές θερμοκρασίες για Ιούλη και μέσα Αυγούστου αναμένουν Μετεωρολογική και DWD

Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και επεισόδια καύσωνα αναμένονται για το υπόλοιπο του Ιούλη μέχρι και τα μέσα σχεδόν του Αυγούστου, σύμφωνα με το...

Τουρίστες – Καύσωνας: TikToker εξηγεί γιατί οι Κορεάτες κυκλοφορούν με ομπρέλες και μακρυμάνικα

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί -έστω και μία φορά- γιατί οι τουρίστες που έρχονται από την Κορέα προστατεύονται τόσο πολύ από τον ήλιο, ο οποίος μας προσφέρεται άπλετος...

Διακοπές στην Ελλάδα: Τράγος κατσικώθηκε στο αμάξι τουριστών στα Χανιά

«Πες μου πως είσαι διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς να μου το πεις», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του κειμένου αλλά και του...

Σε αναζήτηση Πρωθυπουργού εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλία

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, για τελευταία ενδεχομένως φορά υπό την παρούσα μορφή του, το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν τελεί...

Επιστροφή Τραμπ: Τι είναι το μανιφέστο Project 2025

Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα το δίλημμα των ψηφοφόρων θα είναι το ίδιο με την τελευταία φορά: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ...

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος οπλίτης

Αναχώρησε για τη Γαλλία, με σκοπό να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό Κέντρο, o 17χρονος νεοσύλλεκτος οπλίτης, που νοσηλεύεται από τις 12 Ιουλίου του 2024, στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!