33.8 C
Nicosia
Σάββατο 13 Ιούλιος 2024 | 17:29

ΟΚΥπΥ: Συνεχής προσπάθεια για συγκράτηση των δαπανών

Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, γίνεται συνεχής προσπάθεια θέσπισης διαδικασιών και ελέγχων, στη συγκράτηση των δαπανών, όπου οι περισσότερες είναι ανελαστικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μισθολόγιο και ταυτόχρονα στην αύξηση των εσόδων μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Επιπλέον, τονίζει πως η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και οι συστάσεις της στα θέματα είναι απόλυτα σεβαστές και συμφωνούν με διαπιστώσεις της Διεύθυνσης και τα ευρήματα του Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο ΟΚΥπΥ σημειώνει ότι “καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον με τον ιδιωτικό τομέα (λειτουργία νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, επέκταση υφιστάμενων), όπου για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια, απαιτείται να έχει ευελιξία, ώστε να μπορεί να μειώσει το κόστος κυρίως μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας του προσωπικού και της συνεχιζόμενης βελτίωσης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας”.

“Ο Οργανισμός τεκμηριώνοντας τις δαπάνες για τις υπηρεσίες που προσφέρει, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τον ΟΑΥ για τις μοναδικές / παγκύπριες υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, συμφώνησε την αύξηση της τιμής μονάδας του νοσηλευτηρίου και την αύξηση του εφάπαξ ποσού που λαμβάνει για το ΤΑΕΠ και τα Ασθενοφόρα”, προσθέτει.

Επίσης, ο Οργανισμός αναφέρει ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την αποζημίωση για Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, καθώς και με άλλα Υπουργεία για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, όπως είναι οι φυλακές, ειδικά σχολεία, η Εθνική Φρουρά και οι αιτητές ασύλου.

Για τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο ΟΚΥπΥ επισημαίνει ότι έγκαιρα προχώρησε σε διάφορες δράσεις, όπως τη σύσταση Ομάδας Ελέγχου Εσόδων του Οργανισμού για συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και ανάκτηση των διαφυγόντων εσόδων, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις ανείσπρακτων οφειλών για τα έτη 2019 – 2020 έχουν δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες / δικηγόρους για είσπραξή τους.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι δόθηκαν αυστηρές οδηγίες για καθημερινό έλεγχο της κωδικοποίησης και υποβολής των απαιτήσεων στον ΟΑΥ. Για τη σωστή αποζημίωση των πράξεων στο ΤΑΕΠ, έγινε νέα συμφωνία με τον ΟΑΥ, με αύξηση του εφάπαξ ποσού. Επιπρόσθετα, θα αποζημιώνεται ξεχωριστά και το ΤΑΕΠ Παίδων.

Ακόμη, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχετικά πρωτόκολλα, ενώ προσλήφθηκαν επιπρόσθετοι ιατροί και νοσηλευτές. Παράλληλα, εφαρμόσθηκε το ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης και μειώθηκε ο χρόνος αναμονής, ενώ ασκείται αυστηρός έλεγχος για υποβολή όλων των απαιτήσεων από τους Ιατρούς, ώστε να μη χάνονται έσοδα.

Για τη μη παρουσίαση ειδικών ιατρών στο ΤΑΕΠ, ειδικά μετά τα μεσάνυχτα, διατάχθηκε διοικητική έρευνα. Επιπλέον, λήφθηκε απόφαση ότι το σύστημα εφημεριών και η αποζημίωση των Ιατρών, τα οποία συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν πριν από την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας των Νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ, θα επαναξιολογηθούν.

Ο ΟΚΥπΥ τονίζει ότι “τα στατιστικά δεδομένα, τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όσο και του Οργανισμού για το έτος 2023, δείχνουν άνοδο σε σχέση με το 2022, παρόλη την πληθωριστική τάση των τελευταίων ετών, όπου ο Οργανισμός καλείται να καταβάλει σημαντικά ποσά για την ΑΤΑ, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της τιμής των αγαθών και των αναλωσίμων, την παραχώρηση αυξήσεων και προσαυξήσεων στους εργαζομένους, αποδεικνύοντας τη σκληρή δουλειά που γίνεται καθημερινά, αλλά και την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στον Οργανισμό”.

“Για τον ΟΚΥπΥ ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καθοριστική σημασία και αξία ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του που είναι η οικονομική του αυτονόμηση, η αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων του και η συνεχής βελτίωση στις υπηρεσίες Υγείας που παρέχει με επίκεντρό του τον ασθενή”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του παρά τις επικρίσεις και ανησυχίες

Ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε για μία ακόμη φορά τις εικασίες περί αποχώρησής του από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε προεκλογική...

American Airlines: Καμπίνα αεροσκάφους γέμισε καπνό – Οι επιβάτες το εγκατέλειψαν με τις τσουλήθρες

Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες πτήσης της American Airlines, όταν η καμπίνα του αεροσκάφους γέμισε καπνό από έναν φορητό υπολογιστή μέσα σε τσάντα. Το περιστατικό σημειώθηκε...

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

Μια ακόμη σοκαριστική γυναικοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Ιουλίου στην Αμφιλοχία, με τον δράστη στη συνέχεια να αυτοκτονεί. Ο 42χρονος δράστης, σύμφωνα με...

Σύλληψη 48χρονου για την υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»

Στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 48 ετών προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»...

Αισιόδοξος για θετικά νέα πριν το τέλος του έτους για το κυπριακό ο Χριστοδουλίδης

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα και πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για...

Γκουτέρες προς Μητσοτάκη: Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που έλαβε χώρα στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!