21.1 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 3:06

Παρουσιάστηκε στη Λάρνακα το «ΞέΝιος» για στήριξη αστέγων

Παρουσιάστηκε σήμερα στη Λάρνακα, σε διάσκεψη Τύπου, το πρόγραμμα «ΞέΝιος», που αφορά στη στήριξη και την επανένταξη των αστέγων.

Το Πρόγραμμα είναι υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λάρνακας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, γίνεται σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Κιτίου και παρουσιάστηκε στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου τόνισε ότι είναι καίρια η σημασία των συνεργειών ανάμεσα στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος από πλευράς του διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξουν όσο μπορούν το πρόγραμμα, ενώ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λάρνακας έχει ως κύριο μέλημα την ευημερία όλων των στρωμάτων της κοινωνίας.

Η κα. Ευαγγέλου συνεχάρη τον Δήμο Λάρνακας για την πρωτοβουλία του να στηρίξει άτομα που αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη ζωή τους αναζητούν στέγη μέσα από το πρόγραμμα «ΞέΝιος». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει παράλληλα, είπε, «στην κάλυψη βασικών αναγκών, στην παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, αλλά κυρίως στην ενεργοποίηση τους μέσω της εργασιακής αποκατάστασης».

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε ότι «το πρόγραμμα «ΞέΝιος» προσανατολίζεται στην παροχή βραχείας φιλοξενίας σε καταλύματα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις κρατικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην εξεύρεση μόνιμης στέγασης και στήριξης μέσα από τα κρατικά προγράμματα». Είναι δηλαδή, είπε, «το πρώτο σημείο αναφοράς και η πρώτη γραμμή βοήθειας».

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, συνέχισε, «είναι συμμέτοχο σε αυτή την πρωτοβουλία, μέσω κυρίως των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και των Κοινωνικών Λειτουργών της Γειτονιάς, οι οποίοι θα ενεργούν αμεσότερα διασυνδέοντας τους εξυπηρετούμενους με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς».

Οπως είπε, είναι «καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πορείας της κοινωνικής παρέμβασης τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, η πρώτη υποστηρικτική βοήθεια μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην περίπτωση του Προγράμματος «ΞέΝιος», του Δήμου Λάρνακας». Η αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οπότε οι Τοπικές Αρχές δύνανται να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής, είναι εξαιρετικά σημαντική για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σημείωσε.

Η κα. Ευαγγέλου ανέφερε ότι «επανειλημμένως τονίζω την ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας του κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κινείται η κοινωνική πολιτική σε όλα τα σύγχρονα κράτη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο να διαδραματίσει.

Αναφερόμενη στη συμβολή της Εκκλησίας στα κοινωνικά θέματα, η Υφυπουργός είπε πως «είναι αδιαμφισβήτητη και διαχρονική» όπως και το προσωπικό ενδιαφέρον και η ευαισθησία του Μητροπολίτη Κιτίου «όχι μόνο σε θέματα φιλανθρωπίας, αλλά ευρύτερα στην ανάπτυξη εκείνων των υπηρεσιών και δομών που θα εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις».

Επανέλαβε επίσης «την καίρια σημασία των συνεργειών ανάμεσα στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς» αποτελεί απτό παράδειγμα της επιτυχούς αυτής συνεργασίας, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά και προς την κατεύθυνση της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος «ΞέΝιος».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως με τον Δήμαρχο Λάρνακας υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, θέλουμε «δώσουμε μαζί το μήνυμα προς όλους τους Δήμους ότι η κοινωνική πολιτική αφορά όλους μας και ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα Κράτος Δικαίου που δεν θα αφήνει κανένα πίσω».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος ανέφερε ότι «ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα του Δημάρχου για δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος διότι πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη και στη Λάρνακα και δεν θέλουμε να μείνει κανένας συμπολίτης μας άστεγος».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τον Δήμαρχο Λάρνακας για τη συνεργασία. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και θα στηρίξουμε όσο μπορούμε το πρόγραμμα και υλικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μας ζητηθεί».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ακριβώς η εμπλοκή του στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, ότι δηλαδή δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι στην πρώτη γραμμή, στα σχολεία και βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με την τοπική κοινωνία, να μην έχει όπλα στα χέρια της για να μπορεί να λύσει κοινωνικά προβλήματα και να τα περιμένουμε όλα από το κεντρικό κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Αυτό, συνέχισε «ήταν μια βασική μας επιδίωξη στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενώ δεν έχει περάσει ακριβώς στην ολότητα της αυτή η εξουσία στα χέρια της ΤΑ, εντούτοις σίγουρα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Ο ρόλος αυτός είναι πάντοτε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλους Φορείς της κοινωνίας, ενώ καθοριστικό ρόλο έχει και η Εκκλησία».

Όπως είπε ο κ. Βύρας «ένας Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί αποκομμένος από τους δημότες του, γιατί τότε, δεν θα είναι σε θέση να επιτελεί την αποστολή του. Αυτή δεν είναι άλλη από το να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να δίνει λύσεις, στο μέτρο του δυνατού στα καθημερινά προβλήματα, αφού κάθε δράση του εξάλλου, έχει στο επίκεντρο τους δημότες».

Πρόσθεσε ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λάρνακας έχει ως κύριο μέλημα την ευημερία όλων των στρωμάτων της κοινωνίας. Δίνοντας έμφαση στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, έχει ενδυναμώσει και εμπλουτίσει τις σχετικές δράσεις του, αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του και υλοποιεί διάφορες ενέργειες για να βοηθήσει την κοινωνική δομή της πόλης, μεταξύ των οποίων το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Μέλαθρο Ευγηρίας».

Η λειτουργός της Δημοτικής Υπηρεσίας Χριστίνα Ορφανίδου παρουσίασε το πρόγραμμα λέγοντας πως ο «Ξένιος Δίας», ο προστάτης των προσκεκλημένων ενέπνευσε το «ΞέΝιος» και προνοεί τη στήριξη και παροχή άμεσης βοήθειας προς τους άστεγους συνανθρώπους μας. «Το «ΞέΝιος» έρχεται να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της αστεγίας και να βοηθήσει στην κοινωνική επανένταξη των ατόμων αυτών που αντιμετωπίζουν μέσα από μια σειρά ενεργειών που είναι η παρέμβαση και αξιολόγηση, η προσωρινή στέγαση, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εκπαίδευση και η πολιτική επανένταξης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λάρνακας έχει ως κύριο μέλημα την ευημερία όλων των στρωμάτων της κοινωνίας. Δίνοντας έμφαση στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, έχει ενδυναμώσει και εμπλουτίσει τις σχετικές δράσεις τους, αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του, ενώ γενικός στόχος του Προγράμματος «ΞέΝιος» είναι κανένας συνάνθρωπός μας να μην μένει στο δρόμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμπλοκή στο κέντρο της Λευκωσίας με δύο τραυματίες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης (21/05) μετά από πληροφορία για συμπλοκή μεταξύ προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στη...

Συνεχίζει να μοιράζει κέρδη το ΧΑΚ – Άνοδος 1,37% και ξεπέρασε τις 160 μονάδες

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 160,34 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,37%. Άνοδο σε...

Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Singapore Airlines: Από τις αναταράξεις 1 νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες – Δείτε μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το αεροπλάνο (φώτο,βίντεο)

Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την...

Σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό, σχετικά με κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ως μία πολύ σοβαρή εξέλιξη ανέδειξε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τη σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό σχετικά με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών...

Πάφος: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 15χρονο αγόρι μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, περί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!