8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 8:59

Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο

Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο, λόγω του κουνουπιού Τίγρης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη διαδικτυακή πύλη VEClim.

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) αναφέρει ότι ερευνητές του ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, που προκαλούνται από το κουνούπι τίγρης, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα VEClim (https://veclim.com), το κουνούπι τίγρης μπορεί να είναι ενεργό όλο το χρόνο στην Κύπρο, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης τοπικών ασθενειών είναι χαμηλός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Αν και είναι απίθανο ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα, εντούτοις θα επηρεάσει λιγότερα από 10 άτομα», αναφέρει το ΙΚυ.

Όπως εξηγεί το ΙΚυ το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ένα από τα πιο επεμβατικά είδη στον κόσμο και επεκτείνει συνεχώς την εξάπλωσή του στην Ευρώπη, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σημειώνει πως το κουνούπι τίγρης αποτελεί δραστικό φορέα του ιού του δάγκειου πυρετού, μεταξύ πολλών άλλων, και  ευθύνεται για τις επιδημίες σε χώρες όπως η Κροατία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία από το 2010.

Εξάλλου, προσθέτει ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου είναι ανάμεσα στους πρώτους που προέβλεψαν την καταλληλόλητα του κυπριακού κλίματος για την άφιξη και εγκατάσταση πληθυσμών κουνουπιών τίγρης και ήταν επίσης ανάμεσα στους πρώτους που κατέγραψαν την άφιξή του στη Λεμεσό το 2022.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η άφιξη του κουνουπιού τίγρης αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη, για την παρακολούθηση της ενδεχόμενης εμφάνισης τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται από αυτό.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας ηγείται μιας δυναμικής εκστρατείας ελέγχου των φορέων σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μερικά σποραδικά κρούσματα Δάγκειου πυρετού, που οφείλονται σε ταξιδιώτες που κόλλησαν το παθογόνο βρισκόμενοι σε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος VEClim, δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια σειρά εκτιμήσεων στη διαδικτυακή πύλη https://veclim.com, όπου αναλύεται ο δυνητικός κίνδυνος και οι επιπτώσεις έξαρσης μιας ασθένειας, εάν επιτραπεί στο κουνούπι τίγρης να επεκταθεί και να έχει μόνιμη παρουσία στη Λεμεσό.

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων (ECMWF), ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας στο νησί βρίσκεται στο χαμηλότερο ετήσιο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Στην απίθανη περίπτωση τοπικής μετάδοσης, ο αναμενόμενος αριθμός μολύνσεων είναι λιγότερος από 10 κατά την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός κίνδυνος (και ο αντίκτυπος) αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερος, αφού οι πληθυσμοί των κουνουπιών τίγρης δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στο νησί.

Το ΙΚυ αναφέρει πως ο κίνδυνος έξαρσης μιας επιδημίας εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, σημειώνοντας πως το κουνούπι είναι ευαίσθητο στο κλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού του και η δραστηριότητά του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Περαιτέρω, σημειώνει πως η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και οι καθημερινές μας δραστηριότητες – όπως το να αφήνουμε φλιτζάνια και δοχεία αφύλακτα και ακάλυπτα – επηρεάζουν την πιθανότητα το κουνούπι να μεταδώσει έναν εισαγόμενο ιό στον κυπριακό πληθυσμό.

Η πλατφόρμα VEClim προβάλλει τα εποχιακά μοτίβα δραστηριότητας και τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του αριθμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών τίγρης, καθώς και τον αναμενόμενο κίνδυνο και αντίκτυπο της επιδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Οι προγραμματισμένες μελλοντικές προσθήκες στην πλατφόρμα περιλαμβάνουν  μακροπρόθεσμες μελλοντικές προβλέψεις βάσει σεναρίων κλιματικής αλλαγής, εκτιμήσεις για συγκεκριμένες περιοχές σχετικά με προτεινόμενες δραστηριότητες ελέγχου των φορέων και βέλτιστες πρακτικές και ευρύτερη κάλυψη των ειδών φορέων.

Εκτός από το κουνούπι τίγρης, το VEClim θα παρουσιάσει σύντομα αξιολογήσεις για τις μύγες της άμμου (φορείς της λεϊσμανίασης), το κουνούπι του κίτρινου πυρετού (που έφτασε πρόσφατα στο νησί) και τα συνήθη οικιακά κουνούπια (κύριοι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου).

Σαφέστατα, η ενσωμάτωση τέτοιων εργαλείων προβλέψεων σε ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου των φορέων και έγκαιρης προειδοποίησης, αναμένεται ότι θα βοηθήσει στο σχεδιασμό βέλτιστων στρατηγικών διαχείρισης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χαμηλότερο κόστος και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το VEClim είναι ένα υποστηρικτικό σύστημα λήψης αποφάσεων έγκαιρης προειδοποίησης που υποστηρίζεται από το Wellcome Trust, του Ηνωμένου Βασιλείου, και υλοποιείται από το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα, (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου. Επιπλέον, το VEClim είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιών για τη μοντελοποίηση κλιματικά ευαίσθητων μολυσματικών ασθενειών και αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόβλεψης και της διαχείρισης των ασθενειών που μεταδίδονται με φορείς, με τη χρήση κλιματικά ευαίσθητης γεωγραφικής μοντελοποίησης που βασίζεται σε δεδομένα, για την απεικόνιση των πληθυσμών των φορέων και τη μετάδοση των ασθενειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέο μήνυμα Ζελένσκι στο Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο Μπάιντεν

Στο Fox News, που γενικώς πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας -ξανά- από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας...

Σφοδρή προσωπική επίθεση από Τσακαλώτο στον Αλέξη Τσίπρα

Με μία ανάρτηση «φωτιά» στα social media ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αποχώρηση τόσο του ιδίου αλλά και υπόλοιπων μελών. Καλώντας τον ταυτόχρονα...

Δικαστική απόφαση της Αλαμπάμα για τις εξωσωματικές και τα κατεψυγμένα έμβρυα – Πεθαίνουν όταν καταστραφούν;

«Εάν μια ομάδα κυττάρων είναι άτομο, μπορείτε να τα καταψύξετε; Μπορείς να κάνεις γενετικές εξετάσεις σε αυτά; Τι γίνεται αν μεταφερθεί ένα έμβρυο σε...

Ο Μπάιντεν συνάντησε τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι στο Σαν Φρανσίσκο

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνάντησε την Πέμπτη, στο Σαν Φρανσίσκο, τη Γιούλια και την Ντάσα Ναβάλναγια, τη χήρα και την κόρη του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βόμβα του Αλέξη Τσίπρα

Τρίτο κουδούνι: Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων τέλειωσε και τώρα η μάχη είναι προφανής και ως προς τον στόχο και ως προς τους μονομάχους. Τσίπρας – Κασσελάκης. Η πρώτη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!